Ωραίοι τρόποι από τη Μέση Ανατολή με τις πρασινάδες και τα λαχανικά

Ωραίοι τρόποι από τη Μέση Ανατολή με τις πρασινάδες και τα λαχανικά Facebook Twitter
Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LifO
0

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΜΙΧΑΗΛ

Τρίτη 20.05

Πάντα η Ανατολή και η Ασία ήξεραν πολύ καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο να φτιάχνουν νόστιμα τα λαχανικά. Στην Ινδία τα κάρι με λαχανικά είναι ίσως και ανώτερα από αυτά με το κρέας ή το ψάρι και στην Ταϊλάνδη το ίδιο. Είναι η χρήση των μπαχαρικών ή το περιπετειώδες μαγείρεμα; Ίσως και τα δύο. Πάντως, τα πιάτα με λαχανικά σε αυτές τις χώρες είναι υπέροχα και μπορούν να αποτελέσουν άνετα ένα κυρίως γεύμα. Σας αναφέρω μερικά πιάτα από τη Βηρυτό που θα αγαπήσετε. Θα φτιάξεις, λοιπόν, φατούς. Η λιβανέζικη πανζανέλα είναι ίσως η πιο αγαπημένη μου σαλάτα απ’ όλες και είναι στ’ αλήθεια νόστιμη. Τη φτιάχνεις ως εξής: αλείφεις δύο αραβικές πίτες με βούτυρο και τις βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο για ένα τέταρτο, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζεις από τον φούρνο και αφήνεις να κρυώσουν. Για το ντρέσινγκ θα βάλεις σε ένα δοχείο με πώμα τα εξής υλικά: ελαιόλαδο, μισό σφηνάκι πετιμέζι ροδιού (είναι γλυκόξινο και αν δεν το έχεις χρησιμοποιήσει ξανά, θα εκπλαγείς), μισό σφηνάκι ξίδι από κόκκινο κρασί, χυμό ροδιού αν έχεις, ένα κουταλάκι σουμάκ (παρασκευάζεται από τον καρπό των φυτών της οικογένειας Rhus που ευδοκιμούν σε ημιτροπικά κλίματα. Διατηρεί το βυσσινί χρώμα των ανθών του φυτού. Έχει πλούσιο άρωμα και γεύση ελαφρώς ξινή, που, θυμίζει λεμόνι), ένα κουταλάκι za’atar (μείγμα αποξηραμένων βοτάνων από τη Μέση Ανατολή), μια πρέζα κανέλα, μια πρέζα ζάχαρη. Κλείνεις το πώμα και χτυπάς. Δοκιμάζεις. Δεν θέλεις το ντρέσινγκ να είναι φλατ σε γεύση. Θέλεις να βγαίνει έντονη οξύτητα, οπότε το φτιάχνεις αναλόγως. Κάποιοι βάζουν και λίγο σκόρδο. Κι εγώ, να σου πω την αλήθεια, βάζω σκόρδο, ταιριάζει πολύ. Στη σαλάτα τώρα: σε ένα μπολ βάζεις τις εξής πρασινάδες: μισό μεγάλο αγγούρι, που θα έχεις αφαιρέσει τα σπόρια του, κομμένο καρέ, μισό κουνουπίδι κομμένο σε μικρά κομμάτια (βασικά, θα το κορφολογήσεις), ντοματίνια, ραπανάκια κομμένα σε φέτες, φρέσκα κρεμμυδάκια, γλιστρίδα, φύλλα μαϊντανού, κόλιανδρου και δυόσμου που θα κόψεις χαλαρά με τα χέρια και λίγο ακόμα za’atar. Αφού τα βάλεις όλα σε ένα μπολ, περιχύνεις με το ντρέσινγκ και τελειώνεις με τις αραβικές πίτες που θα θρυμματίσεις από πάνω. Δοκίμασε να δεις πως μπορείς να ξεχάσεις το κρέας άμεσα.

Στην ίδια γωνιά της Μεσογείου και ίσως και στο ίδιο γεύμα φτιάξε μελιτζάνες ψητές με πετιμέζι ροδιού και δυόσμο. Πρώτα κόβεις τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αλατίζεις για να φύγει η πικράδα. Τις ξεπλένεις και τις στεγνώνεις. Τις ψήνεις σε μαντεμένιο τηγάνι και τις αλείφεις με το πετιμέζι. Τις σερβίρεις με μπόλικο φρέσκο δυόσμο και κατσικίσιο τυρί. Εγώ τις βάζω σε αραβική πίτα με ταχίνι και τις τρώω.

Παραμένουμε στη Μέση Ανατολή: ψιλοκόβουμε 4 κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για ένα εικοσάλεπτο. Τα ψήνουμε σε μαντέμι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και τα αφαιρούμε από τη φωτιά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, κουκουνάρι, μισή κουταλιά σουμάκ και μπόλικο δυόσμο.

Αν είσαι τολμηρός και σου αρέσει το σκόρδο, κοίτα τι θα κάνεις: θα πάρεις πολύ καλές, ώριμες ντομάτες μετρίου μεγέθους και θα τις κόψεις σταυρωτά, όχι όμως μέχρι κάτω. Θα φτιάξεις ένα ντρέσινγκ με πολύ σκόρδο, λάδι και λεμόνι, θα τις περιχύσεις με αυτό και θα τις σερβίρεις. Εδώ χωράνε πολλές παραλλαγές, αλλά καταλαβαίνεις πως μιλάμε για έναν μεζέ-φωτιά. Με αραβική πίτα και λίγες μπαλίτσες labneh ίσως να είναι και ένα πλήρες γεύμα.

Και για φινάλε, θα κόψεις πατάτες σε μικρά καρέ, μπόλικες, και θα τις σοτάρεις σε ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά για ώρα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν. Προς το τέλος του σερβιρίσματος, θα προσθέσεις σκόρδο. Όταν είναι έτοιμες, θα «σβήσεις» τις πατάτες με χυμό λεμονιού και ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Δοκίμασε και θα με θυμηθείς. Αυτή η συνταγή, βέβαια, γίνεται εξαιρετική και με φτερούγες από κοτόπουλο, αλλά αυτό είναι μια άλλη στήλη. Σας φιλώ!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ