Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια της Ελένης Ουζουνίδου;

Ποιο φαγητό φέρνει δάκρυα στα μάτια της Ελένης Ουζουνίδου; Facebook Twitter
0

Ανοιξιάτικο το φαγητό που με συγκινεί μέχρι δακρύων... τα ντολμαδάκια γιαλαντζί. Δηλαδή ψεύτικα, χωρίς κρέας, χωρίς κιμά, αλλά με μπόλικα φρέσκα μυρωδικά. Τρία πράσινα, δυόσμος, μαϊντανός, άνηθος, αλλά και ξερό και φρέσκο κρεμμύδι, ρυζάκι και αμπελόφυλλα. Εκεί στον Βορρά, στην Κομοτηνή όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, μέχρι και τον Ιούνιο έχει λίγη ψυχρούλα.

Προς το τέλος του Μαΐου, που αρχίζει ο καιρός να ανοίγει, όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια παραδοσιακά πραγματοποιούνταν οι ημερήσιες σχολικές εκδρομές. Πότε στο βουνό της Νυμφαίας, πότε στα ποτάμια, στις λίμνες, στις παραλίες. Η φύση οργίαζε, τα μάτια μου δεν χόρταιναν τα χρώματα, οι μυρωδιές αδιανόητες, κάθε φορά ήταν μια μικρή επίσκεψη στον παράδεισο. Προς το μεσημεράκι, όμως, θα πεινούσαμε, οπότε παίρναμε μαζί και το κολατσιό μας σε ταπεράκια. Το δικό μου το ταπεράκι είχε πάντα γιαλαντζί ντολμαδάκια, παραπάνω από δύο μερίδες, διότι ήμουν −και είμαι− φαγανό παιδάκι, και κεφτεδάκια, όλα φτιαγμένα απ' τη μαμά μου (φοβερή μαγείρισσα).

Κάθε φορά, λοιπόν, που είτε μου στέλνει εκείνη ή φτιάχνω εγώ και τα δοκιμάζω αυτομάτως γυρίζω πίσω στον χρόνο, σ' αυτές τις σχολικές εκδρομές, που μετά το κύλισμα στα χώματα, τα σκαρφαλώματα στα δέντρα, την κατασκευή στεφανιών με αγριολούλουδα και το ξέφρενο παιχνίδι, ευτυχισμένη έτρωγα τα ντολμαδάκια μου και η γεύση τους ήταν τόσο εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον. Λοιπόν, έχω φρέσκα αμπελόφυλλα, ξεκινάω την ιεροτελεστία του τυλίγματος.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ