Γαλλία: Σχεδόν η μία έφηβη στις πέντε είναι υπερβολικά αδύνατη-Οι ειδικοί αναζητούν εξηγήσεις

Γαλλία: Σχεδόν η μία έφηβη στις πέντε είναι υπερβολικά αδύνατη-Οι ειδικοί αναζητούν εξηγήσεις Facebook Twitter
0

Σχεδόν μία έφηβη στις πέντε είναι υπερβολικά αδύνατη στη Γαλλία, σύμφωνα με μια έρευνα για την παχυσαρκία των Γάλλων που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Εθνική Αρχή Υγείας.

Το διάστημα 2006- 2015 το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών αυξήθηκε από το 8% στο 13% στις ηλικίες 6-17 ετών. Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται ιδιαίτερα έντονα σε μια κατηγορία: στα κορίτσια της ηλικιακής ομάδας 11 έως 14 ετών. Ο αριθμός τους είναι πενταπλάσιος σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια (19,6% έναντι 4,3%).

Άραγε πρόκειται για την επιρροή της βιομηχανίας της μόδας, που επιβάλλει το πρότυπο των υπερβολικά αδύνατων ή ακόμα και λιποβαρών μοντέλων;

Ή μήπως ευθύνονται οι προκλήσεις που τίθενται ενώπιόν τους μέσω του Διαδικτύου (απίστευτα αδύνατοι γοφοί που δεν ακουμπούν ο ένας τον άλλο, μέσες που κρύβονται πίσω από μια κόλλα Α4).

«Δεν έχουμε καμία εξήγηση, πρέπει να το ερευνήσουμε περαιτέρω» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπενουά Σαλανάβ, αξιωματούχος της μονάδας διατροφικής παρακολούθησης της Δημόσιας Υγείας στη Γαλλία.

Ο ειδικός πάντως δεν θέλει να προκαλέσει πανικό:

«... Μιλάμε κυρίως για αδυναμία» ακριβώς κάτω από το όριο του φυσιολογικού, «δεν πρόκειται για παθολογία, για ανορεξία».

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας πρέπει να εξετάσουν και αυτό το ζήτημα ενώ έως σήμερα είχαν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στο φαινόμενο της παχυσαρκίας, σημειώνει ο Σαλανάβ.

Ένα ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις, αφού ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως είναι υπέρβαρος, σύμφωνα με μια αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα.

Μεταξύ των 20 χωρών με το μεγαλύτερο πληθυσμό, οι ΗΠΑ καταγράφουν το μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκίας για τα παιδιά και τους εφήβους, με σχεδόν 13%.

Στη Γαλλία, η τάση παραμένει σταθερή εδώ και 10 χρόνια: το 3,9% των παιδιών ηλικίας 6 έως 17 ετών και το 17,2% των ενηλίκων ήταν παχύσαρκα το 2015 έναντι 3,3 και 16,9% αντίστοιχα το 2006, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ