Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Μια θαυμάσια ιδέα γεννήθηκε και υλοποιείται φέτος για πρώτη φορά από την ένωση οινοποιών «Οίνοι Βορείου Ελλάδας», διακρίνοντας τη σπουδαιότητα και μοναδικότητα της ποικιλίας Ξινόμαυρο, μίας από τις πλέον αξιόλογες του ελληνικού αμπελώνα. Πρόκειται για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου που ορίζει την 1η Νοεμβρίου ως ημέρα του εορτασμού της και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, όπως και κάθε άλλη παρόμοια εορταστική ημέρα αμπελοοινικής ποικιλίας. Το Ξινόμαυρο, άλλωστε, αποτελεί μία από τις τέσσερις ποικιλίες-πρεσβευτές της Ελλάδας, μαζί με το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο.

Ο οινοποιητικός κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά και επιτυχή βήματα τόσο στην παραγωγή εκλεκτών κρασιών όσο και στη βελτίωση της εικόνας του ελληνικού αμπελώνα και κρασιού εντός και εκτός συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο πως οι γηγενείς ποικιλίες αξίζουν να αποκτήσουν στη συνείδηση των καταναλωτών τη θέση που τους αξίζει, ισάξια με τις διεθνείς ποικιλίες.

Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Η ονομασία του προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «όξινο» και «μαύρο». Καλλιεργείται κυρίως στο ψυχρό κλίμα της Μακεδονίας και γύρω από τον Όλυμπο.

Το Ξινόμαυρο αναγνωρίζεται ήδη, εκτιμάται, επαναπροσδιορίζεται, εξελίσσεται και, κυρίως, αγαπιέται, κερδίζοντας συνεχώς φίλους σε αρκετές χώρες. Η ονομασία του προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων «όξινο» και «μαύρο». Καλλιεργείται κυρίως στο ψυχρό κλίμα της Μακεδονίας και γύρω από τον Όλυμπο.

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
ΝΑΟΥΣΑ ALTA, Αμπελώνες Θυμιόπουλου, Τρίλοφο Νάουσας / ΡΑΨΑΝΗ ΝΤΟΥΓΚΟΥ, Οινοποιείο Ντούγκος, Ραψάνη Λάρισας / ΝΑΟΥΣΑ ΔΑΛΑΜΑΡΑ, Οινοποιείο Δαλαμάρα, Νάουσα / ΡΑΨΑΝΗ ΛΙΑΠΗ, Κωνσταντίνος Λιάπης, Ραψάνη Λάρισας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Τέσσερις είναι οι ζώνες παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της ποικιλία Ξινόμαυρο. Στη Νάουσα και στο Αμύνταιο τη συναντάμε μονοποικιλιακή, ενώ στη Γουμένισσα σε χαρμάνι μαζί με την ποικιλία Νεγκόσκα και στη Ραψάνη μαζί με τις ποικιλίες Κρασάτο και Σταυρωτό. Παράλληλα, την ποικιλία θα τη συναντήσουμε σε χαρμάνια τόσο με γηγενείς όσο και με διεθνείς ποικιλίες. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί κλώνοι Ξινόμαυρου, με αποτέλεσμα (εκτός από το μικροκλίμα κάθε περιοχής) να δίνουν ελαφρώς διαφορετικά γευστικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, οι φυτεύσεις του καλού οινολόγου δρος Γιάννη Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης είναι κλώνος Χ3, που δίνει περισσότερο φρούτο.

Ως μια πολυδύναμη ποικιλία μπορεί να δώσει κρασιά εξαιρετικά δομημένα, με στυλ και χαρακτήρα που ξεχωρίζουν, όπως και με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης. Επίσης, προσφέρει πλήρες εύρος στους τύπους κρασιών που παράγει, ερυθρούς, ροζέ και λευκούς (blanc de noir), αφρώδεις, φρέσκους, παλαιωμένους, μέχρι και αποστάγματα. Λόγω του στιβαρού της χαρακτήρα, αρκετοί βρίσκουν ότι μοιάζει με Nebbiolo, την αγαπημένη ποικιλία από το Piedmont της βορειοδυτικής Ιταλίας. Ανάμεσα στις πολυάριθμες ετικέτες που μπορείτε να βρείτε σε κάβες, wine bars και εστιατόρια, σας προτείνουμε κάποιες με εντελώς διαφορετικό μεταξύ τους χαρακτήρα. Δοκιμάστε, για να ανακαλύψετε το στυλ που σας ταιριάζει.

Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ NATURE Rosé, Oenos Nature, Τρίλοφο Νάουσας / ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ, Οινοποιείο Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα Κιλκίς / ΕΥΩΔΕΑΣ, Κτήμα Κελεσίδη, Γιαννακοχώρι Νάουσας / ΑΣΠΡΟ ΑΠΟ ΜΑΥΡΟ, Κτήμα Χρυσοχόου, Στράντζα Νάουσας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Ξινόμαυρο: Μια ελληνική ποικιλία σταφυλιού έχει πλέον τη δική της Παγκόσμια Ημέρα Facebook Twitter
ΑΜΥΝΤΑΙΟΝ Rosé demi-sec, Ε.Α.Σ. Αμύνταιου, Αμύνταιο Φλώρινας / ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ Rosé, Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης / ΚΑΡΑΝΙΚΑ BRUT, Κτήμα Καρανίκα, Αμύνταιο Φλώρινας / ΚΑΛΗ ΡΙΖΑ, Κτήμα Κυρ-Γιάννη, Αμύνταιο Φλώρινας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.

σχόλια

1 σχόλια