Μία συζήτηση για μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές της χώρας μας: Την κακοποίηση των ζώων

Μία συζήτηση για μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές της χώρας μας: Την κακοποίηση των ζώων Facebook Twitter
1

Η κακοποίηση των ζώων είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα και μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές της χώρας μας. Καθημερινά, ακούμε και διαβάζουμε για έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό περιστατικών που περιλαμβάνουν διάφορα είδη κακοποίησης ζώων, τα οποία μας κάνουν να αναρωτιόμαστε σχετικά με τον ψυχισμό αυτών που εκμεταλλεύονται την "σιωπηλή" φύση των φίλων του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 στην Ελλάδα, απαγορεύονται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός - τα οποία υπόκεινται στην κατηγορία της ενεργητικής κακοποίησης. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός. Ακόμα ένα είδος κακοποίησης είναι και η παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους κ.ά. Ο νόμος αναφέρεται σε όλα τα ζώα, δηλαδή κατοικίδια, αλλά και άγρια ζώα που ζουν είτε ελεύθερα, είτε σε ζωολογικούς κήπους.

Μία συζήτηση για μία από τις πιο θλιβερές πρωτιές της χώρας μας: Την κακοποίηση των ζώων Facebook Twitter

Ακόμα κι αν ο νόμος ορίζει την κακοποίηση ζώων ως εγκληματική πράξη, εν έτει 2019 η ευαισθητοποίηση του κοινού προς το θέμα, παραμένει ελλιπής. Πολλοί δε γνωρίζουν για το πώς ακριβώς ορίζεται η κακοποίηση των ζώων - για παράδειγμα, η απομόνωση ενός κατοικίδιου ζώου θεωρείται κακοποίηση, ακόμα και αν του προσφέρεται φαγητό και νερό. Τέτοιου είδους περιστατικά είναι αρκετά συχνά στη χώρα μας, παρότι ένας μεγάλος αριθμός οργανισμών προστασίας των ζώων κάνει εξαιρετικές προσπάθειες για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Μία ενέργεια που έχει σκοπό αυτή την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με την κακοποίηση των ζώων, είναι οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 18:30, στο Θόλο στο Λαβύρινθο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Τι ορίζεται ως κακοποίηση των ζώων, πώς αντιδρούμε σε ανάλογα περιστατικά και πώς η Ελλάδα έφτασε να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων;

 

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) θα συζητήσουν για τις άθλιες συνθήκες ζωής των «καλύτερων φίλων του ανθρώπου» που συναντά κανείς σε διάφορα σημεία της χώρας μας, τα στοιχήματα και τις οργανωμένες δραστηριότητες γύρω από παράνομους αγώνες, καθώς και την επίδραση των social media.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι:

Έλενα Δέδε, Δικηγόρος & Ιδρύτρια Μ.Κ.Ο. DOG'S VOICE

Ευάγγελος Δρίβας, Αστυνομικός - Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
Δρ. Χρήστος Καραγιάννης, Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος
Mark Randell, Επικεφαλής της Oργάνωσης Hidden-In-Sight International
Θοδωρής Χονδρόγιαννος, Δημοσιογράφος


Για τις δράσεις της Animal Zone International (ΑΖΙ) στην Αμοργό θα τοποθετηθεί η Καλλιόπη Γαβαλά, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου AZI ενώ σύντομη παρέμβαση για τις ενέργειες του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) σχετικά με την φροντίδα αδέσποτων ζώων θα κάνει ο Ελπιδοφόρος Παππάς, Επιχειρησιακός Διευθυντής του ΚΠΙΣΝ.


Τους ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

Πραγματοποιήστε ηλεκτρονική εγγραφή για την εκδήλωση εδώ.

Living
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Από διαλόγους μπουκώσαμε βρε παιδιά. Τόσα λεφτά παίρνει η κυβέρνηση από ΕΣΠΑ για τα αδεσποτάκια. Ας διεκδικήσουμε να πηγαίνουν σε στειρώσεις τουλάχιστον. Δεν γίνεται η κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη να είναι καλύτερα από την Αθήνα, πρωτεύουσα Ευρωπαϊκού κράτους....