Έρευνα: Οι καρδιοπαθείς χωρίς σύζυγο έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

Έρευνα: Οι καρδιοπαθείς χωρίς σύζυγο έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο Facebook Twitter
0

Μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν οι ανύπαντροι, χωρισμένοι και χήροι καρδιοπαθείς σε σχέση με τους παντρεμένους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι οι χωρισμένοι και χήροι άνθρωποι κινδυνεύουν γενικότερα να πεθάνουν πρόωρα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό ισχύει ιδίως για τους ανθρώπους με διαγνωσμένη ή πιθανή στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Αρσέντ Κουγιούμι του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Open Access Journal of American Heart Association/American Stroke Association», ανέλυσαν σε βάθος τετραετίας στοιχεία για 6.051 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών, που έπασχαν από στεφιανιαία.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι καρδιοπαθείς ήταν 24% πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, 45% πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 52% από έμφραγμα.

Ειδικότερα ο κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος ήταν 40% μεγαλύτερος για όσους ποτέ δεν παντρεύτηκαν, 41% για όσους ήσαν διαζευγμένοι και 71% για όσους είχαν μείνει χήροι.

Εξεπλάγην κάπως από το μέγεθος της επίδρασης του γάμου. Η κοινωνική υποστήριξη που έχουν οι παντρεμένοι και ίσως τα υπόλοιπα οφέλη της συζυγικής συντροφιάς είναι σημαντικά για τους καρδιοπαθείς, δήλωσε ο Κουγιούμι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανύπαντροι-χήροι-χωρισμένοι είναι πιθανότερο να έχουν υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια ή υψηλή χοληστερόλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ