Το αποσμητικό είναι για τους περισσότερους ανθρώπους καθημερινή συνήθεια, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και το πλύσιμο των χεριών. Για όσους όμως δεν παράγουν δυσοσμία στις μασχάλες δεν είναι απαραίτητο.
Οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει παλιότερα το γονίδιο ABCC11 που ευθύνεται για την παραγωγή υγρού ή στερεού κεριού στα αυτιά. Οι άνθρωποι που παράγουν τη στερεή μορφή, επίσης στερούνται μιας ουσίας στις μασχάλες τους με την οποία τρέφονται τα βακτήρια που παράγουν τη χαρακτηριστική δυσοσμία. Στατιστικά, μόνο το 2% των Ευρωπαίων ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, όμως οι περισσότεροι Ασιάτες της Ανατολικής Ασίας και σχεδόν όλοι οι Κορεάτες δε διαθέτουν την ουσία αυτή.
Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύτηκαν χθες στην Εφημερίδα Ερευνητικής Δερματολογίας και αποδεικνύουν ότι η καθημερινότητα των ανθρώπων καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το τι θεωρείται κοινωνικά φυσιολογικό. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που δεν παράγουν οσμές στις μασχάλες εξακολουθούν και χρησιμοποιούν αποσμητικό καθημερινά. Η μελέτη διεξήχθη σε γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να γενικευθεί και για τους άνδρες, παρόλο που τα ποσοστά χρήσης αποσμητικού είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε αυτούς.
«Ξοδεύουν χρήματα και εκθέτουν το δέρμα τους σε ουσίες που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καλές για το δέρμα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας της αναφοράς, γενετιστής και επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, Ian Day.
σχόλια