5 πρακτικοί τρόποι να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα στο σπίτι

5 πρακτικοί τρόποι να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια και χρήματα στο σπίτι Facebook Twitter
Είτε είμαστε εργαζόμενοι, είτε φοιτητές, είτε ζούμε ακόμα με τους γονείς μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

Στην εποχή μας είναι σχεδόν αδιανόητη η ζωή χωρίς ηλεκτρική ενέργεια. Μας είναι απαραίτητη για το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών δραστηριοτήτων άλλωστε. Στο σπίτι κάνουμε τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού –από το φως και τη θέρμανση μέχρι την ψυχαγωγία– και θεωρούμε το ρεύμα δεδομένο. Κοστίζει ακριβά, ωστόσο, τόσο σε ό,τι αφορά το περιβάλλον όσο και οικονομικά. Είναι, λοιπόν, μια καλή στιγμή να προσέξουμε τις κινήσεις μας.

Είτε είμαστε εργαζόμενοι, είτε φοιτητές, είτε ζούμε ακόμα με τους γονείς μας, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα. Έχουμε σημαντικό μερίδιο ευθύνης, το οποίο ήρθε η ώρα να αναλάβουμε.

Παρακάτω, λοιπόν, θα δούμε 5 πρακτικές λύσεις για να δίνουμε λιγότερα χρήματα σε ρεύμα και νερό κάθε μήνα.

1.

Απενεργοποιούμε τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε

Πόσες φορές έχουμε ξεχάσει ανοιχτό τον υπολογιστή ή την τηλεόραση, ενώ δεν έχουμε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουμε κανένα από τα δύο; Πολλές, είναι η απάντηση. Ακόμη κι αν δεν βγάλουμε τις συσκευές από την πρίζα, απενεργοποιώντας τες, θα εξοικονομήσουμε σημαντική ποσότητα ενέργειας, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στην καθημερινότητά μας.

2.

Κλείνουμε το φως

Είναι τόσο απλό, όμως δεν του δίνουμε τη σημασία που του αξίζει. Κλείνοντας τα φώτα όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο και αντικαθιστώντας τους συμβατικούς λαμπτήρες με LED, θα δούμε σημαντική διαφορά στον λογαριασμό μας στο τέλος του μήνα.

3.

Κάνουμε συντομότερα ντους

Κανείς δεν είπε πως πρέπει να κάνουμε σπανιότερα ντους ή να πάψουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο, αν πάψουμε να γεμίζουμε την μπανιέρα και αρχίσουμε να περνάμε μόνο 4 λεπτά στο ντους, δεν εξοικονομούμε απλώς νερό αλλά θα κρατήσουμε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό για λιγότερη ώρα, σπαταλώντας λιγότερο ρεύμα.

4.

Γεμίζουμε το πλυντήριο πιάτων

Οι περισσότεροι δεν αντέχουμε να πηγαίνουμε για ύπνο γνωρίζοντας πως υπάρχουν άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη. Δεν θα συμβεί τίποτα κακό, ωστόσο, αν αυτά τα πιάτα παραμείνουν μέσα στο πλυντήριο για μία μέρα παραπάνω, μέχρι αυτό να γεμίσει και να πλυθούν περισσότερα αντικείμενα μαζί. Αν βάζουμε ένα λιγότερο πλυντήριο την εβδομάδα, στο τέλος του έτους θα δούμε πως οι λογαριασμοί νερού και ρεύματος που λάβαμε μέσα στη χρονιά ήταν αρκετά χαμηλότεροι.

5.

Φροντίζουμε για τις απώλειες θέρμανσης

Στα περισσότερα σπίτια, ειδικά τον χειμώνα, παρατηρούνται σημαντικές απώλειες θέρμανσης, κυρίως από τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα. Συνήθως δεν δίνουμε σημασία και απλώς προσαρμοζόμαστε, αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα ωστόσο θα χρειαστεί να προσέξουμε. Μονώνοντας επαρκώς τον χώρο μας, είτε με τη βοήθεια επαγγελματία είτε με DIY λύσεις, η ζέστη θα «παγιδεύεται» κι εμείς θα καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα αν χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε άλλη συσκευή πέραν του καλοριφέρ.

Living
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ