Όταν η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς

Η κατάψυξη κρύβει θησαυρούς Facebook Twitter
Οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ, και πριν γίνει η επέλαση των ασιατικών μπακάλικων, στην ελληνική αγορά μπορούσες να βρεις κυρίως κατεψυγμένα λαχανικά, κρέατα, ψάρια και διάφορα ψαρικά, γαρίδες, καλαμάρια, μύδια, και κάποια συσκευασμένα τρόφιμα, προμαγειρεμένα. Από τη δεκαετία του 2000 ξαφνικά οι καταψύξεις απέκτησαν ενδιαφέρον, γιατί οι μετανάστες στην Ελλάδα έφεραν μαζί τους μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα προϊόντα, που ήταν –και είναι– διαθέσιμα σε πολύ καλή τιμή.

Τα κόκκινα φρούτα των πολωνικών και των ρωσικών μπακάλικων, για παράδειγμα, τα dumplings, τα samosa και τα gyoza των ασιατικών, τα spring rolls και τα φιλέτα πάπιας, τα τσαπάτι και τα naan με σκόρδο και αργότερα τα edamame, τα mochi και τα κορεάτικα τηγανητά κοτόπουλα, οι γαρίδες butterfly, τα καντονέζικα ρολά, ένα σωρό κατεψυγμένα εξωτικά υλικά, τσάτνεϊ, κέικ ρυζιού, μανιτάρια, noodles, ζύμες για wonton, γλυκόξινα κρέατα και θαλασσινά, buns, παγωτά, έτοιμες σούπες, yakitori και άλλα πολλά έγιναν μέρος της νεοελληνικής διατροφής.

Αυτήν τη στιγμή, οι επιλογές για φαγώσιμα που μπορείς να έχεις στην κατάψυξη για να μαγειρέψεις ανά πάσα στιγμή είναι πάρα πολλές και από πολύ διαφορετικές κουζίνες. Ταυτόχρονα, στα σούπερ μάρκετ οι καταψύξεις έγιναν ολόκληρο section, γιατί δίπλα στα λαχανικά εμφανίστηκαν έτοιμα σπανακόρυζα, μπριάμ, αγκινάρες αλά πολίτα, ριζότι, αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από έτοιμα γεύματα σε ταψιά που θέλουν απλά ψήσιμο.

Αυτές που υπάρχουν πλέον σε μεγάλη ποικιλία (και κάποιες σε πολύ καλή ποιότητα) είναι οι πίτες, ακόμα και βιολογικές, έτοιμες για ψήσιμο, που μπορούν να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση σε επισκέψεις φίλων, ή να γίνουν ένα πολύ καλό και εύκολο βραδινό. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες, κολοκυθόπιτες, κιμαδόπιτες, κασερόπιτες, σφακιανές, πατσαβουρόπιτες κρητικές, στριφτές, μπουρέκια, πιτάκια, πίτσες υπάρχουν σε κάθε κατάψυξη και φυσικά ζύμες, σφολιάτες και φύλλα, αν έχεις διάθεση να φτιάξεις μόνος/μόνη σου.

Δίπλα τους υπάρχουν και αρκετά ελληνικά γλυκά, παραδοσιακά ή όχι και τόσο, από γαλακτομπούρεκα, μπουγάτσες και μπακλαβάδες, μέχρι σοκολατόπιτες και κρουασάν.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ