Ένας γιατρός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε με την τουαλέτα όταν είμαστε διακοπές

Ένας γιατρός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε με την τουαλέτα όταν είμαστε διακοπές Facebook Twitter
1

Σχεδόν σε όλους έχει συμβεί κάποια στιγμή να λείψουν από το σπίτι τους ένα χρονικό διάστημα, ίσως για διακοπές, ή κάποιο επαγγελματικό ταξίδι, αλλά εκεί που βρίσκονται να μην μπορούν με τίποτα να πάνε στην τουαλέτα- ενίοτε για μέρες.  

Αν αυτό το σενάριο σάς θυμίζει κάτι, τότε είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που δυσκολεύονται να πάνε τουαλέτα όταν είναι εκτός σπιτιού, κυρίως στη διάρκεια των διακοπών και σύμφωνα με τον ιατρό-γαστρεντερολόγο David Poppers, είναι φαινόμενο εξαιρετικά συνηθισμένο. 

Το «VIC» (vacation-induced constipation), που σε ελεύθερη μετάφραση περιγράφει ουσιαστικά την δυσκοιλιότητα λόγω των διακοπών, όχι μόνο υπάρχει αλλά εξηγείται κιόλας και υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης. 

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται από διάφορες αιτίες, μία εκ των οποίων είναι το στρες. «Υπάρχει φοβερή σύνδεση ανάμεσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα -εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός- και τον αποκαλούμενο ως "μικρό εγκέφαλο" του εντέρου, που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα. Αν έχετε αγχωθεί για το ταξίδι -ο προγραμματισμός, το πακετάρισμα, η πτήση- αυτό μπορεί να "γράψει" στο εντερικό νευρικό σύστημα, που με τη σειρά του θα επηρεάσει την κανονικότητα την κανονικότητα των κινήσεων του εντέρου, προκαλώντας αέρια, φούσκωμα και κοιλιακή δυσφορία», εξηγεί ο Dr. Poppers. Τεχνικές χαλάρωσης όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν σε αυτήν την περίπτωση. 

Ένας γιατρός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε με την τουαλέτα όταν είμαστε διακοπές Facebook Twitter

Επίσης η δυσκοιλιότητα συμβαίνει επειδή τρώτε και πίνετε διαφορετικά στη διάρκεια των διακοπών. «Όλοι γνωρίζουμε πως η καθημερινή πρόσληψη φυτικών ινών είναι σημαντική για την καλή λειτουργία του εντέρου, κάτι που αλλάζει όταν ταξιδεύει κανείς», λέει ο Poppers. 

Η έλλειψη υγρών είναι ένας ακόμη από τους λόγους που προκαλούν δυσκοιλιότητα. «Πολλοί τροποποιούν την ποσότητα που καταναλώνουν συνήθως σε αλκοόλ και καφεΐνη, ενίοτε για να διαχειριστούν καλύτερα την αλλαγή ώρας όταν ταξιδεύουν από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτό επηρεάζει την λειτουργία του εντέρου», προσθέτει ο Dr. Poppers, σημειώνοντας πως ορισμένα ροφήματα κατά βάθος αφυδατώνουν τον οργανισμό. Για να προλάβετε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση, καταναλώστε τροφές με φυτικές ίνες, πιείτε πολύ νερό και προσπαθήστε να περιορίσετε αλκοόλ και καφεΐνη. 

Το jet lag ευθύνεται επίσης για την δυσκοιλιότητα, αφού διαταράσσει τον ύπνο. Ο σωστός και επαρκής ύπνος βοηθά στην καλή και τακτική λειτουργία του εντέρου, μειώνοντας τις γαστρεντερολογικές ενοχλήσεις. Όταν ταξιδεύουμε, οι αλλαγές στο «βιολογικό ρολόι» (Κιρκάδιος ρυθμός) έχουν δραματικές συνέπειες στην λειτουργία του εντέρου.

Ένας γιατρός εξηγεί γιατί δυσκολευόμαστε με την τουαλέτα όταν είμαστε διακοπές Facebook Twitter

Όταν πρόκειται να ταξιδέψετε, βεβαιωθείτε πως πριν κοιμηθήκατε αρκετά κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όταν φτάσετε στον προορισμό σας, προσπαθήστε να συντονιστείτε όσο το δυνατόν συντομότερα με την τοπική ώρα Κάποιοι χρησιμοποιούν μελατονίνη, αλλά καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προηγουμένως. Άλλοι κάνουν χρήση ήπιων καθαρτικών, ειδικά τις πρώτες ημέρες πριν προσαρμοστεί ο οργανισμός στις νέες συνθήκες.

«Γενικά προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο περισσότερο γίνεται την συνηθισμένη σας καθημερινή ρουτίνα», σημειώνει ο Dr. Poppers. «Η δυσκοιλιότητα δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Αντιμετωπίζεται και μπορεί να επιφέρει σημαντική αλλαγή στην ποιότητα ζωής μας, όχι μόνο όταν ταξιδεύουμε», καταλήγει. 

Με πληροφορίες από Men's Health

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια