Έρευνα: Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε κάθε βράδυ για να κάνουμε καλό στην καρδιά μας

Έρευνα: Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε κάθε βράδυ για να κάνουμε καλό στην καρδιά μας Facebook Twitter
0

Τα οφέλη του αρκετού και καλού ύπνου είναι γνωστά, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να αναδείξει το πώς αυτός επηρεάζει και την καρδιά μας.

Οι έξι έως οκτώ ώρες ύπνου είναι πιο ευεργετικές για την καρδιά, ενώ περισσότερο ή λιγότερο από αυτό, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Καρδιολογικό Συνέδριο στο Μόναχο, δείχνει ότι η στέρηση του ύπνου αλλά και οι υπερβολικές ώρες στο κρεβάτι θα πρέπει να αποφεύγονται για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς.

Ο συγγραφέας της μελέτης, είναι έλληνας και ονομάζεται Επαμεινώνδας Φούντας. Εργάζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα και δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι ο παραπάνω ή ο λίγος ύπνος μπορεί να είναι κακός για την καρδιά».

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστούν ακριβώς οι λόγοι, αλλά γνωρίζουμε ότι ο ύπνος επηρεάζει βιολογικές διεργασίες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και οι φλεγμονές - οι οποίες επηρεάζουν όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις».


Τα δεδομένα από ένα εκατομμύριο ενήλικες και 11 μελέτες αναλύθηκαν ως μέρος της έρευνας.

Σε σύγκριση με τους ενήλικες που κοιμόντουσαν έξι έως οκτώ ώρες , όσοι κοιμόντουσαν λίγο  είχαν 11% μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ όσοι περισσότερο είχαν 33% αυξημένο κίνδυνο κατά τα επόμενα εννέα χρόνια.

Ο Δρ. Φουντάς πρόσθεσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η παρατεταμένη νυχτερινή στέρηση ύπνου ή ο υπερβολικός ύπνος θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η Emily McGrath, του British Heart Foundation, δήλωσε: «Όταν πρόκειται για την καρδιά και την κυκλοφορική υγεία, αυτή η μεγάλη μελέτη υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα κομβικό σημείο ανάμεσα στο πάρα πολύ και στον λίγο ύπνο».

«Αυτή η έρευνα δεν χρειάζεται να σημάνει συναγερμό για όσους περνάνε μια νύχτα ή ένα σαββατοκύριακο αϋπνίας. Ωστόσο, εάν έχετε τακτικά διαταραχές με τον ύπνο σας, είναι μια σημαντική υπενθύμιση για να μιλήσετε με τον παθολόγο σας».

Με πληροφορίες από Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ