Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Όταν έμαθα πως έχει διαμορφωθεί ένα νέο ταρατσάτο μπαρ στο κέντρο, το επισκέφθηκα διστακτικά και με χαμηλές προσδοκίες. Ευτυχώς με διέψευσε.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη

0

Βαριέμαι τις ταράτσες της Αθήνας πια. Σίγουρα υπάρχουν πολλές που και καλοφτιαγμένες είναι και ωραία ποτά φτιάχνουν, και σε ποιον δεν αρέσει η θέα της πόλης από ψηλά; Επειδή όμως, όπως είναι λογικό, αρέσουν πολύ τα πανοραμικά κάδρα στους τουρίστες, συνήθως οι τελευταίοι όροφοι των κτιρίων του κέντρου δύσκολα σε κάνουν να νιώθεις λοκάλι.

Είναι και το άλλο, τελευταία έχω συναντήσει σε τέτοια μέρη κόσμο στην υποδοχή, γεγονός που σου δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν πας σε ένα μαγαζί της φιλοσοφίας «έλα όπως είσαι», είναι μια πιο κυριλέ προσέγγιση που τη βρίσκω κάπως άβολη. Και όχι, δεν μιλάω για τις ταράτσες fine dining εστιατορίων αλλά για εκείνες όπου θες απλώς να δώσεις ραντεβού για να πιεις ένα ποτό μετα τη δουλειά χωρίς να πρέπει να απαντήσεις στην ερώτηση «έχετε κάνει κράτηση;».

Την ίδια στιγμή, δεν με συγκινεί το να βλέπω όλο το βράδυ την Ακρόπολη ή τουλάχιστον δεν είναι κάτι που λαχταράω όταν βγαίνω. Προφανώς επειδή την έχουμε στα πόδια μας τη θεωρώ δεδομένη και σίγουρα δεν είμαι μόνη σε αυτό, όπως και στο ότι πιστεύω πως οι περισσότερες από τις ταράτσες της Αθήνας δεν απευθύνονται πραγματικά σε Αθηναίους.

Το Ostomachion δεν είναι εκείνη η ταράτσα που σας υπόσχεται θέα 360 μοιρών στην πόλη, όμως το γύρω πυκνό αστικό τοπίο, αυτό που σχηματίζουν οι σκεπές των κτιρίων του εμπορικού τριγώνου, το βρίσκω πολύ πιο γοητευτικό από άλλα.

Παράλληλα, δεν το έχουμε οι Αθηναίοι με τα ξενοδοχεία. Δεν τα επισκεπτόμαστε με άνεση για να φάμε, και κυρίως για να πιούμε, δεν είναι στην κουλτούρα εξόδου μας, αλλά για να ανέβουμε στα περισσότερα rooftops μέσα από τέτοια πρέπει να περάσουμε. Για όλους τους παραπάνω λόγους, όταν έμαθα πως έχει διαμορφωθεί ένα νέο ταρατσάτο μπαρ στο κέντρο, το επισκέφθηκα διστακτικά και με χαμηλές προσδοκίες. Ευτυχώς με διέψευσε.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Το Mosaikon είναι ένα hostel, μπουτίκ όμως, ντιζαϊνάτο και προσεγμένο, ένα glostel, όπως λένε και οι ίδιοι.
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Το Οstomachion δεν είναι μια ταράτσα που ποντάρει ακριβώς σε αυτήν τη θέα που «κόβει την ανάσα» και στα συνήθη Instagram opportunities.

Χαμηλά στη ζωντανή Κολοκοτρώνη, το Mosaikon είναι ένα hostel, μπουτίκ όμως, ντιζαϊνάτο και προσεγμένο, ένα glostel, όπως λένε και οι ίδιοι. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο 61 του δρόμου παρατηρήστε την τζαμαρία στην είσοδο του κτιρίου, θα δείτε μια κατασκευή φτιαγμένη από τρίγωνα και τραπέζια, με δεκατέσσερα γεωμετρικά σχήματα. Αυτό είναι ένα οστομάχιον, το μαθηματικό κείμενο του Αρχιμήδη και ένα παιχνίδι που μοιάζει με το τάνγκραμ, είναι ο πρόγονός του δηλαδή. Σημαίνει «η μάχη των οστών», μια και κατά την αρχαιότητα οι δύο ή και περισσότεροι παίκτες του σχημάτιζαν με κόκαλα ζώων γεωμετρικές φιγούρες, από ένα αγριογούρουνο και μια χήνα που πετάει μέχρι έναν κυνηγό που παραμονεύει και έναν αρματωμένο πολεμιστή.

Περνώντας την είσοδο θα δείτε πως δεκατέσσερις καλλιτέχνες συμμετέχουν σε μια έκθεση που ξεδιπλώνεται από το ισόγειο, στους ορόφους και μέχρι το roof bar. Παίρνετε το ασανσέρ μέχρι τον πέμπτο όροφο και μετά ανεβαίνετε μια στριφογυριστή σκάλα. Στο τελευταίο σκαλί θα εμφανιστεί μπροστά σας η Ακρόπολη. Παρ' όλα αυτά, το Ostomachion δεν είναι μια ταράτσα που ποντάρει ακριβώς σε αυτήν τη θέα που «κόβει την ανάσα» και στα συνήθη Instagram opportunities. 

Μπορεί να έχετε επισκεφθεί ξανά αυτό το rooftop πέρυσι, όταν η Γωγώ Δελογιάννη είχε μετακομίσει εκεί τη Στοά Φιξ για το καλοκαίρι, μέχρι δηλάδη να εγκατασταθεί στη νέα της διεύθυνση στον Κεραμεικό. Aν λοιπόν θυμάστε την ταράτσα με πολλά τραπέζια παραταγμένα σε εστιατορικό στυλ, φέτος έχει αλλάξει και έχει μετατραπεί σε ένα μέρος για ποτό αλλά όχι ξεροσφύρι. Είναι πλέον μια spritzeria που τα κάνει όλα απλά και προσεγμένα, που είναι χαλαρή και ό,τι πρέπει για να ξεκινήσετε το βράδυ σας και να συνεχίσετε κάπου αλλού.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Την ημέρα εκείνη που θέλετε να πείτε ποτό αλλά να τσιμπήσετε και κάτι νόστιμο ανεβείτε δίχως δεύτερη σκέψη στο Ostomachion.
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Aν θυμάστε την ταράτσα με πολλά τραπέζια παραταγμένα σε εστιατορικό στυλ, φέτος έχει αλλάξει και έχει μετατραπεί σε ένα μέρος για ποτό αλλά όχι ξεροσφύρι.

Στα κοκτέιλ, η υπογραφή της bar manager του Nolanverse, Πόπης Σεβαστού, είναι εγγύηση από μόνη της. Πατώντας σε all time classic συνταγές, έχει βάλει τα δικά της twists προκειμένου να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό αλλιώς. Το negroni της έχει τσίπουρο και τσάι από τον Όλυμπο, στο espresso martini βάζουν ένα σπιτικό σιρόπι μανιταριών, η μαργαρίτα της φτιάχνεται με ροδάκινο, χαμομήλι, τσίλι, ενώ το χείλος του ποτηριού μας γαρνίρεται με κόκκινο αλάτι. Μη φοβηθείτε το Bourbon Sour, το παντρεύουν με αγγούρι και δυόσμο, είναι άκρως καλοκαιρινό και ισορροπημένο. Αν πάλι προτιμάτε τις original εκδοχές αυτών των κοκτέιλ και δύσκολα τα δοκιμάζετε διαφορετικά, θα σας τις σερβίρουν φυσικά.

Την ημέρα εκείνη που θέλετε να πείτε ποτό αλλά να τσιμπήσετε και κάτι νόστιμο ανεβείτε δίχως δεύτερη σκέψη στο Ostomachion. Σε ποιον δεν αρέσουν τα τυριά και τα αλλαντικά όταν βγαίνουν στη σέντρα; O Μιχάλης Βασιλόπουλος, δημιουργός του Mosaikon, έχει κάνει πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές, έτσι στον κατάλογο βρίσκουμε μυρωδάτο αγελαδινό τυράκι τηνιακό και κατσικίσιο Καμάρι Ευβοίας με βρώσιμη στάχτη, τύπου μπρι, parmigiano reggiano, γλυκό και βουτυρένιο αυστριακό Monte, ιταλικό και αγελαδινό occelli barolo πικάντικο και με αρώματα κρασιού, ισπανικό queso diablo από πρόβειο γάλα με πάστα πικάντικης πιπεριάς, queso oveja πάλι από την Ισπανία, από πρόβειο γάλα με δυνατό άρωμα τρούφας. Στα αλλαντικά φέρνει από παστράμι και σαλάμι αέρος Δράμας, λούζα Τήνου και σπιανάτα Κερκύρας μέχρι ισπανικό chorizo, jamon και prosciutto di Parma.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Πατώντας σε all time classic συνταγές, έχει βάλει τα δικά της twists προκειμένου να απολαύσουμε το αγαπημένο μας ποτό αλλιώς.
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Στα κοκτέιλ, η υπογραφή της bar manager του Nolanverse, Πόπης Σεβαστού, είναι εγγύηση από μόνη της.

Τσιμπάμε και έναν από τους πιο ωραίους μεζέδες που έχω βρει σε μπαρ, άγριο αγκιναράκι Τήνου με ποικιλία ελιών, σαλάτα burrata και μοσχαρίσιο καρπάτσιο, ελαφριά pinsa σε πέντε διαφορετικές συνταγές, η βάση της οποίας έρχεται από το Oh my pinsa του Παγκρατίου. To bar food αυτής της ταράτσας επιβεβαιώνει τη δύναμη της απλότητας στο φαγητό. Όσο για τα γλυκά, έρχονται από το γειτονικό In Love Again.

Η οινική τους λίστα έχει προτάσεις του Πέρι Παναγιωτακόπουλου του Winekiosk της Καλαμάτας και του αθηναϊκού Pharaoh και είναι αφιερωμένη στον εγχώριο αμπελώνα, στα φυσικά κρασιά από νέους σε ηλικία οινοποιούς, όπως είναι η Ηλιάνα Καρίμαλη και ο Γιάννης Μήττας, αλλά και στους πρωτοπόρους αυτής της φιλοσοφίας στο κρασί, όπως είναι το οινοποιείο του Τάτση και του Τετράμυθου.

Όπως είπα και πριν, το Ostomachion δεν είναι εκείνη η ταράτσα που σας υπόσχεται θέα 360 μοιρών στην πόλη, όμως το γύρω πυκνό αστικό τοπίο, αυτό που σχηματίζουν οι σκεπές των κτιρίων του εμπορικού τριγώνου, το βρίσκω πολύ πιο γοητευτικό από άλλα. Υπάρχει μια ταράτσα μέσα στην ταράτσα, ένα υπερυψωμένο σημείο της όπου φυσάει ένα ανακουφιστικό αεράκι, όμως όπου και αν βρείτε να κάτσετε θα κάνετε μια έξοδο χαλαρή, που δεν θα έχει τίποτα το posh.

Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
To bar food αυτής της ταράτσας επιβεβαιώνει τη δύναμη της απλότητας στο φαγητό.
Ostomachion: Μια ταράτσα για Αθηναίους στην Κολοκοτρώνη Facebook Twitter
Η οινική τους λίστα έχει προτάσεις του Πέρι Παναγιωτακόπουλου του Winekiosk της Καλαμάτας και του αθηναϊκού Pharaoh.

Κολοκοτρώνη 61, 210 3235000

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ