Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τρόπο να διαγράφουν τις οδυνηρές αναμνήσεις από τον εγκέφαλο

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν τρόπο να διαγράφουν τις οδυνηρές αναμνήσεις από τον εγκέφαλο Facebook Twitter
0

Επιστήμονες πιστεύουν πως ανακάλυψαν έναν τρόπο να διαγράφονται οι οδυνηρές αναμνήσεις από το μυαλό, βοηθώντας έτσι ναρκομανείς να διαχειρίζονται καλύτερα την χρήση ναρκωτικών και δίνοντας την δυνατότητα σε στρατιώτες να ξεπεράσουν διαταραχές μετα-τραυματικού στρες (PTSD).

Καναδοί ερευνητές κατάφεραν να ενεργοποιήσουν και στη συνέχεια να διαγράψουν επιτυχώς σε ποντίκια, αναμνήσεις που βασίζονται στον φόβο, παράγοντας σε υπερβολική ποσότητα μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στον εγκέφαλο, η οποία και δείχνει ποιοι νευρώνες χρησιμοποιούνται για να σχηματιστεί μια άσχημη ανάμνηση. 

Παρόλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί πρακτικά σε πολλές μορφές τραύματος, οι επιστήμονες πίσω από την τεχνική προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα είχε «τεράστιες δεοντολογικές επιπλοκές» και θα μπορούσε μέχρι και να μας σταματήσει να διδασκόμαστε από τα λάθη μας. 

Η έρευνα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ταινία «Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» με πρωταγωνιστές τους Τζιμ Κάρεϊ και Κέιτ Ουίνσλετ, όπου οι χαρακτήρες είχαν επισκεφθεί μια κλινική για να τους βοηθήσει να απομακρύνουν αναμνήσεις από άσχημες σχέσεις. 

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, κάποιοι νευρώνες αφαιρέθηκαν γενετικά ώστε συγκεκριμένες αναμνήσεις να μπορούν να διαγραφούν χωρίς να επηρεάσουν τις υπόλοιπες. Οι ερευνητές είπαν πως οι δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι ο εθισμός στην κοκαΐνη μπορούσε να ξεπεραστεί με το να απομακρύνονται συναισθητικές αναμνήσεις που συνδέονταν με την λήψη των ναρκωτικών. 

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν πως μια μέρα θα μπορούσε να είναι πιθανό να θεραπεύουμε ανθρώπους με PTSD σβήνοντας αυτές τις αναμνήσεις. Σε αυτούς τους ανθρώπους, οι αναμνήσεις είναι διεισδυτικές και αναστατώνουν τη ζωή τους. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν και πιθανά μειονεκτήματα, ειδικά αν εφαρμοζόταν σε ανθρώπους που θα ήθελαν να ξεφορτωθούν μια "άσχημη ανάμνηση", όπως ένας κακός χωρισμός. Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αν τα διαγράψουμε από την μνήμη μας, τι μας κρατάει από το να μην τα επαναλάβουμε;», λέει η Dr Sheena Josselyn, καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Απλώς και μόνο επειδή κάτι είναι εφικτό, δεν σημαίνει πως πρέπει να γίνει κιόλας. Οι μελέτες μας προσφέρουν μια απόδειξη πως η διαγραφή μιας ανάμνησης είναι δυνατή. Ωστόσο, η κοινωνία μας χρειάζεται να αναπτύξει δεοντολογικές πολιτικές γύρω από την πιθανή εφαρμογή κάτι τέτοιου», καταλήγει η Dr Josselyn. 

* Με πληροφορίες από Sky News

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ