Sani Gourmet Festival

Sani Gourmet Festival Facebook Twitter
0

11.5 Σάββατο

Μερικές σκέψεις και εικόνες από το φετινό Sani Gourmet Festival, στο οποίο πήγα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Η Χαλκιδική είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Πήγα πρώτη φορά. Μαγεία! Πράσινο, αμμόλοφοι με χρυσή άμμο, τιρκουάζ νερά. Άλλο από Κυκλάδες, αλλά το ίδιο όμορφο. Ίσως και καλύτερο / Η διοργάνωση του Sani Gourmet είναι μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα. Δεν είναι μόνο το Sani Resort που είναι από τα ομορφότερα μέρη που θα μπορούσες να πας, είναι και η ίδια η φιλοξενία, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η αρχοντιά. Μπράβο. Ευχαριστώ /Οι Έλληνες σεφ. Πόσο αισιόδοξα νέα έρχονται από τις κουζίνες τους; Πολλά. Το παλεύουν, το προσπαθούν, κυρίως το θέλουν, να φέρουν την ελληνική κουζίνα στο «σήμερα» της γαστρονομίας και είναι σίγουρο πως θα βρεθεί ο τρόπος / όσον αφορά το «σήμερα» της ελληνικής κουζίνας,  ίσως να πρέπει να κοιτάξουν προς άλλη κατεύθυνση / ίσως οι παγκόσμιες γαστρονομικές τάσεις να χρειάζονται μια μετατόπιση για να ταιριάξουν στα μεσογειακά υλικά / δεν ξέρω, ας δούμε πώς το κάνουν οι Ιταλοί / πάντως, γίνεται καλή δουλειά, δοκίμασα μερικά εξαίρετα πιάτα, με άριστη τεχνική /

Τα ελληνικά υλικά. Απίστευτα. Κρίταμα, ψάρια, ζυμωτά ψωμιά, κρέατα και λαχανικά. Απίστευτα. Δυνατά. Σταρ από μόνα τους. Δεν ήθελαν πολλά-πολλά / Τα ελληνικά κρασιά. Έστεκαν άψογα δίπλα στα πιάτα. Συμπλήρωναν τις γεύσεις όπως έπρεπε. Σκεφτόμουν απλώς πως τώρα είναι η στιγμή για μια απόλυτα συντονισμένη προσπάθεια.

Όχι μόνο για την ποιότητα των ελληνικών κρασιών αλλά και για το μάρκετινγκ. Τον τρόπο που πλασάρονται. Πώς θέλουμε να φαινόμαστε; Νεανικοί; Ποπ; Κλασικοί; Ελληνικοί φολκλόρ; Κάτι πρέπει να σκεφτούμε και να το κάνουμε συντονισμένα και δυναμικά / Γενικώς, όλη η φάση με την ελληνική δημιουργική κουζίνα θέλει μια σκέψη /

Πώς πλασάρεται η ελληνική σύγχρονη κουζίνα δίπλα στις άλλες; Πρέπει να αποκτήσει ένα προτέρημα που τώρα δεν είναι διακριτό. Ίσως ο τρόπος σερβιρίσματος; Ίσως ακόμα και η μαγκιά να λες πως είσαι απόλυτα απλός; Πάντως, και εδώ κάτι χρειάζεται.

Τα περισσότερα ελληνικά φαγητά στα οποία οι ταλαντούχοι μας σεφ επεμβαίνουν δημιουργικά είναι πιάτα τα οποία έχουμε συνδέσει όχι με εμπειρίες εστιατορίου αλλά με άλλα είδη τραπεζώματος. Οπότε, η μνήμη λειτουργεί κάπως ανασταλτικά τώρα, όταν έρχεται ένα πιάτο που έχεις συνδέσει με άλλου τύπου εμπειρία, στημένο σαν κάτι που είδες στη Γαλλία. Χρειάζεται μια σκηνοθεσία, κάτι να ξαναφέρει τον ενθουσιασμό πίσω στα εστιατόρια. Χρειάζεται μια τολμηρή ιδιοφυΐα να κάνει την αρχή /

Στα γλυκά έχουμε πρόβλημα. Πάντα είχαμε. Τι να λείπει; Μήπως θέλουμε κι άλλο ψάξιμο στην ελληνική ζαχαροπλαστική; Μήπως χρειάζεται να ξεχάσουμε κι εδώ τους πολλούς πειραματισμούς; Αλλά να ψάξουμε να βρούμε τα ανώτερα υλικά και να δούμε πώς θα διορθώσουμε όλες εκείνες τις κουτσουρεμένες συνταγές που μέσα στα χρόνια έκαναν τα ωραία ελληνικά γλυκά aliens /

Όμως, ένα είναι σίγουρο. Πως κάθε χρόνο όλο και πιο πολύ απομακρυνόμαστε από την ξενομανία κι επικεντρωνόμαστε σε κάτι πιο εσωτερικό. Ίσως έτσι βρούμε την πραγματική μας δύναμη / Για όσους γράφουν και ασχολούνται με τη γαστρονομία έχω να πω πως είναι a great bunch. Και πέρα από αυτό, ακούγοντας για πρώτη φορά τη γνώμη τους για τα θέματά μας, διαπίστωσα πως την ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Τίποτα τυχαίο / Όλα γίνονται όπως πρέπει.

[Από τη στήλη ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ του Μιχάλη Μιχαήλ]

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT