Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι περισσότερο θρεπτικά από τα συμβατικά. Επίσης είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με ορισμένα βακτήρια.
Από την άλλη, όμως, ο επιστήμονες θεωρούν πως τα βιολογικά προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων ή να φιλοξενούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.
Αν και οι πρακτικές που εφαρμόζονται στις βιολογικές φάρμες διαφέρουν, τα προϊόντα τους συνήθως αναπτύσσονται χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων, αντιβιοτικών και ορμονών, ενώ δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
Όμως, η νέα έρευνα δείχνει πως παραμένουν ασαφή τα συγκριτικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους.
Η Δρ Κρίσταλ Σμιθ-Σπάνγκλερ αξιολόγησε τα δεδομένα από 237 σχετικές έρευνες που συνέκριναν τη διατροφική αξία των βιολογικών και των συμβατικών τροφών και τις τυχόν διαφορές στο επίπεδο μικροβίων που περιέχουν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως δεν προκύπτει κάποια διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες προϊόντων όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες, ενώ δεν βρέθηκε κάποια διαφορά στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη.
Οι ερευνητές ανέφεραν: «Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, δεν βρήκαμε αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη».
Επίσης διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, καθώς περίπου το 7% των βιολογικών προϊόντων και το 6% των συμβατικών βρέθηκαν να περιέχουν κολοβακτηρίδια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τη σαλμονέλα ήταν 34% και 35%.
Μεγάλη διαφορά υπήρχε όμως στη μόλυνση με παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα (7% στα βιολογικά έναντι 38% στα συμβατικά) και στα μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά (το βιολογικό/οργανικό κρέας είχε κατά μέσο όρο 33% μικρότερη περιεκτικότητα σε αυτά τα βακτήρια σε σχέση με το συμβατικό κρέας).
Ο Δρ Τζιν Λέστερ, ειδικός στη Φυσιολογία των Φυτών στην Υπηρεσία Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ δήλωσε: «Είναι αδύνατο να πει κανείς, με βάση αυτήν τη μελέτη, αν η μία μέθοδος καλλιέργειας είναι καλύτερη από την άλλη».
Τέλος σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσε κανείς να προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, όπως η καλύτερη γεύση, το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον κ.α.
σχόλια