Στο ζαχαροπλαστείο του Μπόζα στην Κυψέλη θα φας την καλύτερη πάστα αμυγδάλου στην Αθήνα

Το ζαχαροπλαστείο του Μπόζα στην Κυψέλη θα φας την καλύτερη πάστα αμυγδάλου στην Αθήνα Facebook Twitter
Το πιο διάσημο γλυκό του Μπόζα είναι η τούρτα αμυγδάλου μαζί με την πάστα αμυγδάλου. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Το Ζαχαροπλαστείο του Μπόζα δεν το ήξερα. Για την ακρίβεια, δεν το είχα καν ακουστά και αυτό είναι εξαιρετικά περίεργο γιατί είναι πολύ παλιό και πολύ διάσημο σε όλους εκείνους που ψάχνουν αυθεντικές γεύσεις. Όταν, λοιπόν, το αντίκρισα για πρώτη φορά, ένιωσα εκείνο το τσίμπημα που νιώθω κάθε φορά που ανακαλύπτω κάτι, γιατί υποψιάστηκα πως κάτι υπέροχο κρυβόταν πίσω από τη ρετρό μαρκίζα του, την απλή βιτρίνα του και την ακόμη πιο απλή διακόσμηση του χώρου του.

Η αναγνωριστική μου επίσκεψη έγινε μ’ ένα μικρό κουτάκι αμυγδαλωτά. Μπήκα μέσα και τα είδα να με περιμένουν, τακτοποιημένα στη βιτρίνα, δίπλα στους εργολάβους, που και αυτούς τους αγαπώ αλλά τη φίνα γεύση των κλασικών αμυγδαλωτών δεν την αλλάζω με τίποτα. Από την πρώτη δαγκωνιά, κατάλαβα πως αυτός που είχε φτιάξει την συνταγή είχε στο μυαλό του μια τέλεια πάστα από καλό αμύγδαλο και ένα απλό άρωμα ροδόνερου, έτσι ώστε να μη λιγώνεσαι και να αφοσιώνεσαι στην ουσία του γλυκού.

Κουβέντες πολλές δεν αντάλλαξα τότε με τους ιδιοκτήτες. Μετρημένοι άνθρωποι, καλοσυνάτοι και ευγενικοί, από εκείνους που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή πίσω από τον πάγκο του ζαχαροπλαστείου και το εργαστήριο, έχουν χορτάσει την αγάπη του κόσμου και δεν θεωρούν δα και κανένα σπουδαίο πράγμα αυτό που έχουν κάνει. Και όμως, δεν είναι καθόλου εύκολο να καταφέρεις να διατηρήσεις τη φήμη σου ακέραιη από το 1967 και να έχουν να λένε όλοι στην Κυψέλη τα καλύτερα για σένα.

Οι παραγωγοί είναι Έλληνες, τα αμύγδαλα και οι άλλοι καρποί έρχονται από τον Βόλο, η σοκολάτα αγοράζεται από την ΙΟΝ και οι βιτρίνες δεν ξεχειλίζουν ποτέ από γλυκά γιατί υπάρχει η λογική να έχουμε πάντα λίγα και φρέσκα, χωρίς καμιά έκπτωση στην ποιότητα και χωρίς καμιά βιάση στην παραγωγή. 

Στην τελευταία μου επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο ζήτησα να μάθω από τον Παναγιώτη Μπόζα, που ξεκίνησε να δουλεύει δίπλα στον πατέρα του, Ξενοφώντα, το 1996, πώς ξεκίνησε η ιστορία τους. «Η καταγωγή μας είναι από την Κωνσταντινούπολη αλλά οι παππούδες μας δεν ήταν του επαγγέλματος. Ο νονός του πατέρα μου, όμως, ήταν ζαχαροπλάστης στο Zonars και ο πατέρας μου πήγε να δουλέψει εκεί και στη συνέχεια να μάθει την τέχνη. Δούλεψε και σε άλλα μεγάλα ζαχαροπλαστεία της εποχής και έφυγε στο Παρίσι για δύο χρόνια έτσι ώστε να αποκτήσει ακόμη περισσότερες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Γυρνώντας, άνοιξε το εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο που ήταν λίγους δρόμους πιο κάτω. Από εκεί έγινε γνωστό το μαγαζί. Όλοι το ήξεραν και όλοι το αγαπούσαν. Το 1993 οι γονείς μου μετέφεραν το ζαχαροπλαστείο στη γωνία Κερκύρας και Παξών, φτιάχνοντας στον πάνω όροφο το εργαστήριο και πιο πάνω το σπίτι τους».

Ο Παναγιώτης που συνεχίζει την δουλειά έχει μάθει και αυτός τις συνταγές και τηρεί με ευλάβεια τις αρχές του ζαχαροπλαστείου. Οι παραγωγοί είναι Έλληνες, τα αμύγδαλα και οι άλλοι καρποί έρχονται από τον Βόλο, η σοκολάτα αγοράζεται από την ΙΟΝ και οι βιτρίνες δεν ξεχειλίζουν ποτέ από γλυκά γιατί υπάρχει η λογική να έχουμε πάντα λίγα και φρέσκα, χωρίς καμιά έκπτωση στην ποιότητα και χωρίς καμιά βιάση στην παραγωγή. 

Το Ζαχαροπλαστείο του Μπόζα στην Κυψέλη με τις αυθεντικά ρετρό πάστες και το ξακουστό, μαστιχωτό τσουρέκι Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Το πιο διάσημο γλυκό του Μπόζα είναι η τούρτα αμυγδάλου μαζί με την πάστα αμυγδάλου. Δεν νομίζω ότι υπήρχε σπίτι στην Κυψέλη τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90 που γιόρτασε γενέθλια χωρίς αυτή την εμβληματική τούρτα. Κλασική στην εμφάνισή της, η οποία παραμένει ίδια μέχρι σήμερα, και υπέροχη στη γεύση της, με απαλές στρώσεις κρέμας που εναλλάσσονται με ισορροπημένο παντεσπάνι, είναι η μόνη τούρτα αμυγδάλου που έχω δει να μπαίνει στο κουτί συντροφιά με δεκάδες καβουρντισμένα αμύγδαλα να σκεπάζουν την επιφάνειά της. 

Εκτός από την αμυγδάλου, στον Μπόζα θα βρεις μια εξίσου νόστιμη και ελαφριά σεράνο με κρέμα που μοιάζει με μους, μια αυθεντικά ρετρό σοκολατίνα, ένα μιλφέιγ και μια χορταστική, μεγάλη τρούφα. Δεν θυμάμαι άλλες πάστες και μάλλον δεν υπάρχουν. Υπάρχει, όμως, ένα συγκλονιστικό εκμέκ με καρυδόπιτα και ένα ραβανί με σοκολάτα, που πρέπει οπωσδήποτε να τιμήσεις γιατί είναι όσο λαχταριστά φαντάζεσαι και ό,τι πρέπει για εκείνες τις μέρες που πεθαίνεις να φας ένα γλυκό που δεν λυπάται το σιρόπι. 

Στον Μπόζα ακόμη θα βρεις όλα εκείνα τα κεράσματα της παιδικής μας ηλικίας που ήταν τυλιγμένα προσεκτικά με ασημένια χαρτάκια και γέμιζαν τις φοντανιέρες των γιορτών. Παστάκια, καριόκες, πουράκια, σοκολατάκια σε διάφορες γεύσεις, μαρόν και φρουί γλασέ. Εξαιρετική η καριόκα που δοκιμάσαμε αλλά και τα σοκολατάκια με το ολόκληρο κεράσι και την υποψία λικέρ, που τόσο πολύ αγαπούσαμε όταν ήμασταν μικρά, θαυμάζοντας τον ζαχαροπλάστη που είχε τη δαιμόνια σκέψη να σμίξει το αλκοόλ με τη σοκολάτα και το κεράσι. 

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ Facebook Twitter
Μικρές, αγαπημένες μπουκιές που δεν χορταίνεις ποτέ να τρως, ειδικά όταν τις βρεις καλοτηγανισμένες, με λεπτό τραγανό φύλλο Βηρυτού και όλο εκείνο το σιρόπι που ξεχειλίζει μνήμες και αγάπη. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Εκτός, όμως, από τα αυθεντικά ρετρό γλυκά του Μπόζα, εκείνο που θα αγαπήσεις περισσότερο στο ζαχαροπλαστείο του και θα σε κάνει να το επισκέπτεσαι ξανά και ξανά είναι το τσουρέκι που βγαίνει από τον φούρνο του. Με αυθεντική, πολίτικη συνταγή, μαστίχα, μαχλέπι και ζάχαρη όσο πρέπει, είναι το τσουρέκι για το οποίο γίνονται ουρές κάθε Μεγάλη Εβδομάδα έξω από το μαγαζί.

«Δεν φτιάχνουμε σοκολατένια αβγά το Πάσχα. Ο καθένας μπορεί να βρει παντού αβγά. Γεμίζουμε, όμως, το μαγαζί με τσουρέκια. Όσα και αν φτιάξουμε και πάλι δεν είναι αρκετά» μου λέει ο Παναγιώτης και ξέρω καλά τι εννοεί. Το τσουρέκι του είναι αφράτο αλλά είναι ταυτόχρονα στιβαρό και ελαστικό, μαστιχωτό και γεμάτο αρώματα. Και, φυσικά, υπάρχει όλο τον χρόνο γιατί είναι πολλοί εκείνοι που το προτιμούν για πρωινό ή το βρίσκουν πιο ενδιαφέρον από ένα muffin ή ένα κέικ βανίλιας. 

Πριν φύγω, ζήτησα μερικά κουρκουμπίνια για τον δρόμο. Τοποθετημένα σε μια μεγάλη πιατέλα για εκείνους που νηστεύουν την Σαρακοστή, βρίσκονταν σε περίοπτη θέση στο μαγαζί και ήταν αδύνατο να τα προσπεράσεις χωρίς να δοκιμάσεις. Μικρές, αγαπημένες μπουκιές που δεν χορταίνεις ποτέ να τρως, ειδικά όταν τις βρεις καλοτηγανισμένες, με λεπτό τραγανό φύλλο Βηρυτού και όλο εκείνο το σιρόπι που ξεχειλίζει μνήμες και αγάπη. 

ΜΠΟΖΑΣ Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
Το Ζαχαροπλαστείο του Μπόζα στην Κυψέλη Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ζαχαροπλαστείο «Ο Μπόζας», Κερκύρας 39 & Παξών, Κυψέλη, Τηλ: 21 0821 1107

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ