Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα»

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Αχινός, δωρικός, σκέτος, ελληνικός, μόνο με τη θάλασσά του. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
2

Οι πιάτσες δεν φημίζονται για το φαγητό τους. Η νοστιμιά συνήθως κρύβεται ή λειτουργεί μοναχικά, χωρίς απαραίτητα να στηρίζεται από τον γείτονά της.

Οι πιάτσες συνήθως φημίζονται για τον έναν και μοναδικό, ο οποίος συνήθως ήταν και η αφορμή τους, πριν οι διάττοντες έρθουν μεσοτοιχία να κλέψουν κάτι από το σουξέ του.

Οι πιάτσες είναι κυρίως η πρόκληση της κοινωνικότητας, η αίσθηση της γιορτής, μια μακρινή ξαδέλφη του πανηγυριού και της πλατείας του χωριού, που όλοι φαίνεται να κουβαλάμε στο αστικό μας κύτταρο.

Εξάλλου το φαγητό έξω είναι πρωτίστως η χαρά των συνανθρώπων, η ζεστασιά να τους έχεις γύρω σου κι ας μην τους γνωρίζεις. Ίσως γι' αυτό κανείς μας δεν αγάπησε το άδειο εστιατόριο.

Μια καλοκαιρινή πλατεία της γειτονιάς για σουβλάκια είναι προτιμότερη από το ψυχρό γαστρονομικό εστιατόριο, όπου μιλάς ψιθυριστά για να μην ενοχλήσεις τον πάγο της σιωπής.

Η συνοικία του Χατζηκυριακού, ή αλλιώς το Χατζηκυριάκειο, έχει μεγάλη θαλασσινή πείρα και αυτό όχι μόνο επειδή τυγχάνει η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πειραϊκής χερσονήσου.

Η πιάτσα της Χατζηκυριακού είναι όμως μια ξεχωριστή –για τη δική μου εμπειρία–, μοναδική περίπτωση. Εδώ μόνο οι καλοί χωράνε και όλοι είναι καλοί. Κάτι παραπάνω από καλοί μάλιστα. Λες κι ο καθένας παραβγαίνει τον διπλανό του, μέσα σε μια ευγενέστατη άμιλλα, με θρησκεία το φρεσκότερο μπαρμπούνι.


Εξάλλου η συνοικία του Χατζηκυριακού, ή αλλιώς το Χατζηκυριάκειο, έχει μεγάλη θαλασσινή πείρα και αυτό όχι μόνο επειδή τυγχάνει η μεγαλύτερη λεωφόρος της Πειραϊκής χερσονήσου.

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στη μια άκρη της το Ορφανοτροφείο Θηλέων, δωρεά του ομώνυμου ευεργέτη, στην άλλη η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Γύρω από το Ορφανοτροφείο, στη γειτονιά με τα καρβουνιάρικα και τους ταρσανάδες, αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη Δωδεκανήσιοι από την Κάρπαθο, τη Σύμη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, αργότερα ήρθαν κι οι Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Όλοι μαζί, γνώστες και εραστές της θαλασσινής νοστιμιάς, έστησαν μια ιωδιούχα παράδοση που κρατά σπαρταριστά ζωντανή ως σήμερα. Για τη «Μαριγώ», που μετρά αισίως 71 χρόνια παράδοση στο τηγάνι, έχετε διαβάσει πολλά. Το ίδιο και για το «Υπερωκεάνιο». Εγώ θα σας πάω στους πιο άγνωστους, που ανακάλυψα τυχαία, σε μέρες που οι διάσημοι δεν είχαν ελεύθερη ούτε καρέκλα πλάι στις τουαλέτες.

Ο Ηλίας

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Tα αχνιστά μύδια με το άρωμα από θάλασσα και μαϊντανό, γεμάτα και καλοδιαλεγμένα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το πρώτο που θα σε εντυπωσιάσει είναι η αστραφτερή καθαριότητα, αυτή η μυρωδιά από σαπούνι που θυμίζει παλιούς προσφυγικούς συνοικισμούς, την παλιά νοικοκυροσύνη της «πάστρας». Ό,τι μέρα και να πας, ο κόσμος της γειτονιάς κρατά ζεστή και γεμάτη τη λιτή, απέριττη σάλα, που δεν έχει να σου πει κάτι με το ντεκόρ της. Πίσω από τα πλαστικά η θέα του δρόμου, μέσα η θέα της κουζίνας.

Τα τρία ευγενέστατα παλικάρια, γιοι του Ηλία, στη σάλα, η μαμά και η γιαγιά στα μαγειρέματα. Ζεστά χόρτα, παντζάρια, πατάτες, κολοκυθάκια, μια καυτερή πιπερίτσα παρέα και ένα μαγικό ελαιόλαδο από το Κρανίδι να ξεχωρίζει την απλή σαλάτα από τις άλλες, τις διεκπεραιωτικές.

Αχινός, δωρικός, σκέτος, ελληνικός, μόνο με τη θάλασσά του, στην πιο ονειρεμένη εκδοχή, εκεί όπου η φρεσκάδα αρνείται τα φτιασίδια του λαδιού. Μόνο με λίγο λεμόνι. Η καραβίδα που διάλεξες περπατά ακόμη ολοζώντανη, η σχάρα θα την καλοπιάσει, θα σ' την προσφέρει ζουμερή, με την ευωδιά της θάλασσας. Το καλαμάρι στη σχάρα σκέτο βούτυρο, κομμένο ολόκληρο στη μέση, με τον μαϊντανό, μια στάλα ρίγανη και το λίγο ελαιόλαδο.

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Από ψαράκι, θα βρεις όλη την γκάμα. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Οι περισσότεροι εδώ έρχονται για το σαγανάκι με τις γαρίδες που γίνεται με φρέσκια ντομάτα όλον το χρόνο, οι μαγείρισσες μετά βδελυγμίας δεν καταδέχονται το ντοματάκι της κονσέρβας, αλλά και για τη φέτα σφυρίδας που ψήνεται λουκούμι στη σχάρα. Να μην προσπεράσεις όμως και τη σαρδέλα – στον καιρό της.

Ψημένη ανοιχτή, με λίγο κρεμμυδάκι, ντοματίνι, ρίγανη και το φίνο ωμό ελαιόλαδο – προσωπικά τρελαίνομαι να την τρώω σάντουιτς με το ζεστό φρυγανισμένο λαδοριγανάτο ψωμάκι. Και τα αχνιστά μύδια με το άρωμα από θάλασσα και μαϊντανό, γεμάτα και καλοδιαλεγμένα.


Πορτοκαλόπιτα και ζεστός χαλβάς για τη χώνεψη που έρχεται χαυνωτική τις μέρες με καλό καιρό στο πεζοδρόμιο, ενορχηστρωμένη από το πηγαινέλα των αυτοκινήτων στη μεγάλη λεωφόρο. Τότε που η νύχτα μυρίζει γλυκάνισο και ούζο.

Ο Ηλίας, Λ. Χατζηκυριακού 104, 210 4511261

Ο Γιάννης

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Τελικά θα ενδώσεις στο μαριδάκι, το τραγανό, μ' αυτήν τη φλούο λευκή ολόφρεσκη ζουμερή σάρκα της φρεσκάδας και της μαεστρίας στο τηγάνι. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Λίγο πιο κάτω, ο Γιάννης είναι άλλη μια οικογενειακή, θαλασσινή ιστορία που ξεκίνησε από το... κρέας. Παλιός Συμιακός της γειτονιάς, ο Γιάννης είχε μια ζωή χασάπικο, δίπλα ακριβώς.

Μια αρρώστια που τον κράτησε για μήνες στο κρεβάτι ήταν η αφορμή, ή μάλλον η απόφαση της συζύγου, να τελειώνουν με τη στεριά και να πιάσουν τη θάλασσα, την οποία για να αναδείξουν ανασκουμπώθηκαν οικογενειακώς, με νύφες, κόρες, γαμπρούς, μπατζανάκηδες και όλους αυτούς τους περίτεχνους τίτλους της ελληνικής οικογένειας.

Πάστρα αστραφτερή κι εδώ, γουστόζικη σάλα σαν οικογενειακή τραπεζαρία, κολλαριστά γαλάζια υφασμάτινα τραπεζομάντιλα, πιο χαλαρό το έξω-μέσα που επιτρέπει και τον καπνό.

Ζεστό φρυγανισμένο ψωμάκι και ένα γενναιόδωρο πιάτο με έλληνα αχινό, σκέτο, λιτό, με την ευωδιά του ιωδίου γι' αρχή. Βραστά κολοκυθάκια με ζεστά χόρτα και παντζάρια στη βραστή εκδοχή της σαλάτας, μια χωριάτικη που κοκκινίζει σαν Αύγουστος ακόμη και μέσα στον χειμώνα, να ταιριάζει ιδανικά με την ντομάτα και το κρεμμυδάκι με τις τραγανές, πιο ελαφροτηγανισμένες δεν γίνεται, μπουκίτσες του γαλέου.

Στον Πειραιά υπάρχει μία πρώτης τάξης –και φρεσκάδας– «ψαροπιάτσα» Facebook Twitter
Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μύδια αχνιστά με το ζουμάκι τους και λίγο μαϊντανό και οπωσδήποτε συμιακό γαριδάκι που τρώγεται σαν πατατάκι – στο σπίτι των Συμιακών, αποκλείεται να μην το τιμήσεις, είναι σπεσιαλιτέ. Καραβιδόψυχα τραγανιστή με μια σος μαγιονέζας, ταραμοσαλάτα βελούδινη, το καλαμάρι στη σχάρα σκέτο, ολόσκετο, όπως στα τσιπουράδικα του Βόλου, να σου δείχνει μόνο το τέλειο, μαστιχωτό ψήσιμό του. Το ίδιο και το χταπόδι.

Από ψαράκι, θα βρεις όλη την γκάμα. Από ταπεινό γαυράκι, σαρδέλα και κουτσομουρίτσα μέχρι κανέναν αριστοκράτη σαργό – να το τονίσω: όχι του ιχθυοτροφείου.

Τελικά θα ενδώσεις στο μαριδάκι, το τραγανό, μ' αυτήν τη φλούο λευκή ολόφρεσκη ζουμερή σάρκα της φρεσκάδας και της μαεστρίας στο τηγάνι.

Η μαρίδα ταιριάζει καλύτερα αν θες να ζήσεις το στόρι της γειτονιάς, της παλιάς ψαροταβέρνας με τα 30 χρόνια στην πλάτη της, που στο τέλος θα σε γλυκάνει με σπιτικό μπακλαβά και ραβανί πασπαλισμένο με καρύδα.

Ο Γιάννης, Λ. Χατζηκυριακού 107, 210 4180160

 

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Όντως πολύ καλή επιλογή για ψαράκι και θαλασσινά. Και πρόσφατα άνοιξε και ένα ακόμα πολύ καλό με καλούς μεζέδες για ούζο.Τα γράδα του Πειραιά. Να το τσεκάρετε .
Ο αχινός είναι προστατευόμενο είδος, αλιεύεται νόμιμα μεταξύ Δεκεμβρίου - Μαρτίου και Ιουλίου - Αυγουστου. Άλλη εποχή μην τον παραγγείλετε και αν σας τον προσφέρουν ειδοποιήστε την αγορανομία.