The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι

The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter
0
The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ο χώρος αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός κλασικού μπιστρό όπου κυριαρχούν οι δερμάτινοι καναπέδες, η προθήκη με κρασιά, το τουβλάκι στον τοίχο και η ανοιχτή κουζίνα.

Το εστιατορικό σκηνικό της Αθήνας είναι πολυποίκιλο, πολύχρωμο και με μεγάλες διακυμάνσεις ποιότητας, που πολλές φορές μπορεί να αποδειχτούν πραγματικό ναρκοπέδιο γεύσης. Όμως σε αυτό το βασίλειο του αναπάντεχου μπορεί να κρύβονται θετικές εκπλήξεις ακριβώς εκεί που δεν το περιμένεις, όταν η μονοτονία και η συμβατικότητα δώσουν τη θέση τους στην αναζήτηση του ποιοτικού, του νόστιμου, του όμορφου. Το Shy Horse άνοιξε πολύ πρόσφατα στην Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι, στη θέση όπου βρισκόταν το Stinking Bishop, το οποίο αναζήτησε αλλού μεγαλύτερη χωρητικότητα. Ο χώρος, λοιπόν, των είκοσι και κάτι καθισμάτων φάνηκε αρκετός για να στεγάσει τη φιλοδοξία ενός εστιατορίου που θα είναι πραγματικά οικείο και άνετο, θα αναζητεί σχεδόν μανιωδώς καλή πρώτη ύλη και θα την αντιμετωπίζει με γνώση και σεβασμό στην κουζίνα, θα γνωρίζει καλά τους κώδικες του κρασιού, θα σε εκπλήσσει και θα σε χαλαρώνει ταυτόχρονα. Ο χώρος αποπνέει την ατμόσφαιρα ενός κλασικού μπιστρό όπου κυριαρχούν οι δερμάτινοι καναπέδες, η προθήκη με κρασιά, το τουβλάκι στον τοίχο και η ανοιχτή κουζίνα. Ωστόσο, την πραγματική ζεστασιά τη δέχεσαι από τη φιλοξενία ενός εκ των ιδιοκτητών, του Αλέξανδρου Μασίνα, ο οποίος είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να σου χαμογελάσει, να σου προτείνει, να σου εξηγήσει, να σου προσφέρει. Στην κουζίνα τον λόγο έχει ο βραβευμένος executive chef Στέφανος Κολυμάδης, ο οποίος επιμελήθηκε το μενού που υλοποιεί ο σεφ Ντίνος Νικολάου.

The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter

Ο κατάλογος, που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προέλευση των πρώτων υλών, είναι φτιαγμένος με έμφαση στη μεσογειακή κουζίνα, αλλά αυτό δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα του σεφ, που αναζητεί με μεγάλη επιτυχία διαφορετικές εκφάνσεις της ελληνικής κουζίνας και των πιάτων με την αύρα της Μεσογείου και επιχειρεί μαγειρικές συμπράξεις με άλλες εθνικές κουζίνες. Η ανάλαφρη και με πλούσια γεύση σούπα βελουτέ με σελινόριζα και λάδι τρούφας (€7) σε προδιαθέτει δυνατά στο ξεκίνημα. Ο μαριναρισμένος σολομός (€13) σε παντζάρι, σουσάμι και πιπέρι αποκαλύπτει με την πρώτη μπουκιά το διακριτικό κάπνισμα με σφένδαμο από τα χεράκια του σεφ. Υφή απαλή και κρεμώδης ταυτόχρονα, που συνδυάζεται με λεπτοκομμένο αγγουράκι τουρσί σε ασιατικό στυλ. Εξαιρετικό το ταρτάρ λαυράκι (€15) που μαρινάρεται σε λάιμ και ενισχύεται με φύτρες σόγιας. Ωραίο πιάτο αποδείχτηκε το ελληνικό χταπόδι, μαγειρεμένο σε σουβίτ και περασμένο από τη σχάρα, που το συνόδευε φάβα με μαρμέλαδα κρεμμυδιών (€15). Την προτίμησή σας θα κερδίσει το κριθαράκι με γάμπαρη Αμβρακικού (€18), ένα πιάτο εξαιρετικά ευωδιαστό, μαγειρεμένο με φρέσκια ντομάτα και αρωματικά και ζουμερές γαρίδες που ξεχειλίζουν από νοστιμιά. Καλοφτιαγμένο ήταν και το ριζότο, μαγειρεμένο με λάιμ και δυόσμο, που συνδυαζόταν στο πιάτο με ολόφρεσκη σφυρίδα και συνοδευόταν από μια φινετσάτη σάλτσα από βούτυρο, ελαιόλαδο, λεμόνι, ούζο και Μαρτίνι (€26). Κλείνεις με ενδιαφέρουσα επιλογή ελληνικών τυριών από τον Αραπιάν ή με τάρτα λεμόνι με καβουρντισμένη μαρέγκα και κουλί φράουλας. Το γεγονός ότι δηλώνει –και είναι, όσον αφορά το μέγεθος και την ατμόσφαιρά του– ένα πανέμορφό μπιστρό, δεν εμποδίζει το Shy Horse να τηρεί στην κουζίνα προδιαγραφές επιλογής πρώτων υλών και μαγειρική αντίληψη που θα έκαναν κάθε εστιατόριο που δηλώνει και θέλει να είναι «μεγάλο» να το ζηλεύει. Και όταν ο φωτισμός χαμηλώνει, ο Αλέξανδρος σχολιάζει: «Κλείνουμε τα φώτα γιατί εδώ μπορούμε να τρώμε με κλειστά τα μάτια».

The Shy Horse: Ένα ξεχωριστό μπιστρό στο Κολωνάκι Facebook Twitter
Ωραίο πιάτο αποδείχτηκε το ελληνικό χταπόδι, μαγειρεμένο σε σουβίτ και περασμένο από τη σχάρα, που το συνόδευε φάβα με μαρμέλαδα κρεμμυδιών

☛ The Shy Horse, Πατριάρχου Ιωακείμ 43, Κολωνάκι, 210 7236541

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Ταμιωλάκη: «Η πορεία μου από το Μπορντό στις νομαδικές οινοποιήσεις»

Η οινολόγος Μαρία Ταμιωλάκη εξιστορεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη την εμπειρία της στo Μπορντό και στο Haute Brion, ένα από τα πιο εμβληματικά οινοποιεία στον κόσμο, στην επιστροφή στην Κρήτη και στη «gypsy wine making» φιλοσοφία.
THE LIFO TEAM
Bobota

Γεύση / Bobota: Προζυμένια ψωμιά που ψήνονται σε ένα σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Μέσα από την ενασχόλησή του με το προζύμι και την αργή ωρίμανση, ο Γιώργος Τασούλας επαναπροσδιόρισε τη σχέση του με τον χρόνο. Από τις καραντίνες μέχρι σήμερα, ζυμώνει, ξεφουρνίζει και μοιράζει τα γεμάτα γεύση ψωμιά του πόρτα πόρτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

Το κρασί με απλά λόγια / Κυδωνίτσα: Η ποικιλία της Λακωνίας που κατακτά τις καρδιές των οινόφιλων

H Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μιλούν με τη γεωπόνο και οινολόγο Μαριαλένα Τσιμπίδη για την Κυδωνίτσα, την ποικιλία της Λακωνίας με την οποία η Οινοποιητική Μονεμβασιάς έκανε από τις πρώτες της εμφιαλώσεις.
THE LIFO TEAM
Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Γεύση / Gonia: Για καφέ, μουστοκούλουρα και απεριτίβο σε ένα διαφορετικό concept store του κέντρου

Σε έναν χώρο που εμπορεύεται πλακάκια και είδη υγιεινής, ένα μεγάλο τραπέζι γίνεται για κάποιους το γραφείο έξω από το γραφείο, ενώ το βράδυ σερβίρονται κλασικά κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Γεύση / «Κήπος»: Το ιστορικό καφέ των Χανίων που στέγαζε την κρητική Βουλή

Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1870 και έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και η Μαρία Κάλλας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μακαρούνες καρπάθικες με το «χερικό» της κυρίας Μαγκαφούλας

Γεύση / Μακαρούνες: Τα χειροποίητα ζυμαρικά της Καρπάθου

Η νοστιμιά του πιο παραδοσιακού καρπάθικου φαγητού αρχίζει να πλάθεται πολύ πριν το πιάτο με τα «χερίσια» ζυμαρικά –αρτυμένα με τριμμένο κεφαλοτύρι και «τσίκνωμα»– φτάσει στο τραπέζι μας.  
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ