Έρευνα αποκαλύπτει πόσα μικρόβια έχει ο εξοπλισμός στα γυμναστήρια και είναι εκατομμύρια

Έρευνα αποκαλύπτει πόσα μικρόβια έχει ο εξοπλισμός στα γυμναστήρια και είναι εκατομμύρια Facebook Twitter
0

Το γεγονός πως μοιραζόμαστε στο γυμναστήριο τον εξοπλισμό με δυνητικά εκατοντάδες άλλα άτομα σημαίνει πως αναπόφευκτα θα έρθουμε αντιμέτωποι με πάρα πολλά μικρόβια. Αλλά πόσα ακριβώς; Στο ερώτημα απαντά μια νέα έρευνα και τα αποτελέσματα είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά. 

Δημόσιος χώρος σημαίνει κατά κανόνα πολλοί και διαφορετικοί τύποι βακτηρίων, αλλά σύμφωνα με την έρευνα ειδικά ο εξοπλισμός του γυμναστηρίου είναι το μεγαλύτερο ίσως «στέκι» μικροβίων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε φορά που σηκώνουμε ένα βαράκι ή ασκούμαστε στο ποδήλατο πιάνοντας τη λαβή του, θέτουμε τους εαυτούς μας σε τεράστιο κίνδυνο για οποιαδήποτε ασθένεια ή μόλυνση. 

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από έρευνα των εργαστηρίων EmLab P&K για λογαριασμό  του fitrated.com. Τα εργαστήρια συγκέντρωσαν βακτήρια από 27 αντικείμενα σε τρία διαφορετικά γυμναστήρια για να εξετάσει σε βάθος πόσα μικρόβια μπορεί να συναντήσει κάποιος όταν πηγαίνει στο γυμναστήριο για να ασκηθεί. Αυτό που συμπέρανε είναι πως ο μέσος διάδρομος, ποδήλατο ή βάρη είναι γεμάτα μικρόβια, συγκεκριμένα περισσότερα από 1 εκατομμύριο ανά τετραγωνικό εκατοστό. 

Έρευνα αποκαλύπτει πόσα μικρόβια έχει ο εξοπλισμός στα γυμναστήρια και είναι εκατομμύρια Facebook Twitter

Παρόλο που επικρατεί η αντίληψη ότι η έκθεση σε βακτήρια θωρακίζει καλύτερα το ανοσοποιητικό σύστημα, τα μικρόβια που υπάρχουν σε ένα γυμναστήριο είναι ενίοτε ιδιαιτέρως επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένειες αλλά και δερματικές μολύνσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% των βακτηρίων που εντοπίστηκαν είναι δυνητικά επιβλαβή και σε μερικές περιπτώσεις τα μικρόβια παρουσίαζαν τεράστια ανοχή στα αντιβιοτικά. 

Τα πιο συνηθισμένα βακτήρια που βρέθηκαν στον εξοπλισμό ήταν το κοκκοβακτηρίδιο cocci, ένα μικρόβιο που ευθύνεται για την πνευμονία και την σηψαιμία. Δείγματα από ποδήλατα και βαράκια περιείχαν επίσης το βακτήριο του βάκιλου (Bacillus), που δυνητικά προκαλεί μολύνσεις σε μάτια, αυτιά και στο αναπνευστικό. 

Ένα επιπλέον συμπέρασμα, σαφώς πιο ανησυχητικό, ήταν πως τα βαράκια είχαν κατά μέσο όρο 362 φορές περισσότερα μικρόβια από το καπάκι της λεκάνης, ενώ ένας διάδρομος μπορεί να μεταφέρει 74 φορές περισσότερα βακτήρια από μια βρύση σε μια δημόσια τουαλέτα. Το ποδήλατο βρέθηκε πως έχει πάνω του 39 φορές περισσότερα μικρόβια από τον μέσο δίσκο φαγητού σε μια καφετέρια ή εστιατόριο. 

Έρευνα αποκαλύπτει πόσα μικρόβια έχει ο εξοπλισμός στα γυμναστήρια και είναι εκατομμύρια Facebook Twitter
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ