Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή λίστα του Άντονι Μπουρντέν

Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή λίστα του Άντονι Μπουρντέν Facebook Twitter
Ο Μπουρντέν θεωρούσε το φαγητό ύψιστη απόλαυση, που δεν πρέπει να κρύβει καμιά κακοτοπιά και κανέναν κίνδυνο και είχε διαμορφώσει μια μικρή λίστα, 5 όλες κι όλες συμβουλές για τους καταναλωτές υψηλής γαστρονομίας ή ταπεινού -αλλά όχι αμελητέου- φαγητού εστιατορίου.
0

Όση η λαχτάρα του να απολαύσει κανείς το αγαπημένο του πιάτο σ' ένα δημοφιλές εστιατόριο ή ακόμη και στο ταβερνείο της γειτονιάς του, τόση η απογοήτευση όταν κάτι πάει στραβά. Και στο σύμπαν της εστίασης πολλά μπορούν να πάνε στραβά, αν μη τι άλλο, ο αείμνηστος Άντονι Μπουρντέν, το γνώριζε καλά αυτό. 

Και επειδή θεωρούσε το φαγητό ύψιστη απόλαυση, που δεν πρέπει να κρύβει καμιά κακοτοπιά και κανέναν κίνδυνο, επειδή κάτι παραπάνω από σεφ και τηλεοπτικός παραγωγός, υπήρξε μύστης, μυστικοσύμβουλος και πορτρετίστας των ανθρώπων της κουζίνας είχε διαμορφώσει μια μικρή λίστα, 5 όλες κι όλες συμβουλές για τους καταναλωτές υψηλής γαστρονομίας ή ταπεινού -αλλά όχι αμελητέου- φαγητού εστιατορίου. 

Οι μάγειρες δουλεύουν με περισσότερη όρεξη τις καθημερινές, παρά τα Σαββατοκύριακα και τότε είναι που συνήθως φτιάχνουν τα πιο δημιουργικά πιάτα τους», είχε γράψει ο Μπουρντέν στο New Yorker.

Και να τι συμβούλευε τους λάτρεις της καλής κουζίνας, αλλά και των καθαρών συναλλαγών:

1

«Προτιμάτε να τρώτε έξω την Τρίτη (σ.σ.: στο εξωτερικό πολλά καλά εστιατόρια δεν λειτουργούν τη Δευτέρα, αφού είναι μέρα ρεπό για τον σεφ, οπότε η συμβουλή είναι προσαρμόσιμη). Τα θαλασσινά είναι φρέσκα, το στοκ σε μαγειρεμένο φαγητό επίσης, και ο σεφ, λογικά είναι ξεκούραστος μετά το ρεπό του.

Οι μάγειρες δουλεύουν με περισσότερη όρεξη τις καθημερινές, παρά τα Σαββατοκύριακα και τότε είναι που συνήθως φτιάχνουν τα πιο δημιουργικά πιάτα τους», είχε γράψει ο Μπουρντέν στο New Yorker.  

2

«Το να παραγγέλνετε την μπριζόλα σας καλοψημένη έχει ρίσκο. Ένα σκληρό κομμάτι κρέας που βρίσκεται στην κουζίνα, ίσως φυλαχτεί για τους "Φιλισταίους" της παρέας που θέλουν τη μπριζόλα τους καλοψημένη. (Σ.Σ: με τον όρο "Φιλισταίοι" εδώ ο Μπουρντέν αναφέρεται στους κάπως τραχείς ή και ελαφρώς αστοιχείωτους με τα της υψηλής κουζίνας καταναλωτές...).

Κόσμος που παραγγέλνει τη μπριζόλα του καλοψημένη, προσφέρει μια ανεκτίμητη υπηρεσία σε εμάς τους επαγγελματίες της εστίασης που μας νοιάζουν τα κόστη: πληρώνουν για το προνόμιο να τρώνε τα σκουπίδια μας.

Σε πολλές κουζίνες, υπάρχει μια χρυσή πρακτική που λέγεται "κράτα τη για...καλοψημένη". Ο Φιλισταίος που παραγγέλνει τη μπριζόλα του καλοψημένη δεν μπορεί να εντοπίσει τη διαφορά ανάμεσα στο φαγητό και μια σανίδα ξύλο», είχε γράψει στο ίδιο άρθρο. 

Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή λίστα του Άντονι Μπουρντέν Facebook Twitter
Το να παραγγέλνετε την μπριζόλα σας καλοψημένη έχει ρίσκο. Ένα σκληρό κομμάτι κρέας που βρίσκεται στην κουζίνα, ίσως φυλαχτεί για τους "Φιλισταίους" της παρέας που θέλουν τη μπριζόλα τους καλοψημένη.

3

«Να αποφεύγετε τα εστιατόρια που έχουν φωτογραφίες στα μενού τους. Αυτά είναι για τους τουρίστες. Όταν είσαι σε μια ξένη χώρα, μπορείς να καταλάβεις πολλά για ένα εστιατόριο απλά από την πελατεία του και την παρουσίαση του σ' αυτή.

Όταν είσαι τουρίστας πρέπει να πας εκεί που συχνάζουν κυρίως ή αποκλειστικά οι ντόπιοι. Εκεί που το μενού δεν είναι στα αγγλικά, δεν έχει φωτογραφίες και που ο κόσμος μοιάζει να πηγαίνει συχνά σ' αυτό το μαγαζί», είχε γράψει στο Time. 

4

«Βρώμικες τουαλέτες σε εστιατόρια; Είναι OK. Συνήθιζα να λέω ότι ένα βρώμικο WC είναι ένα σημάδι ότι δεν πρέπει να ξαναφάς σ' αυτό το εστιατόριο. Η εμπειρία μου με δίδαξε το ακριβώς αντίθετο. Κάποιες από τις καλύτερες γαστρονομικές εμπειρίες τις είχα σε μέρη που πραγματικά δεν δίνουν δεκάρα για το αν το μπάνιο τους είναι όλη μέρα καθαρό. Ξέρουν ότι το φαγητό που προσφέρουν είναι τέλειο και αυτό αρκεί».

Τι (και πότε) να μην τρώτε στα εστιατόρια: μια χρυσή λίστα του Άντονι Μπουρντέν Facebook Twitter
O Μπουρντέν συμβούλευε πάντα τους λάτρεις του ψωμιού να παραγγέλνουν όλη τη φρατζόλα ή έστω να βλέπουν να κόβεται μπροστά τους η μισή.

5

«Το φαγητό που σερβίρεται στα αεροπλάνα θα είναι πάντα πολύ ακριβό γι' αυτό που... είναι. Αυτό που μας σερβίρουν στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι βρώσιμο. Όσο σκληρά κι αν προσπαθήσουν. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι δεν τους επιτρέπει κάτι περισσότερο. Αυτό είναι όλο κι όλο που μπορούν να κάνουν.

Όποιο φαγητό κι αν σερβίρουν στο έδαφος θα έχει διαφορετική γεύση απ' ό,τι εν πτήσει, οπότε μόνο προσαρμόζονται σ' αυτό», είχε πει σε συνέντευξη του στο "Travel and Leisure" πριν από μερικά χρόνια, μη κρύβοντας την αηδία του για το φαγητό που σερβίρεται στα αεροπλάνα. 

Και κάτι έξτρα: ο Μπουρντέν συμβούλευε πάντα τους λάτρεις του ψωμιού να παραγγέλνουν όλη τη φρατζόλα ή έστω να βλέπουν να κόβεται μπροστά τους η μισή. Οι ψωμιέρες γυρίζουν από τραπέζι σε τραπέζι, γεμίζουν με τις φέτες ψωμί που δεν έφαγε κάποιος άλλος και πολύ πιθανόν το ψωμί που θα συνοδεύσει το δικό σας πιάτο -φρυγανισμένο και λαδωμένο ίσως- να έχει περάσει από πολλά τραπέζια μέχρι να σας συναντήσει... 

Με στοιχεία από BBC.com, New Yorker, Time

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ