Έρευνα: Πόσα είδη μικροβίων υπάρχουν στο μετρό;

Έρευνα: Πόσα είδη μικροβίων υπάρχουν στο μετρό; Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Οι χειρολαβές και άλλες επιφάνειες στο μετρό, που τόσοι άνθρωποι αποφεύγουν να αγγίξουν, βρίθουν πράγματι από μικρόβια, όμως στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτά δεν είναι επικίνδυνα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Τα περισσότερα μικρόβια προέρχονται από το ανθρώπινο δέρμα και δεν είναι παθογόνα, συνεπώς δεν είναι μεν παράλογο να έχει κανείς κάποιες ανησυχίες μήπως κολλήσει κάτι στο μετρό, αλλά σίγουρα δεν χρειάζεται να φοβάται υπερβολικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογίας Κέρτις Χατενχάουερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό mSystems της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, πραγματοποίησαν δειγματοληπτική έρευνα στο μετρό της Βοστώνης, σε συνεργασία με την εταιρεία διαχείρισης των συγκοινωνιών της πόλης.

Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από τις χειρολαβές, τους ορθοστάτες και τις οριζόντιες μπάρες, τα καθίσματα και άλλες επιφάνειες των συρμών, καθώς και τα αυτόματα μηχανήματα των εισιτηρίων. Στη συνέχεια, έκαναν γενετικές αναλύσεις στο εργαστήριο για να δούν τι είδους μικροοργανισμοί «φιλοξενούνται» στο μετρό.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι αν και πράγματι όλες οι επιφάνειες του μετρό είναι μολυσμένες με πλήθος μικροβίων, τα περισσότερα είναι αθώα. Ανάμεσά τους είναι στελέχη προπιονιβακτηρίων, σταφυλόκοκκων, στρεπτόκοκκων κ.α. Αν και ορισμένα από αυτά τα στελέχη μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί ζουν στους υγιείς ανθρώπους και μεταφέρονται από το δέρμα τους, χωρίς συνήθως να έχουν παθογόνα δράση.

Η μελέτη έδειξε ότι, εκτός από τα βακτήρια του δέρματος, στις επιφάνειες του μετρό υπάρχουν επίσης μικρόβια του στόματος, συνήθως στους ορθοστάτες, στο ύψος του προσώπου των επιβατών.

«Αν και θεωρούμε το μετρό ένα βρώμικο μέρος, στην πραγματικότητα έχει μόνο εκείνο το είδος των μικροβίων που συναντά κανείς, όταν κάνει χειραψία με άλλους ανθρώπους. Εκπλαγήκαμε από το πόσο φυσιολογικά ήσαν τα δείγματα. Δεν υπήρχε τίποτε ασυνήθιστο ή επικίνδυνο στα μικρόβια που βρήκαμε. Συνεπώς, αν εξαιρέσει κανείς περιόδους έξαρσης της γρίπης ή άλλης λοίμωξης, όλοι οι μικροοργανισμοί, ακόμη και σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον όπως το μετρό, είναι γενικά φυσιολογικοί», δήλωσε ο Χατενχάουερ.

Η νέα έρευνα αφορά μόνο το μετρό μιας μεγάλης αμερικανικής πόλης, όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί αντιπροσωπευτική για τα μετρό και άλλων πολυσύχναστων πόλεων σε όλο τον κόσμο. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ