Γιατί δεν κοιμόμαστε καλά σε ένα "ξένο" κρεβάτι;

Γιατί δεν κοιμόμαστε καλά σε ένα "ξένο" κρεβάτι; Facebook Twitter
0

Το "σύμπτωμα της πρώτης νύχτας" είναι ένα φαινόμενο πολύ γνωστό ιδιαίτερα σε ανθρώπους που ταξιδεύουν πολύ για λόγους δουλειάς. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για την συγκεκριμένη κατηγορία, το να κοιμάται κανείς σε ένα ξένο κρεβάτι πολύ συχνά κάθε άλλο παρά ξεκούραση μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς ο μισός εγκέφαλος είναι "σε επιφυλακή", υποστηρίζει νέα έρευνα του Brown University στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές θέλησαν να απαντήσουν στο γιατί οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν πολύ κακό ύπνο την πρώτη νύχτα που κοιμούνται σε ένα ξένο μέρος, αλλού δηλαδή από το σπίτι τους όπου το περιβάλλον είναι οικείο. Χρησιμοποιώντας τεχνικές σκαναρίσματος του εγκεφάλου ήρθαν τελικά μπροστά σε μια εκπληκτική ανακάλυψη- την πρώτη νύχτα, και μόνο τότε, το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου παραμένει πιο "ξύπνιο" από το δεξιό.

Το φαινόμενο εντοπίζεται κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου βραδέων κυμάτων (slow wave sleep, SWS) και κάνει το αριστερό ημισφαίριο ιδιαιτέρως ευαίσθητο σε θορύβους. Σαν αποτέλεσμα, οποιοσδήποτε ξαφνικός ήχος είναι πολύ πιθανό να μας ξυπνήσει. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως σε ένα ξένο και δυνητικά εχθρικό περιβάλλον, το επαγρυπνόν μυαλό μας διασφαλίζει έτσι το να παραμένουμε τουλάχιστον εν μέρει σε εγρήγορση στη διάρκεια της νύχτας.

Η λύση που προτείνουν είναι να ταξιδεύουμε παίρνοντας μαζί μας το δικό μας μαξιλάρι κι αυτό γιατί έτσι "νανουρίζουμε" τον εγκέφαλο και τον "παραμυθιάζουμε" με μια αίσθηση ασφάλειας που θα φέρει μετά έναν πολύ καλύτερο νυχτερινό ύπνο.

"Στην Ιαπωνία λένε 'αν αλλάξεις το μαξιλάρι σου δεν μπορείς να κοιμηθείς'. Δεν κοιμάσαι πολύ καλά σε ένα ξένο μέρος. Όλοι το ξέρουν αυτό" λέει η ψυχολόγος Dr Yuka Sasaki, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους για να μετρήσουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου από 35 εθελοντές που κλήθηκαν να περάσουν δύο νύχτες στο εργαστήριο, με απόσταση μιας εβδομάδας. Διαπίστωσαν πως την πρώτη νύχτα, το αριστερό ημισφαίριο των συμμετεχόντων παρέμενε πιο ενεργό από το δεξί. Πρακτικά, το να διεγείρουν το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου εκπέμποντας διάφορους ήχους στο δεξί αυτί ήταν πιο πιθανό να τους ξυπνήσει συγκριτικά με το να κάνουν το ίδιο ακριβώς με το αριστερό αυτί κι άρα την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου.

Οι φάλαινες και τα δελφίνια κοιμούνται επίσης με την μισή πλευρά του εγκεφάλου "ξύπνια", ενδεχομένως σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή χρειάζεται να αναδύονται συχνά ώστε να αναπνέουν, ακόμη κι όταν κοιμούνται. Ωστόσο λένε πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά πρώτη φορά εντοπίζεται σε ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση διευκρινίζουν πως τα αποτελέσματα της έρευνας δεν απαντούν στο αν το αριστερό ημισφαίριο επαγρυπνά όλη νύχτα ή κάνει "βάρδιες" με το δεξί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM