Έχετε μπει ποτέ στο αμάξι ενός κάγκουρα;

«Έχετε μπει ποτέ μέσα σε αμάξι κάγκουρα;» Facebook Twitter
«Εγώ δουλεύω για να χαλάω το αμάξι μου και μετά να το ξαναφτιάχνω». Φωτ.: Ισμίνη Ταμβακάκη
0


ΕΧΕΤΕ ΜΠΕΙ ΠΟΤΕ μέσα σε αμάξι κάγκουρα; Έχετε μυρίσει το πεντακάθαρο δέρμα σε συνδυασμό με το καμένο λάστιχο από τα drifts; Ακόμα καλύτερα, έχετε δει έναν κάγκουρα να μιλάει για το αμάξι του, ενώ έχει το καπό ανεβασμένο και δείχνει με τον φακό του κινητού του τις αλλαγές που έχει κάνει με τα λεφτά που βγάζει από το ντελίβερι;

Το να διακοσμείς το αμάξι σου, τη μηχανή σου, το ποδήλατό σου χρειάζεται χρόνο, χρήμα και γνώση. Το τι όχημα οδηγείς, το πώς το φτιάχνεις και μετά το ξαναχαλάς είναι μέρος της ταυτότητάς σου, δείχνει τον χαρακτήρα σου και είναι ένας τρόπος να δηλώσεις ποιο είσαι και που ανήκεις. Τα παιδιά με τα οποία μιλάω μου είπαν πως μπορούν να καταλάβουν από χιλιόμετρα αν αυτό που έρχεται είναι της παρέας τους ή όχι, ακούγοντας απλώς τον ήχο που κάνει.

Το ντύσιμο, η συμπεριφορά σου, το τι μουσική θα παίξεις από το αμάξι σου και, φυσικά, πόσο καλό drift ξέρεις είναι μερικά ακόμα πράγματα που σε κάνουν να ξεχωρίζεις. Πόσο καλά γνωρίζεις το όχημά σου; Πόσο το έχεις φτιάξει και τι έχεις αλλάξει; Πόσο χρόνο περνάς καθημερινά, μελετώντας τις τροποποιήσεις που αντέχει να του κάνεις;

Είναι πολύ εύκολο να χλευάσεις κάτι που σου χαλάει την ηρεμία, που δεν υπάρχει στο πλαίσιο του καθαρού και τακτοποιημένου και φέρνει σε κάτι βρόμικο, ιδρωμένο και ακατάστατο. Δεν θέλουμε να μπλέκουμε σε φασαρίες, να αναστατώνουμε την τάξη ούτε να προκαλούμε. Ο στόχος μας είναι μια αγνή, ήσυχη και λευκή ζωή. 

Σχεδόν όλα τα άτομα που γνώρισα μού είπαν το ίδιο πράγμα: «Εγώ δουλεύω για να χαλάω το αμάξι μου και μετά να το ξαναφτιάχνω». Μπορεί να περνάνε δύο εβδομάδες –έναν μήνα– στο συνεργείο, φτιάχνοντας ό,τι χάλασαν μέσα σε ένα βράδυ στον Λυκαβηττό και αυτό είναι η αγάπη τους. Γνωρίζουν ακριβώς γιατί το αμάξι τους κάνει τον συγκεκριμένο ήχο, πώς και πού θα βάλουν ένα καλό ηχοσύστημα με ενισχυμένο μπάσο και μπορούν να κρίνουν από την πρώτη στροφή που θα πάρει κάποιος αν ξέρει όντως να κάνει drift ή ακόμα μαθαίνει.

Έχετε μπει ποτέ στο αμάξι ενός κάγκουρα; Facebook Twitter
Η μουσική, τσίτα, η εξάτμιση σηκώνει τη γειτονιά και όλα αυτά είτε σε slow motion είτε πηγαίνοντας με 70 στο στενό κάτω από το σπίτι σου. Φωτ.: Frank Hoblein

Όλη η γνώση έρχεται εμπειρικά, από συζητήσεις με άτομα δικά τους ή δουλεύοντας πάνω σε αυτό. Πολλά από αυτά έχουν μεγαλώσει μέσα στα συνεργεία με τους συγγενείς τους, μαθαίνοντας πού μπαίνει τι και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Θα βάλεις ένα μοβ λαμπάκι και αυτό κάτι λέει για σένα, θα μιλήσεις για το πώς κατάφερες να κάνεις μια πολύ συγκεκριμένη τροποποίηση και θα σε σέβονται αμέσως.

Η μουσική, τσίτα, η εξάτμιση σηκώνει τη γειτονιά και όλα αυτά είτε σε slow motion είτε πηγαίνοντας με 70 στο στενό κάτω από το σπίτι σου. Κάπου εδώ να σας πω πως όλα αυτά δεν διαφέρουν και πάρα πολύ από έναν επιχειρηματία που υπερηφανεύεται για την καινούργια του start-up ή έναν δικηγόρο που κερδίζει απανωτές δίκες· απλώς, αντί να μιλάει για το μοτέρ του μιλάει για τα deals που κλείνει.

Είναι όμως πολύ εύκολο να χλευάσεις κάτι που σου χαλάει την ηρεμία, που δεν υπάρχει στο πλαίσιο του καθαρού και τακτοποιημένου και φέρνει σε κάτι βρόμικο, ιδρωμένο και ακατάστατο. Δεν θέλουμε να μπλέκουμε σε φασαρίες, να αναστατώνουμε την τάξη ούτε να προκαλούμε. Ο στόχος μας είναι μια αγνή, ήσυχη και λευκή ζωή. 

Αλλά υπάρχει δυναμική στο να διακόπτεται η ηρεμία σου, στο να αλλάζει το σκηνικό γύρω σου, στο ξεβόλεμα. Λαμπάκια, δυνατά ηχεία, φτιαγμένα μοτέρ, λεοπάρ καλύμματα, γούνινα τιμόνια, χειροπέδες από sex shop στον καθρέφτη και η μυρωδιά από τα καμένα λάστιχα στον Λυκαβηττό.

Μέσα από τις συνεντεύξεις μαζί τους είδα την ποικιλομορφία που υπάρχει, τις διαφορετικές απόψεις, τον ανταγωνισμό, τις συμπεριφορές προσαρμογής που ακολουθούσα κι εγώ πιο μικρή για να ενταχθώ σε αυτές τις παρέες. Πάντα ήθελα να είμαι μέλος τους, με ιντρίγκαραν η φασαρία, η ματσίλα, η σιγουριά που φαίνεται να έχουν όλα αυτά τα άτομα και ήθελα να μάθω ποιο είναι το μυστικό.

Η ανάγκη για κοινωνικοποίηση, για ασφάλεια, για αναγνώριση τους οδηγεί εκεί. Μαζεύοντας όλες αυτές τις πληροφορίες μέσα από τις παρατηρήσεις που έκανα από έφηβη ως και σήμερα, κατάλαβα σε βάθος τη σημασία της αγέλης, την ανάγκη της κοινωνικής αποδοχής και ταυτόχρονα τον αποκλεισμό. Όχι μόνο δεν αντέχουμε να ζούμε στη μοναξιά αλλά ο αντίκτυπος της απόρριψης και της απομόνωσης είναι ακόμα πιο σκληρός.

Για να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε αισθητική, χρειαζόμαστε χρόνο και πρέπει να είμαστε μέρος μιας κουλτούρας, να μάθουμε γι’ αυτή και ως έναν βαθμό να ενσωματωθούμε. Κάνουμε κάποιες πολύ συγκεκριμένες επιλογές και πολλές φορές θυσίες για να είμαστε μέρος μιας ομάδας. Και τώρα θα μου πεις «μα καλά! Πόσο σου στοιχίζει να πάρεις ένα αυτοκόλλητο και να βάλεις ένα λαμπάκι; Τι θυσίες και μαλακίες».

Εγώ σε αυτό θα απαντήσω «έχεις προσπαθήσει ποτέ να κάνεις φίλους; Να έχεις καλές σχέσεις στο εργασιακό σου περιβάλλον; Να κάνεις καλή εντύπωση στο πρώτο σου ραντεβού;». Κάποια άτομα γουστάρουν να κάνουν φασαρία (και γαμώ), ενώ άλλα γουστάρουν να μαζεύονται μετά τη δουλειά τους και να κάνουν drift με τα αμάξια τους (επίσης γαμώ). Υπάρχουν και τα άτομα που τους αρέσει να φωνάζουν σε θηλυκότητες πόσο μουνάρες είναι μέσα από τα φτιαγμένα αμάξια τους (αυτά καθόλου γαμώ).

Για κάποια άτομα το να προσαρμόζονται σε μια κοινωνική ομάδα είναι κάτι που τους βγαίνει αβίαστα και δεν χρειάζονται τρία χρόνια ψυχοθεραπείας για να καταλάβουν ποιοι είναι, για άλλα είναι θέμα επιβίωσης το να έχουν συγκεκριμένους φίλους και να καταφέρνουν να επιπλέουν μέσα σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Έχουμε βάλει σε ένα βάθρο την «καθαρότητα» και την «αγνότητα» και αυτό μας αποτρέπει από το να ζούμε ουσιαστικά.

Φοβόμαστε να κάνουμε λάθη, να εμπλεκόμαστε με τα κοινά και η απόσταση μεταξύ μας μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Χρειάζεται να την αναγνωρίσουμε και να καταλάβουμε ότι σαν άνθρωποι δεν αντέχουμε τη μοναξιά και δεν ζούμε χωρίς αλληλεγγύη.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Living
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ