Ευτυχία: Αυτό είναι το πιο δημοφιλές μάθημα στο πανεπιστήμιο του Γέιλ

Ευτυχία: Αυτό είναι το πιο δημοφιλές μάθημα στο πανεπιστήμιο του Γέιλ Facebook Twitter
Facebook/Yale University
1

Στις 12 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες μετά την έναρξη των εγγραφών στο πανεπιστήμιο του Γέιλ για το τμήμα της ψυχολογίας, το μάθημα «Ψυχολογία και Καλή Ζωή» είχε περίπου 300 φοιτητές που είχαν δηλώσει συμμετοχή.

Μέσα σε τρεις ημέρες, το νούμερο διπλασιάστηκε ενώ τις ημέρες που ακολούθησαν περίπου 1.200 φοιτητές, περίπου το ένα τέταρτο των προπτυχιακών φοιτητών του πανεπιστημίου, είχαν εγγραφεί.

Το μάθημα, που διδάσκεται δύο φορές την εβδομάδα από την την 42χρονη καθηγήτρια Ψυχολογίας Λάουρι Σάντος, προσπαθεί να διδάξει στους φοιτητές πως να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη και πιο ικανοποιητική ζωή εστιάζοντας στη θετική ψυχολογία και στην αλλαγή της συμπεριφοράς.

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, το μάθημα γίνεται με την βοήθεια 24 υπότροφων φοιτητών.

«Οι φοιτητές θέλουν να αλλάξουν, να είναι πιο ευτυχισμένοι και να αλλάξουν την κουλτούρα εδώ στο πανεπιστήμιο» ανέφερε η Δρ. Σάντος σε συνέντευξή της.

«Με έναν στους τέσσερις φοιτητές του Γειλ να παρακολουθεί το μάθημα, εάν δούμε τα παιδιά να υιοθετούν καλές συνήθειες, να δείχνουν ευγνωμοσύνη, να χρονοτριβούν λιγότερο, να αυξάνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις, στην ουσία φέρνουμε την αλλαγή στη νοοτροπία της σχολής» αναφέρει.

Η καθηγήτρια θεωρεί ότι οι φοιτητές ενδιαφέρονται για το μάθημα αυτό, επειδή στο λύκειο, αναγκάστηκαν να φέρουν σε δεύτερη μοίρα την ευτυχία τους έτσι ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν στο πανεπιστήμιο, υιοθετώντας βλαβερές συνήθειες ζωής που οδηγούν σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «κρίσεις ψυχικής υγείας που συναντάμε σε μέρη όπως το Γέιλ».

Ευτυχία: Αυτό είναι το πιο δημοφιλές μάθημα στο πανεπιστήμιο του Γέιλ Facebook Twitter
Facebook/Yale University

Σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε το 2013 το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, ποσοστό πάνω από το 50% των φοιτητών αναζήτησε ψυχολογική υποστήριξη από το πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια της φοίτησής του εκεί.

«Στην πραγματικότητα, πολλοί από εμάς είναι αγχωμένοι, δυστυχισμένοι και μουδιασμένοι», αναφέρει ο 19χρονος Alannah Maynez, πρωτοετής φοιτητής που παρακολουθεί το μάθημα.

«Το γεγονός ότι το μάθημα έχει τόση μεγάλη απήχηση δείχνει το πόσο κουρασμένοι είναι οι φοιτητές στο να "μουδιάζουν" τα συναισθήματά τους – θετικά ή αρνητικά – έτσι ώστε να μπορούν να εστιάσουν τη δουλειά τους» προσθέτει ο Maynez.

Το μάθημα «Ψυχολογία και Καλή Ζωή», με 1.182 εγγεγραμμένους φοιτητές μέχρι τώρα, αποτελεί το πιο δημοφιλές στην ιστορία 316 χρόνων του διάσημου αυτού αμερικανικού πανεπιστημίου.

Τα περισσότερα μαθήματα στο Γέιλ δεν ξεπερνούν τους 600 φοιτητές.

«Οι φοιτητές θα μάθουν χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ανθήσουν και να ζουν τη ζωή τους με αυτά» δήλωσε η Σάντος στους New York Times.

Εκτός από εργασίες και εξετάσεις οι φοιτητές καλούνται να συμπληρώσουν ένα προσωπικό σχέδιο αυτοβελτίωσης. Ωστόσο η Δρ. Σάντος αναφέρεται στο μάθημά της χαρακτηρίζοντάς το ως το «πιο δύσκολο στο Γέιλ» καθώς, όπως λέει, η υψηλή βαθμίδα, οι σπουδές σε ένα από τα πιο έγκυρα πανεπιστήμια παγκοσμίως και η καλά αμειβόμενη εργασία δεν φέρνουν ευτυχία, όπως λέει.

«Για να δουν πραγματικές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες, οι φοιτητές πρέπει να είναι κάθε μέρα υπεύθυνοι για τον εαυτό τους» συμπληρώνει η επιστήμονας.

Πηγή: New York Times

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια