Ερευνητές καταρρίπτουν το μύθο των προϊόντων «Zero» - Τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν βοηθούν τη δίαιτα

Ερευνητές καταρρίπτουν το μύθο των προϊόντων «Zero» - Τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν βοηθούν τη δίαιτα Facebook Twitter
2

Στο παρελθόν έχει πολλάκις διατυπωθεί πως τα συνθετικά γλυκαντικά δεν είναι στην πράξη διαιτητικά, με τους διατροφολόγους εδώ και καιρό να επισημαίνουν πως οι συνήθεις συνθετικές γλυκαντικές ουσίες που λειτουργούν σαν υποκατάστατα της ζάχαρης δεν οδηγούν στην επιθυμητή απώλεια βάρους, όπως υπόσχονται. 

Μέχρι πρόσφατα τα συνθετικά υποκατάστατα της ζάχαρης χρησιμοποιούνταν κατά κόρον για την απώλεια βάρους. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι μπλοκάρουν ένα ένζυμο που θεωρείται σημαντικό για την πρόληψη της παχυσαρκίας, όπως αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Αpplied Physiology, Nutrition and Metabolism».

Η oυσία στην οποία εστίασαν οι ερευνητές ήταν η ασπαρτάμη, ένα γλυκαντικό που στην ΕΕ είναι γνωστό με την κωδική ονομασία E951. Eιδικότερα, το άλας ασπαρτάμης-ακετοσουλφάμης (E962) είναι μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες γλυκαντικές ουσίες στον κόσμο. Εντοπίζεται σε πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν με την ένδειξη «χωρίς ζάχαρη», όπως αναψυκτικά, γλυκίσματα, τσίχλες, στιγμιαίος καφές, γαλακτοκομικά και είδη αρτοποιίας.

Η ασπαρτάμη μπλοκάρει ένα ένζυμο

 

Είναι πολύ διαδεδομένη η πεποίθηση ότι η ασπαρτάμη βοηθά στην απώλεια βάρους. Ωστόσο η έρευνα καταλήγει στο αντίθετο αποτέλεσμα.

«Διαπιστώσαμε ότι η ασπαρτάμη μπλοκάρει τη δράση ενός ενζύμου του πεπτικού συστήματος, που ονομάζεται εντερική αλκαλική φωσφατάση», εξηγεί ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Ρίτσαρντ Άαρον Χόντιν. Το ένζυμο αυτό δημιουργείται στο λεπτό έντερο. «Γνωρίζαμε ότι το ένζυμο αυτό μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία, τον διαβήτη ή το μεταβολικό σύνδρομο, μια νόσο που χαρακτηρίζεται από τάση για παχυσαρκία, υπέρταση, διαταραχές στον μεταβολισμό και αντίσταση στην ινσουλίνη», αναφέρει ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με την έρευνα η ασπαρτάμη μπλοκάρει με έμμεσο τρόπο τη δράση αυτού του ενζύμου.

Υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

 

Οι αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν τα πειράματά τους σε ποντίκια, στα οποία δοκίμασαν διάφορους εναλλακτικούς διατροφικούς συνδυασμούς. Σε μερικά από αυτά που τρέφονταν με λιπαρές τροφές χορήγησαν το εν λόγω ένζυμο. Αποδείχθηκε ότι ο οργανισμός τους αντιδρούσε καλά, μειώνοντας την ποσότητα της συγκέντρωσης λίπους. Στη συνέχεια οι ερευνητές χορήγησαν στα ίδια ποντίκια ένα διάλυμα ασπαρτάμης. Τότε η δράση του ενζύμου στο λεπτό έντερο άρχισε να μειώνεται δραστικά. Με διάλυμα απλής ζάχαρης ή αλατιού παρέμενε όμως στα ίδια επίπεδα.


Αυτό που επίσης παρατήρησαν ήταν ότι στα ποντίκια που είχε χορηγηθεί διάλυμα ασπαρτάμης παραδόξως αυξήθηκε η συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα, ενώ παρατηρήθηκε και δυσανεξία στη γλυκόζη. Επίσης τα ποντίκια που είχαν λάβει ασπαρτάμη παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα της πρωτεϊνής TNF στο αίμα. Η πρωτεΐνη αυτή σχετίζεται επίσης με την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου.


Η έρευνα σταματά κάπου εδώ. Το ερώτημα στην πράξη είναι αν πρέπει να αποφεύγουμε τα λεγόμενα προϊόντα «zero». Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να προσέχουμε να καταναλώνουμε τα πάντα με μέτρο, όπως άλλωστε και τα συμβατικά προϊόντα με απλή ζάχαρη.

Πηγή: Deutsche Welle

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ