Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Ένα «αστικό καφενείο» με το όνομα «+Τροφή» συζητιέται έντονα από τις αρχές Ιουλίου που άνοιξε στα Λαδάδικα. Φωτ.: @donmpas
0

Ο Γιάννης Λουκάκης έγινε γνωστός πέρα από τα όρια της Θεσσαλονίκης μέσα από τη «Μούργα», ένα εστιατόριο από τα λίγα, με κουζίνα σχεδόν συγκινητική. Γι' αυτό και είναι απολύτως λογικό που το νέο του εγχείρημα, ένα «αστικό καφενείο» με το όνομα «+Τροφή», συζητιέται έντονα από τις αρχές Ιουλίου που άνοιξε στα Λαδάδικα.


Μια σαλάτα με βιολογικές ντομάτες και ντοματίνια, κατσικίσιο αρσενικό τυράκι από τη Νάξο, μια φέτα καρπουζιού και φράουλες τουρσί ήταν από τις πρώτες που εμφανίστηκαν στο μενού, το οποίο αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με τα καλύτερα υλικά που είναι διαθέσιμα κάθε καινούργια μέρα. Είναι όμορφη, αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο πως η εμφάνιση δεν είναι αυτοσκοπός εδώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι ένα πιάτο που συνέθεσες στα γρήγορα στις διακοπές στο νησί, αν είχες το ένστικτο και την ευφυΐα του Γιάννη Λουκάκη.

Γωνιακό, με μεγάλο εξωτερικό χώρο, το +Τροφή έχει αποκλειστικά εξωτερικά καθίσματα. Το εσωτερικό του είναι όλο μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, ενώ στο περιμετρικό μπαρ μπορεί κανείς να απολαύσει το γεύμα του, παρακολουθώντας την παρασκευή του φαγητού μέσα από τα μεγάλα παράθυρα. Μάλιστα εκεί, στις περίπου δέκα θέσεις του μπαρ, υπάρχει και η επιλογή ενός μενού, αλλά σε μικρότερες μερίδες, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν περισσότερες γεύσεις.

Το +Τροφή έχει να κάνει με τη συντροφικότητα γύρω από ένα τραπέζι. Εκείνοι που θέλουν να πιουν τσίπουρο και να φάνε έναν μεζέ είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι με εκείνους που έρχονται για ένα μεγαλύτερο γεύμα.

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Το στήσιμο, καθόλου τυχαία, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις εποχής. Φωτ.: @alexbarb0


Το στήσιμο, καθόλου τυχαία, ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις εποχής. «Η ιδέα ξεκίνησε την περίοδο τη καραντίνας» λέει ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, συνεργάτης του Γιάννη Λουκάκη από τη Μούργα. «Έγιναν πολλές συναντήσεις και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να φτιαχτεί ένα εστιατόριο με τα χαρακτηριστικά ενός αστικού καφενείου στο κέντρο της πόλης, με πολύ μεγάλο εξωτερικό χώρο, για να τηρούνται και όλες οι απαραίτητες αποστάσεις και να συμβαδίζει με τα ζητήματα της εποχής».

«Έχουμε έναν κατάλογο που φτιάχνεται καθημερινά και περιλαμβάνει και θαλασσινά αλλά και κρεατικά (σ.σ. σε αντίθεση με τη Μούργα). Η κεντρική ιδέα είναι όλες οι πρώτες ύλες να είναι βιολογικής καλλιέργειας. Τα κρεατικά φέρουν πιστοποίηση βιολογικής εκτροφής. Δεν δουλεύουμε καθόλου με κατεψυγμένα θαλασσινά, μόνο με φρέσκα πράγματα. Το μενού αλλάζει καθημερινά, ανάλογα με ό,τι βρίσκουμε κάθε μέρα. Επίσης, ξεχωρίζουν κάποια βιολογικά τσίπουρα από Έλληνες παραγωγούς και κρασιά από μικρούς παραγωγούς απ' όλη την Ελλάδα, με έμφαση στα φυσικά και τα βιοδυναμικά κρασιά.

Το +Τροφή έχει να κάνει με τη συντροφικότητα γύρω από ένα τραπέζι. Εκείνοι που θέλουν να πιουν τσίπουρο και να φάνε έναν μεζέ είναι το ίδιο καλοδεχούμενοι με εκείνους που έρχονται για ένα μεγαλύτερο γεύμα», συμπληρώνει.

Έτσι, με τσίπουρο ή χωρίς, μπορεί κανείς, ανάλογα με τη μέρα, να δοκιμάσει καρπάτσιο χριστόψαρου, φιλέτο σκορπίνας ψημένο στο μαντέμι με κρέμα πατάτας και χόρτα μαγειρεμένα στη γάστρα (σέσκουλα, μάραθο, βλίτα και αμπελοφάσουλα μαζί), κόκορα βιολογικής εκτροφής στη γάστρα με ζυμαρικά, βλίτα χρωματιστά, ζεματιστά με μουστάρδα καρυδιού ή μια χειροποίητη πίτα με παστουρμά μπακαλιάρου (ένα αλίπαστο), αρσενικό Νάξου, μελάτο αυγό και φρέσκια σάλτσα ντομάτας.

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Ζυμαρικά με σιγομαγειρεμένο κόκορα και αρσενικό Νάξου. Φωτ.: @vassilisarvanitidis


Το κρέας, που σε μεγάλο ποσοστό έρχεται από απευθείας πηγές, π.χ. προσεκτικά επιλεγμένες φάρμες και μαντριά, συνδυάζεται και με θαλασσινά στα πιάτα του Γιάννη Λουκάκη, όπως στα ζυμαρικά ταλιολίνι με μύδια, καβούρι και μαύρο χοίρο.


Κάθε πρωί, τρία ή τέσσερα διαφορετικά είδη ψωμιού (προζυμένιο από μονόκοκκο και δίκοκκο αλεύρι, προζυμένιο που ψήνεται στη γάστρα, ψωμί από αλεύρι ζέας και από χαρουπάλευρο) βγαίνουν από τον φούρνο του +Τροφή.


Σύντομα το εστιατόριο θα επεκτείνει τη λειτουργία του, ανοίγοντας από νωρίς, προσφέροντας παραδοσιακό, ελληνικό πρωινό με βιολογικά αυγά, χειροποίητες πιτούλες, ψωμιά, χυμούς και βιολογικό καφέ.

Το +Τροφή από τους δημιουργούς της Μούργας είναι λόγος για ταξίδι στη Θεσσαλονίκη Facebook Twitter
Το εσωτερικό του είναι όλο μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα.


+Τροφή, Δόξης 7, Θεσσαλονίκη, 2310 540260

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα μαγερειό ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη: Κλειστό για πελάτες, μαγειρεύει για άστεγους και ευάλωτους

Ελλάδα / Ένα μαγερειό ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη: Κλειστό για πελάτες, μαγειρεύει για άστεγους και ευάλωτους

Μπορεί ο κορωνοϊός να ανάγκασε τον Δημήτρη Παντζαρτζίδη να κλείσει το κατάστημά του αλλά η κουζίνα του, από τις 13 Απριλίου, «χορταίνει» αλληλεγγύη όσους δεν έχουν σπίτι για να μείνουν.
Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Γεύση / Όταν ο Πάνος Ιωαννίδης πρωτοείδε ριζότο στα '90s, νόμιζε ότι ήταν λαπάς

Ο διάσημος σεφ και κριτής του «MasterChef» περιγράφει τις δημιουργικές αναζητήσεις που του προέκυψαν μέσα στην καραντίνα, σχολιάζει το μέλλον της εστίασης και αποκαλύπτει τι θα δούμε προσεχώς στο επιτυχημένο τηλεοπτικό ριάλιτι μαγειρικής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Οι Αθηναίοι / Άκης Πετρετζίκης: Ο πιο δημοφιλής σεφ της Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO

Τα πρώτα βήματα, η τηλεόραση, η ελληνική κουζίνα, τα βιβλία, το website που συμβουλεύεται ένας στους τρεις Έλληνες για το φαγητό της ημέρας, τα μαγαζιά, η προσαρμογή της επιτυχίας σε συνθήκες καραντίνας και τα «Μελομακάρονα του Άκη» που μετρούν 2,7 εκατομμύρια page views.
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT