Ο «Μίτος» στην Καλλιθέα, ένας αληθινός κρητικός καφενές

Ο «Μίτος» στην Καλλιθέα, ένας αληθινός κρητικός καφενές Facebook Twitter
H Σοφία, η άξια και πανταχού παρούσα κόρη, με τον γαμπρό Μανώλη, έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια το επόμενο βήμα του Μίτου. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr
0

Όταν κάποια χρόνια πριν βρέθηκα για πρώτη φορά στο Μίτο, ήταν στο πρώτο σοκ της κρίσης. Τότε που το όνειρο ήταν μόνο εφιάλτης, τότε που το τούνελ ήταν μόνο αδιέξοδο, τότε που το χρώμα ήταν μόνο μαύρο, τότε που άδειασαν όλα τα μαγαζιά και οι άνθρωποι αποφάσισαν να μοιρολογήσουν έγκλειστοι τον κόσμο που γύριζε σελίδα.


Σε μια αδιάφορη γωνιά της Καλλιθέας, όλη η γειτονιά μόνο πολυκατοικίες, αν σου κλείσουν τα μάτια δεν θα ξέρεις να πεις αν μυρίζει Παγκράτι, Κυψέλη ή Νέο Κόσμο, θα χάσεις τον προσανατολισμό να μην ξέρεις κατά πού πέφτει το σπίτι σου.

Ένας κλασικός, παππουδίστικος καφενές της γειτονιάς με ταυτότητα και καταγωγή κρητική, με τους πιστούς οπαδούς του γλυκύ βραστού από το αξημέρωτο στο τραπέζι της πρέφας, δυο οθόνες η μια να παίζει ποδόσφαιρο, η άλλη πεντοζάλη δίπλα στο πορτρέτο του Ξυλούρη, δυνατά νέον φώτα να ρίχνουν φως στις κορνιζαρισμένες μαντινάδες και τα βραβεία αριστείας της Εθνικής Αντίστασης, όλα διαυγή, λουσμένα στο σκληρό φως, σαν γυμνές αλήθειες.

Στο βάθος, κλασικά ο πάγκος-ανοιχτή κουζίνα. Λιγοστοί πελάτες, ρακές, μεζέδες, τυριά σκέτο βούτυρο από τον Μυλοπόταμο, γαμοπίλαφο του ονείρου, την Κρήτη στο πιάτο.

Πόσο «κρητικό» μπορεί να είναι ένα κρητικό τραπέζι στην πρωτεύουσα; Και γιατί τις περισσότερες φορές η τοπική κουζίνα χλωμιάζει μέχρι να φτάσει στην πόλη, λες και ζαλίστηκε στη διαδρομή; Πολλές φορές και εγώ έχω καταλήξει πως ο Τόπος δεν ταξιδεύει. Λες και όταν αλλάζει η γεωγραφία, αλλάζει η ατμόσφαιρα που δίνει τη μυρωδιά της στις γεύσεις. Ο Μίτος σου δίνει μια άλλη απάντηση.

Επέστρεψα πολύ καιρό μετά. H Σοφία και ο Μανώλης τρέχουν εδώ και χρόνια τον Μίτο. Το μαγαζί, ασφυκτικά γεμάτο, βράδυ καθημερινής.

Με χειραψία χαιρετούν κάθε πελάτη, κάθονται κοντά του μέχρι να αποφασίσει την παραγγελία, κάτι που παίρνει τον χρόνο του, αν υπολογίσεις τη λίστα του μενού που περνά το πέλαγο και φτάνει ως την Κρήτη. Τώρα έχουν και βοήθεια, την καλλίγραμμη Θοδώρα από τη Βουλγαρία.

  

Οι δουλειές ανθίζουν, το βλέπεις στην κούρασή τους. Όλη η κουζίνα περνά από το χέρι της Σοφίας. Τη ρωτάω γιατί δεν το γυρίζουν εντελώς στο φαγητό, να μην αναγκάζονται να ανοίγουν από τις 7 το χάραμα όταν έχουν πάει για ύπνο στις 3 το πρωί. «Δεν μπορώ να αφήσω τα παππούδια μου», μου απαντά. «Γι'αυτούς ο καφενές είναι ό,τι τους έχει απομείνει από χαρά, από κοινωνικότητα».

Ο «Μίτος» στην Καλλιθέα, ένας αληθινός κρητικός καφενές Facebook Twitter
Η Κρήτη στο πιάτο. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr

Άλλοι στη θέση τους, θα είχαν στείλει την τρίτη ηλικία στον καναπέ της, θα είχαν κάνει ανακαίνιση σε ρουστίκ ντεκόρ και θα είχαν ξεχάσει πως κάποτε έψηναν ελληνικούς στο μπρίκι. Πολλά μικρά και μεγάλα μυστικά επιτυχίας, άλλα που μεταφράζονται σε αριθμούς άλλα αμετάφραστα, στην ιδιόμορφη γλώσσα της καρδιάς.

Την ίδια στιγμή, διαβάζω αγγελία για καφέ στο Κολωνάκι, που ετοιμάζεται για πρεμιέρα: ζητά 18 άτομα προσωπικό, πριν από την «καλημέρα».

Πείτε μου εσείς, ποιος θα συνεχίσει από τους δυο να ψήνει καφέδες και του παραχρόνου, την εποχή που η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την εποχή των επιχειρηματιών, που κοστουμάτα περνούσαν για μια βιαστική αφ' υψηλού επιθεώρηση, αφήνοντας το βάρος στην ιεραρχία των μετρ και των παραμέτρ.

Εκεί στις συνοικίες, υπάρχει ακόμη μια παλιά Ελλάδα που δεν έκανε ποτέ τη μετάβαση στην era των άεργων αφεντικών.

Ο «Μίτος» στην Καλλιθέα, ένας αληθινός κρητικός καφενές Facebook Twitter
Το ζυγούρι που λιώνει πάνω στο σταμναγκάθι που έχει πάρει μέσα στη φυτική του υπόσταση όλα τα αρώματα του ζώου. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr


Το φαγητό, τώρα, στον Μίτο ανοίγει άλλη μια μεγάλη κουβέντα, που σηκώνει πολλές τσικουδιές. Φρέσκα ωμά αγκιναράκια μόνο με χοντρό θαλασσινό αλάτι και λίγο λεμόνι, κουκιά ξερά που έρχονται με ρέγκα, ένα κρεμμύδι στα 4 και ονειρεμένες πράσινες ελιές, πάτοι αγκινάρας στον φούρνο, να λιώνουν σαν μεδούλι, μ'αυτή τη μαγική συνταγή που αγαπά η Κρήτη των 3 υλικών: ελαιόλαδο, αλάτι, τελεία.

Ζεστό σταμναγκάθι και ελαιόλαδο, άγουρο, καταπράσινο βαθύ, σαν καταπράσινος κάμπος, σε κάθε στάλα να μυρίζεις τον ελαιώνα, τη χλωροφύλλη, να σε καίει στο λαιμό η αντιοξείδωση. Πικροί, γυρευτοί -και όχι καλλιεργημένοι- βολβοί. Με γραβιέρα ή μυζήθρα από το Αμάρι. Τόση πίκρα σε ένα τραπέζι, μόνο ο κρητικός από ένστικτο ήξερε από πάντα τα καλά της.

Η σύγχρονη γαστρονομία τώρα μόνο αρχίζει να ψελλίζει, να εντυπωσιάζεται από τις ωφέλειες της πικράδας. Ρεβίθια αλευρολέμονο, γαλάντερα από τον Μυλοπόταμο, γαρδούμια οφτά. Συνταγές αρχέγονες, της γουρουνοχαράς, η αρχαιότητα αφτιασίδωτη, σαν μια συνέχεια από τα παλάτια του Μίνωα στην Καλλιθέα.

Ο «Μίτος» στην Καλλιθέα, ένας αληθινός κρητικός καφενές Facebook Twitter
Πικροί, γυρευτοί-και όχι καλλιεργημένοι-βολβοί. Με γραβιέρα ή μυζήθρα από το Αμάρι.


Πόσο «κρητικό» μπορεί να είναι ένα κρητικό τραπέζι στην πρωτεύουσα; Και γιατί τις περισσότερες φορές η τοπική κουζίνα χλωμιάζει μέχρι να φτάσει στην πόλη, λες και ζαλίστηκε στη διαδρομή; Πολλές φορές και εγώ έχω καταλήξει πως ο Τόπος δεν ταξιδεύει. Λες και όταν αλλάζει η γεωγραφία, αλλάζει η ατμόσφαιρα που δίνει τη μυρωδιά της στις γεύσεις.

Ο Μίτος σου δίνει μια άλλη απάντηση. Πως, ναι, μπορεί να διακτινιστεί η γεύση, ανάλογα με το πάθος του μάγειρα. Πόσο ζωντανό κρατά μέσα του το κύτταρο της μνήμης που τον δένει με την πατρίδα, πόσο κόπο βάζει αναζητώντας τα υλικά που θα τη μεταφέρουν ατόφια στον έξω κόσμο.


Το ζυγούρι που λιώνει πάνω στο σταμναγκάθι που έχει πάρει μέσα στη φυτική του υπόσταση όλα τα αρώματα του ζώου, ο τράγος που γίνεται λουκούμι χαρίζοντας τη νοστιμιά του στις αγκινάρες, τα ζουμερά κεφτεδάκια της προβατίνας, εδώ κάνουν ακόμη αρνίσια ψητά κεφαλάκια.

Το κρέας όπως το φοβάται o νέος μη μου άπτου αστός της πικάνια, ζωώδες, ελληνικό, ακατέργαστο, παλιά κρητικό, μπουκιά και συχώριο, να ευωδιάζει μόνο φλισκούνι και άγρια ρίγανη. Σαν θρησκεία. Που τελειώνει με μέλι θυμαρίσιο. Μπόλικο πάνω σε ένα τούβλο μυζήθρα σαν βούτυρο. Σας χαρίζω όλες τις πάβλοβες!

Ο «Μίτος» στην Καλλιθέα, ένας αληθινός κρητικός καφενές Facebook Twitter
Ένας κλασικός, παππουδίστικος καφενές της γειτονιάς με ταυτότητα και καταγωγή κρητική, με τους πιστούς οπαδούς του γλυκύ βραστού από το αξημέρωτο στο τραπέζι της πρέφας, δυο οθόνες η μια να παίζει ποδόσφαιρο, η άλλη πεντοζάλη δίπλα στο πορτρέτο του Ξυλούρη. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO.gr
Ο «Μίτος» στην Καλλιθέα, ένας αληθινός κρητικός καφενές Facebook Twitter
Ο «Μίτος» στην Καλλιθέα, ένας αληθινός κρητικός καφενές Facebook Twitter


Μίτος, Αριστείδου 62, 210 9510134.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ