Επικίνδυνος ο μεσημεριανός υπνάκος

Επικίνδυνος ο μεσημεριανός υπνάκος Facebook Twitter
6

Νέα βρετανική επιδημιολογική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας που έχουν συνηθίσει στη μεσημεριανή σιέστα.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας από ερευνητές του τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, κινείται αντίθετα από τις μέχρι τώρα έρευνες που συνηγορούσαν στη θετική διάσταση του ύπνου μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα έρευνα όσο περισσότερο κανείς κοιμάται τα μεσημέρια, ιδίως αν έχει αναπνευστικά προβλήματα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει να είναι η ζωή του πιο σύντομη.

Συγκεκριμένα, όσοι άνθρωποι 40 έως 79 ετών κοιμούνταν καθημερινά για λιγότερο από μία ώρα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα (σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν καθόλου το μεσημέρι) να πεθάνουν μέσα στα 13 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη. Όταν μάλιστα ο μεσημεριανός υπνάκος διαρκούσε περισσότερο, τότε ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος: όσοι κοιμούνταν καθημερινά μετά το φαγητό για πάνω από μια ώρα, είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Τα άτομα 40 έως 65 ετών, που κοιμούνταν καθημερινά για πάνω από μία ώρα, εμφάνιζαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν τα μεσημέρια.

Βέβαια πρέπει να επισημάνουμε ότι η έρευνα διεξήχθη στην Αγγλία, όπου ο μεσημεριανός ύπνος δεν συνηθίζεται. Σε χώρες όμως της νοτίου Ευρώπης και Μεσογείου αντίστοιχες έρευνες έχουν βρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Εκεί ο μεσημεριανός υπνάκος φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες, καθώς μειώνει το στρες ιδίως για τους εργαζόμενους και ωφελεί τον οργανισμό τους.

Σε άλλες χώρες όμως, όπως π.χ. ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία, που αυτή η συνήθεια δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, ο συχνός ύπνος τα μεσημέρια μπορεί να είναι ένδειξη προβλημάτων υγείας, καρδιαγγειακών και άλλων.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

6 σχόλια
Εχω γραψει ααρκετες φορες για την βασικη αρχη η οποια διεπει ολες αυτες τις 'απιθανες'πανεπιστημιακες ερευνες που κατακλυζουν τα τελευταια χρονια τα ΜΜΕ.Ητοι την αρχη του "οποιος προλαβει πρωτος τα grants κερδιζει".Το λυπηρο ειναι οτι,οπως φαινεται,δεν εχουν μεινει και πολλοι εξω απο το "κολπο".Αφου μπηκε και το Cambridge........