Στο νησί μπορείς να πας και χωρίς να μπεις στο πλοίο

Με το αυτοκίνητο στο νησί Facebook Twitter
Το τσιμέντο γίνεται ανοιχτός δρόμος και σταδιακά πράσινα δέντρα. Είσαι στην Εύβοια.
0

ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ. Φορτώνεις τα αναγκαία σύνεργα της καλοκαιρινής σου ηρεμίας. Αντηλιακά και πετσέτες. Μαγιό και αθλητικά. Νερά και βιβλία. Φοράς γυαλιά ηλίου, γιατί θα οδηγήσεις. Βάζεις την playlist που έχεις για τα roadtrips, αυτήν που σχεδιάζεις τις μέρες που η Αθήνα βράζει και μένεις ως αργά στο λάπτοπ. Ή, εναλλακτικά, δεν θέλεις ν’ ακούσεις τίποτα.

Κατεβάζεις απλώς τα παράθυρα και αφήνεσαι σ’ αυτήν τη ζεν βοή των τζιτζικιών. Οδηγείς και χαζεύεις τα τοπία. Το τσιμέντο γίνεται ανοιχτός δρόμος και σταδιακά πράσινα δέντρα. Είσαι στην Εύβοια.

Αρμυρίκια και κρυφές παραλίες. Χαλαρές καταστάσεις κοντά στο νερό (Λημνιώνας, Μουρτερή, Πετάλη). Καμία σχέση δεν έχουν οι διακοπές σου με την αγωνιώδη αναζήτηση της «φάσης». Στέκεσαι μακριά από το μαρτύριο της πολυκοσμίας/ακρίβειας/συνωστισμού των Κυκλάδων.

Ακούς τα τζιτζίκια χωμένος/-η/-ο μέσα στις σκιές. Ήσυχες βόλτες στη φύση (Δίρφυς) και ατελείωτες συζητήσεις συν ψάρια στη Χαλκίδα. Τιμές λογικές. Δέντρα που σβήνουν στη θάλασσα, βράχια για σκαρφάλωμα ή ηλιοθεραπεία, μικρές εσοχές σε ψηλούς βράχους για ν’ ακούς το νερό, τον αέρα ή την ανάσα σου, σκιερές παραλίες και γενικώς γαλήνη.

Μπορείς να κολυμπήσεις κοντά σε επιβλητικές πέτρες ή να στήσεις το άντρο σου κοντά στα αρμυρίκια και να μην ξεκουνηθείς μέχρι να τελειώσεις τον διαλογισμό ή το χοντρό βιβλίο που διάλεξες για διακοπές.

Μπορείς να κολυμπήσεις κοντά σε επιβλητικές πέτρες ή να στήσεις το άντρο σου κοντά στα αρμυρίκια και να μην ξεκουνηθείς μέχρι να τελειώσεις τον διαλογισμό ή το χοντρό βιβλίο που διάλεξες για διακοπές.

Η Πάργα, στην Ήπειρο, είναι άλλο ένα «νησί» για roadtrip. Καταπράσινη και δροσερή, έχει νησιώτικο vibe, πολύχρωμα κτίρια στη «βιτρίνα» της αλλά και την αξεπέραστη ατμόσφαιρα των τοπίων της Ηπείρου. Σκληρά και συγκινητικά μαζί, πετρώδη και πράσινα.

Ωραίες παραλίες με πρασινογάλαζα νερά, βραχάκια. Ήχος νερού που γλείφει την πέτρα. Συνδυάζεται με επίσκεψη σε διάφορα μέρη του ελληνικού Βορρά. Η διαδρομή μπορεί να ’ναι δύσκολη σε διάφορα σημεία, αλλά την εξισορροπούν η αγριάδα του μέρους, τα βουνά, τα τραγούδια των πουλιών, νύχτα μέρα, και η αληθινή δροσιά, ειδικά αν πιάσει καμιά ονειρική καλοκαιρινή μπόρα την ώρα που περπατάς με το μαγιό (bonus: οι μυρωδιές που σηκώνονται απ’ το χώμα). 

Το Πήλιο είναι ένας άλλος αδιανόητος τόπος που θυμίζει νησί χωρίς να μιμείται το νησί. Το μεγαλείο των δέντρων και ο δροσερός αέρας του βουνού μπλέκουν με παραλίες. Δροσιστικές σκιές, πλατείες χωρίς φασαίους, νερό από παγωμένες βρύσες και ώρες που κυλούν αργά και ήρεμα, με άλλο ρυθμό, χωριάτικο, ανάμεσα σε εκλεκτά κρασιά και υψηλής ποιότητας φαγητό.

Τέλος, η απόλυτη επιλογή όσων ακούνε «κατάστρωμα» και μειδιούν απορριπτικά είναι η Λευκάδα. Εξωτικές παραλίες, πεζοπορικές διαδρομές που καταλήγουν σε χωριά με λίγους μόνιμους κατοίκους, ελαιώνες, εκκλησάκια, μοναστήρια, οπωροφόρα και μικρές γαλήνιες ανατολές με θέα τη θάλασσα από ψηλά.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ