Η διαφορετικότητα αποτελεί μια ευαίσθητη έννοια στον κόσμο της μόδας, με κάποιους σχεδιαστές και μάρκες να συνεχίζουν να προκαλούν. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν ο Valentino που χρησιμοποίησε μόνο λευκά μοντέλα σε μια επίδειξη εμπνευσμένη από την Αφρική αλλά και το βρετανικό site Assos που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει έναν μαύρο άνδρα να διαφημίσει ένα T-shirt με τη λέξη «σκλάβος».
Η Dolce & Gabbana προστίθεται στην παραπάνω λίστα με τη νέα της κυκλοφορία και τα σανδάλια με το όνομα «Slave Sandals» (σανδάλια των σκλάβων), τα οποία μάλιστα διατίθενται στην ιστοσελίδα της εταιρίας για 2.395 δολάρια.
Τα πολύχρωμα σανδάλια, με τα pom pom και τις χρυσές λεπτομέρειες είναι εμπνευσμένα από τις πριγκίπισσες της Disney αν και πλέον θυμίζουν περισσότερο εφιάλτη παρά παραμύθι.
Μερικά από τα σχόλια που γράφτηκαν στο ίντερνετ καθώς η είδηση κάνει το γύρο του κόσμου:
Dolce & Gabbana. I love you, but why are you glorifying slavery? #slavesandals #fashionfail #marketingfail pic.twitter.com/rG0K2qkSYa
— fEROSh Lifestyle (@FeroshLifestyle) March 3, 2016
Dolce & Gabbana. Σας αγαπώ, αλλά γιατί δοξάζετε την σκλαβιά;
"Slave sandals", really ? https://t.co/16Z4Y2w1C2 pic.twitter.com/iyWMW7mnjy
— Mélody (@melody___t) March 3, 2016
«Σανδάλια των σκλάβων», αλήθεια τώρα;
Σύμφωνα με το Footwear News, ο όρος «σανδάλι των σκλάβων» έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για αυτό τον τύπο υποδημάτων, οι περισσότερες όμως μάρκες χρησιμοποιούν τον όρο «σανδάλι των μονομάχων»
Ενώ το site της Dolce & Gabbana ακόμη χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη περιγραφή, άλλοι αρνήθηκαν να την υιοθετήσουν, αντικαθιστώντας την με εναλλακτικούς χαρακτηρισμούς (σανδάλια που δένουν, σανδάλια με pom pom, κτλ).
Και αυτό είναι μόνο το τελευταίο λάθος της εταιρίας. Τον Ιανουάριο, δημιουργήθηκε θέμα με μια διαφημιστική καμπάνια με Κινέζους τουρίστες στην Ιταλία, η οποία θεωρήθηκε προσβλητική. Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2015 οι ιδρυτές του οίκου Dolce & Gabbana, Domenico Dolce και Stefano Gabbana, χαρακτήρισαν παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση «χημικούς απογόνους από ενοικιαζόμενες μήτρες» εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην υιοθεσία από ομοφυλόφιλους.