Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ, ίσως φταίνε τα φώτα του δρόμου

Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ, ίσως φταίνε τα φώτα του δρόμου Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
2

Μπορεί οι καλοφωτισμένοι δρόμοι να είναι καλοί για την ασφάλεια, αλλά δεν είναι και τόσο καλοί για την υγεία, υποστηρίζει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι αν σε μια γειτονιά υπάρχει φωταψία το βράδυ, στα όρια της φωτορύπανσης, τότε οι κάτοικοι της περιοχής αρχίζουν να μην κοιμούνται τόσο καλά - και η αϋπνία, με τη σειρά της, μπορεί να φέρει άλλα προβλήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μορίς Οχαγιόν του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Βανκούβερ του Καναδά, μελέτησαν επί μια οκταετία 15.863 ανθρώπους. Οι τελευταίοι καλούνταν ανά τακτικά διαστήματα να περιγράψουν τον ύπνο τους και άλλα ιατρικά προβλήματά τους.


Οι ερευνητές συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το πόσο εκτεθειμένοι σε υπαίθριο τεχνητό φωτισμό ήσαν οι συμμετέχοντες στην μελέτη. Όπως υπολογίσθηκε, όποιος ζούσε σε πόλη άνω των 500.000 κατοίκων, εκτίθετο τα βράδια σε τριπλάσιο έως εξαπλάσιο φωτισμό σε σχέση με έναν κάτοικο μικρής πόλης ή της υπαίθρου.


Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το έντονο νυχτερινό τεχνητό φως επηρεάζει αρνητικά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Όσοι ζουν σε καλοφωτισμένα μέρη, είναι κατά μέσο όρο 6% πιθανότερο να κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες. Είναι επίσης πιο ανικανοποίητοι σε σχέση με την ποιότητα του ύπνου τους (29% έναντι 16% όσων ζουν σε λιγότερο φωτισμένες περιοχές).


Όσοι κοιμούνται -ή προσπαθούν να κοιμηθούν- με έντονα φώτα έξω στο δρόμο, είναι πιθανότερο να αναφέρουν ότι την επόμενη μέρα νιώθουν κόπωση (9% έναντι 7%) και υπνηλία (6% έναντι 2%), αλλά και να ξυπνούν μέσα στη νύχτα (19% έναντι 13%, όταν ο δρόμος είναι σκοτεινός).

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

2 σχόλια
Μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι εκεί που έγινε η έρευνα στα σπίτια τους δεν έχουν ούτε παντζούρια!!!Όλο το φως του δρόμου μπαίνει μες τα σπίτια τους το βράδυ !Οπότε τη συζητάμε...
Είναι γεγονός οτι η κατάσταση με τη φωτορύπναση δεν πάει άλλο. Γέμισε κι η χώρα μας με εκείνους τους απαίσιους προβολείς με το λευκό φως που βγάζουν μάτι. Σε μαγαζιά παντός είδους, σε συνεργεία και μάντρες αυτοκινήτων, στην πόλη, σε τουριστικά μέρη, παντού. Εκτός από επικίνδυνο για την υγεία, είναι τόσο αντιαισθητικό...