Το νέο μικροσκοπικό Dope βγάζει τραπέζια στη Φωκίωνος Νέγρη

Dope Facebook Twitter
Το μικρό, γουστόζικο, νέο Dope που άνοιξε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Είναι πλέον επίσημο: η Αθήνα είναι εθισμένη στον καφέ, το επίπεδό του ανεβαίνει σταθερά την τελευταία δεκαετία, δεν πρόκειται για ένα εφημερό trend αλλά για ένα κομμάτι της γεύσης –άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα– που ήρθε για να παραμείνει ποιοτικό. Δύσκολα υπάρχει επιστροφή από τα specialty χαρμάνια και τις μονοποικιλιακές σοδειές. 

Στο τρίτο κύμα του, μαζί με τα micro roasteries που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και οι μεγάλες, πιο μαζικής κατανάλωσης εταιρείες πρόσεξαν περισσότερο τον καφέ που προσφέρουν κι άρχισαν να επικοινωνούν την προέλευση και τα χαρακτηριστικά του. Δημιουργήθηκε μια συνθήκη μέσα στην οποία οι baristi είχαν να δουλέψουν με ανώτερη κι εκλεκτή πρώτη ύλη, ενώ οι καταναλωτές είναι πλέον σε θέση να μιλήσουν για οξύτητες, ξεχωρίζουν το aeropress από το chemex και το V60. 

Το Dope ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

Η πόλη λοιπόν ξέρει από καλό καφέ κι έχει καβαλήσει το τέταρτο κύμα του. Τέταρτης γενιάς καφεκόπτης, ο Αντώνης Τζαρουγκιάν πιστεύει ότι σε αυτό το κύμα, κι έχοντας πλέον τη γνώση, οι δεξιοτέχνες του είδους θα προσαρμοστούν ακόμα καλύτερα στις ανάγκες των repeaters τους, θα βελτιώσουν και θα προσφέρουν την εμπειρία του καφέ έχοντας ως γνώμονα τις προτιμήσεις του μέσου καταναλωτή κι όχι ενός μυημένου, που και πάλι δύσκολα θα μείνει παραπονεμένος.

«Εδώ, ούτε απευθυνόμαστε μόνο σε κόσμο με εξεζητημένη παλέτα, ούτε θέλουμε να εκπαιδεύσουμε κανέναν, στόχος μας είναι να δώσουμε τον καφέ που προτιμά η γειτονιά στην καλύτερη εκδοχή του». 

Dope Facebook Twitter
Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Με το «εδώ» αναφέρεται στο μικρό, γουστόζικο, νέο Dope που άνοιξε στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Το καφέ που πρωτογνωρίσαμε στον δρόμο των πομολάδικων, στην οδό Βύσσης του εμπορικού τριγώνου, μόλις δημιούργησε κι ένα δεύτερο σπίτι, που μπορεί να διαφέρει εξωτερικά από το πρώτο αλλά προσφέρει τις  γεύσεις και τα αρώματα που αγάπησε το κέντρο. 

Στα μόλις είκοσι τετραγωνικά του μέτρα, ένας ασοβάτιστος, γυμνός τοίχος και οι κρεμασμένοι ξένοι τίτλοι περιοδικών κλείνουν το μάτι, θυμίζοντας το πρώτο μαγαζί. Κατά τ' άλλα, το ξύλινο και κίτρινο Dope της Κυψέλης έχει το δικό του μοναδικό ύφος.

Ο καφές του, με προέλευση από την Αιθιοπία, την Ονδούρα, τη Βραζιλία, τη Γουατεμάλα, τη Νικαράγουα και την Κολομβία, ψήνεται στο καφεκοπτείο του καταστήματος στο Μοναστηράκι, ενώ τα ψωμιά, οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci, και τα σάντουιτς που έχει επιμεληθεί ο Δήμος Μπαλόπουλος έρχονται καθημερινά από το μικρό αρτοποιείο που διαθέτει το πρώτο Dope. 

Dope Facebook Twitter
«Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Dope Facebook Twitter
Οι γλυκές φουρνισμένες λιχουδιές σε συνταγές του κορυφαίου Γάλλου αρτοποιού Kamel Saci. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μέσα σε αυτά τα χρόνια εξέλιξης και αναβάθμισης του καφέ, οι connoisseurs έκαναν γευσιγνωσίες, τον έκριναν και μιλούσαν γι’ αυτόν όπως κάνουν άλλοι για το κρασί. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε, το Dope μπορεί να μην εξηγεί με περιπλοκότητα το βασικό του προϊόν, όμως ταιριάζει όσα ζυμώνει με αυτό, και ήταν ένα από τα πρώτα καλά καφέ που ανάδειξαν το pairing του καφέ όπως θα έκανε ένα wine bar.

Τα γλυκά του μπριός, τα κέικ του (δοκιμάστε αυτό με το φιστίκι), η babka του και το cinnamon roll προσφέρονται φρέσκα και πολύ νόστιμα. Στα ράφια του θα βρείτε και ψαγμένα ψωμιά: μπαγκέτα σε παραδοσιακή συνταγή -προζυμένια, μόνο με αλεύρι, χωρίς μαγιά-, μπαγκέτα πολύσπορη με σουσάμι και παπαρουνόσπορο, προζυμένιο καρβέλι, ένα ψωμί με καρύδι και κράνμπερις. 

«Αν και δεν την έχω ζήσει, περνάω δύο φορές τη μέρα από την περιοχή εδώ και κάποια χρόνια. Κάθε φορά μου άφηνε μια θετική αύρα, μια έντονη ενέργεια που δεν μπορούσα να προσδιορίσω. Τώρα που γνωρίζουμε τον κόσμο της, βλέπω πως είναι μια πολυπολιτισμική γειτονιά-πρότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που έχουμε μαγαζί εδώ», λέει ο Αντώνης Τζαρουγκιάν. Καθώς η γειτονιά είναι ζωντανή μέχρι αργά, το Dope θα έχει και τη βραδινή του πλευρά, με λίγα προσεγμένα cocktails και κάτι απλό για φαγητό. 

Dope Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Dope Roasting Co. Fokionos Negri, Φωκίωνος Νέγρη 49, Κυψέλη.  




 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Γεύση / Μήπως η babka ήρθε για να κλέψει τη δόξα του cinnamon roll;

Ένα απλό, εβραϊκό γλυκό έχει πολλές ιστορίες γύρω του και ακόμα περισσότερες παραλλαγές. Έκανε δυναμική εμφάνιση στη Αθήνα, μπήκε στο μενού των πιο ποιοτικών καφέ της πόλης και φτιάχνεται πεντανόστιμο, ξέρουμε τις σωστές διευθύνσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM