ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Καταρρίπτεται και επιστημονικά ο κλισέ μύθος της "χαζής ξανθιάς"

Καταρρίπτεται και επιστημονικά ο κλισέ μύθος της "χαζής ξανθιάς" Facebook Twitter
3

Το στερεότυπο πως όσοι έχουν ξανθά μαλλιά -ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες- είναι λιγότερο έξυπνοι από τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι απλώς ένα μεγάλο λάθος, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα.

Ομάδα ερευνητών του Ohio State University ανέλυσε τα σκορ IQ από σχεδόν 11.000 φυσικές ξανθές και διαπίστωσε πως οι μέσες επιδόσεις τους διέφεραν μόλις τρεις βαθμούς από τα αντίστοιχα ανθρώπων με κόκκινα, μαύρα ή καστανά μαλλιά. Το αξιοσημείωτο συμπέρασμα όμως είναι πως η διαφορά δεν έδειξε πως υπολείπονται συγκριτικά, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Οι ξανθές γυναίκες σημείωσαν υψηλότερα σκορ στα τεστ IQ από τις υπόλοιπες.

Βέβαια, οι ερευνητές σημειώνουν πως σε κάθε περίπτωση η διαφορά ήταν τόσο μικρή, που στατιστικά δεν μπορεί να βγάλει νέο σχετικό "κανόνα". Αυτό που προκύπτει, όπως λένε, είναι περισσότερο το συμπέρασμα πως το σχετικό στερεότυπο της "χαζής ξανθιάς" -έδαφος για άπειρα αστεία εδώ και χρόνια- στην πραγματικότητα έχει ρεαλιστική βάση όσον αφορά στις ξανθιές. 

Η μέση βαθμολογία μιας ξανθιάς ήταν 103,2 έναντι 102,7 μιας καστανομάλλας, 101,2 μιας κοκκινομάλλας και 100,5 μιας γυναίκας με μαύρα μαλλιά. Σε ό, τι αφορά τους ξανθούς, οι επιδόσεις στους στα τεστ δεν διέφεραν ιδιαίτερα από εκείνες ανδρών με μαλλιά άλλου χρώματος.

Ο Jay Zagorsky, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Centre for Human Resource Research του Πανεπιστημίου κι επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί: "Η μελέτη δείχνει πως τα στερεότυπα έχουν αντίκτυπο στην πρόσληψη, την προαγωγή και σε άλλες κοινωνικές δεξιότητες. Κι αποδεικνύει πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διακρίσεις απέναντι στις ξανθές γυναίκες με βάση την νοημοσύνη τους".

"Δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι οι ξανθιές είναι πιο έξυπνες, αλλά σίγουρα δεν είναι πιο χαζές", καταλήγει ο Zagorsky. 

3

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Θαρρώ πως ήταν κοινό μυστικό ότι δεν ισχύει στην πραγματικότητα,αλλά το λέμε "έτσι,για πλάκα". Τώρα γιατί ασχολήθηκαν ολόκληροι επιστήμονες μ' αυτό και ξόδεψαν χρόνο(δικό τους)και χρήμα(δικά μας),δεν μπορώ να καταλάβω!