Να γιατί πολλοί χρειαζόμαστε την τηλεόραση για να μας πάρει ο ύπνος

Να γιατί πολλοί χρειαζόμαστε την τηλεόραση για να μας πάρει ο ύπνος Facebook Twitter
3

Αν είναι αργά τη νύχτα και ψάχνετε κάτι στην τηλεόραση για να σας πάρει ο ύπνος, τότε υπάρχουν μερικές σειρές που δεν θα έπρεπε ποτέ να επιλέξετε, όπως το Breaking Bad, το Game of Thrones ή το The Walking Dead. Κι αυτό γιατί τέτοιου είδους σόου έχουν τόσο περίπλοκη υπόθεση, έντονη πλοκή και αγωνία, που είναι σχεδόν απίθανο να αποκοιμηθείτε. Αντιθέτως, προτιμήστε σειρές πιο «ανάλαφρες» και ήρεμες, μακράν πιο αδιάφορες ή ακόμη και εντελώς σαχλές.

Κάποιοι άνθρωποι σίγουρα το κάνουν ήδη αυτό- επιλέγουν αδιάφορες σειρές για να τους πάρει ο ύπνος, χωρίς όμως να ξέρουν το γιατί. Πολύς κόσμος άλλωστε δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί χωρίς τηλεόραση. Φαίνεται πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για όλο αυτό που απαντά στο γιατί πολλοί χρειαζόμαστε την τηλεόραση για να κοιμηθούμε. 

Το παράδοξο της υπόθεσης έγκειται στο γιατί το «φαινόμενο» είναι τόσο διαδεδομένο παρά της συνεχείς (και τεκμηριωμένες επιστημονικά) συστάσεις πως το να βλέπουμε τηλεόραση πριν κοιμηθούμε μας καταλήγει να μας ξαγρυπνά. Κάτι, που όπως φαίνεται, δεν ισχύει και τόσο τελικά αφού πολύς κόσμος δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Και ο λόγος είναι η σύγχρονη καθημερινότητα. 

«Αν εργάζεσαι σε υποβρύχιο ή ζεις σε ένα υπόγειο, τότε ναι, να ανησυχείς πως το φως μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο», εξηγεί ο Jamie Zeitzer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Για τους υπολοίπους από εμάς, που βγαίνουμε έξω ή δουλεύουμε σε φυσιολογικά φωτισμένα γραφεία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με το πόσο φως εκπέμπεται από αυτές τις οθόνες- είναι ανεπαρκές για να καταφέρει να μας ξυπνήσει άμεσα», προσθέτει. 

Σχετικά με το γιατί ορισμένες τηλεοπτικές σειρές έχουν περισσότερες πιθανότητες να μας κοιμίσουν συγκριτικά με άλλες, λέει πως το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητα που έχουν να μας αποσπούν την προσοχή. «Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αϋπνίας (ή γενικά της ικανότητας να κοιμάσαι) είναι πως τα άτομα συχνά κάνουν κυκλικές σκέψεις και "κολλάνε". Το να παρακολουθείς κάτι στην τηλεόραση μπορεί, βασικά, να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να βγουν λίγο από τις σκέψεις τους και έτσι να "αφήσουν" να τους πάρει ο ύπνος», εξηγεί ο Jamie Zeitzer. 

Και καθώς στις κωμικές σειρές συνήθως ή άλλες «ανάλαφρες», όπως θεωρούνται, δεν συμβαίνει συνήθως τίποτα βίαιο, αναπάντεχο ή με πολλή φασαρία, οι πιθανότητες να μας πάρει ο ύπνος βλέποντάς τις αυξάνουν αισθητά. 

Επίσης είναι πολύ πιθανό, κάποιοι άνθρωποι να συνδέσουν ασυναίσθητα στο μυαλό τους μια συγκεκριμένη σειρά με την ώρα που πηγαίνουν για ύπνο, σε βαθμό που αυτό να περιλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα τους. Περίπου όπως συμβαίνει όταν φοράμε τις πιτζάμες μας και το μυαλό αρχίζει να μας προετοιμάζει για τον ύπνο. 

Βέβαια, όλο αυτό μπορεί να έχει τελικά και εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα και αντί να μας κοιμίζει, να μας κρατά ακόμη περισσότερο ξύπνιους. «Αν έχει κοπεί το ρεύμα ή είσαι κάπου όπου δεν έχεις τηλεόραση, μπορεί να αρχίσει να σε πιάνει άγχος ή να δυσκολεύεσαι πάρα πολύ για να καταφέρεις να κοιμηθείς», καταλήγει ο Jamie Zeitzer.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Τα τελευταία 10 χρόνια απέκτησα αυτό το συνηθειο, ακριβώς για να μην σκέφτομαι και να μπορώ να κοιμηθώ. Το μόνο μείον σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν βλέπω πια όνειρα.
Ο κύριος καθηγητής πέτυχε διάνα. Όταν τύχει να ξυπνήσω το βράδυ και στριφογυρνώ σαν το σουβλάκι μην μπορώντας να κοιμηθώ σηκώνομαι και ανοίγω την τηλεόραση και παρακολουθώ την πρώτη σαβούρα που θα δω (συνήθως εκπομπές τηλεμάρκετινγκ) για είκοσι λεπτά και μετά πάω στο κρεβάτι και κοιμάμαι σαν πουλάκι.