Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας Facebook Twitter
0

Ακόμα και οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ, μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους που τις καταλαλώνουν αντιμετωπους με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές έρευνες, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την άποψη ότι το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να κάνει καλό στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

Μελέτες προηγούμενων ετών είχαν δείξει ότι ένα με δύο ποτηράκια κρασιού ή άλλου αλκοόλ τη μέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, όμως οι νέες έρευνες δείχνουν το αντίθετο.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι τελικά δεν είναι το αλκοόλ που προκαλεί τα εγκεφαλικά προβλήματα στους ηλικιωμένους, καθώς συχνά συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή όσοι ήδη δυσκολεύονται να θυμηθούν λόγω ηλικίας,  το ρίχνουν στο ποτό για να ξεχάσουν ακόμη περισσότερο.

Στην μια από τις δύο μελέτες, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Τίνα Χόανγκ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Βετεράνων του Σαν Φρανσίσκο, μελέτησαν επί 20 χρόνια περίπου 1.300 γυναίκες άνω των 65 ετών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι όσες έπιναν περισσότερο αλκοόλ, μετά από 20 χρόνια εμφάνιζαν άνοια. Όσες παλαιότερα δεν έπιναν και άρχισαν να το κάνουν στη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, αύξησαν κατά 200% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αντίθετα, όσες έπιναν περισσότερο στο παρελθόν από ότι στην τρίτη ηλικία, είχαν αυξημένο κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό περίπου 30%.

Όσες γυναίκες καθ' όλη την τρίτη ηλικία έπιναν σταθερά αλλά με μέτρο, δηλαδή επτά έως 15 ποτά με αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα, είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες της τάξης του 60% να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών δυσλειτουργιών.

Σύμφωνα με την Δρ Χόανγκ, «η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν δρα προστατευτικά. Οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά πόσο πίνουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς τους».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο εγκέφαλος γίνεται πιο ευάλωτος στο αλκοόλ όσο κανείς μεγαλώνει, γι' αυτό, άλλωστε, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα όρια ασφαλείας για την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ