Να γιατί πολλοί χρειαζόμαστε την τηλεόραση για να μας πάρει ο ύπνος

Να γιατί πολλοί χρειαζόμαστε την τηλεόραση για να μας πάρει ο ύπνος Facebook Twitter
3

Αν είναι αργά τη νύχτα και ψάχνετε κάτι στην τηλεόραση για να σας πάρει ο ύπνος, τότε υπάρχουν μερικές σειρές που δεν θα έπρεπε ποτέ να επιλέξετε, όπως το Breaking Bad, το Game of Thrones ή το The Walking Dead. Κι αυτό γιατί τέτοιου είδους σόου έχουν τόσο περίπλοκη υπόθεση, έντονη πλοκή και αγωνία, που είναι σχεδόν απίθανο να αποκοιμηθείτε. Αντιθέτως, προτιμήστε σειρές πιο «ανάλαφρες» και ήρεμες, μακράν πιο αδιάφορες ή ακόμη και εντελώς σαχλές.

Κάποιοι άνθρωποι σίγουρα το κάνουν ήδη αυτό- επιλέγουν αδιάφορες σειρές για να τους πάρει ο ύπνος, χωρίς όμως να ξέρουν το γιατί. Πολύς κόσμος άλλωστε δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί χωρίς τηλεόραση. Φαίνεται πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για όλο αυτό που απαντά στο γιατί πολλοί χρειαζόμαστε την τηλεόραση για να κοιμηθούμε. 

Το παράδοξο της υπόθεσης έγκειται στο γιατί το «φαινόμενο» είναι τόσο διαδεδομένο παρά της συνεχείς (και τεκμηριωμένες επιστημονικά) συστάσεις πως το να βλέπουμε τηλεόραση πριν κοιμηθούμε μας καταλήγει να μας ξαγρυπνά. Κάτι, που όπως φαίνεται, δεν ισχύει και τόσο τελικά αφού πολύς κόσμος δεν αντιμετωπίζει τέτοιο πρόβλημα. Και ο λόγος είναι η σύγχρονη καθημερινότητα. 

«Αν εργάζεσαι σε υποβρύχιο ή ζεις σε ένα υπόγειο, τότε ναι, να ανησυχείς πως το φως μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο», εξηγεί ο Jamie Zeitzer, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. «Για τους υπολοίπους από εμάς, που βγαίνουμε έξω ή δουλεύουμε σε φυσιολογικά φωτισμένα γραφεία, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με το πόσο φως εκπέμπεται από αυτές τις οθόνες- είναι ανεπαρκές για να καταφέρει να μας ξυπνήσει άμεσα», προσθέτει. 

Σχετικά με το γιατί ορισμένες τηλεοπτικές σειρές έχουν περισσότερες πιθανότητες να μας κοιμίσουν συγκριτικά με άλλες, λέει πως το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η δυνατότητα που έχουν να μας αποσπούν την προσοχή. «Ένα βασικό χαρακτηριστικό της αϋπνίας (ή γενικά της ικανότητας να κοιμάσαι) είναι πως τα άτομα συχνά κάνουν κυκλικές σκέψεις και "κολλάνε". Το να παρακολουθείς κάτι στην τηλεόραση μπορεί, βασικά, να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να βγουν λίγο από τις σκέψεις τους και έτσι να "αφήσουν" να τους πάρει ο ύπνος», εξηγεί ο Jamie Zeitzer. 

Και καθώς στις κωμικές σειρές συνήθως ή άλλες «ανάλαφρες», όπως θεωρούνται, δεν συμβαίνει συνήθως τίποτα βίαιο, αναπάντεχο ή με πολλή φασαρία, οι πιθανότητες να μας πάρει ο ύπνος βλέποντάς τις αυξάνουν αισθητά. 

Επίσης είναι πολύ πιθανό, κάποιοι άνθρωποι να συνδέσουν ασυναίσθητα στο μυαλό τους μια συγκεκριμένη σειρά με την ώρα που πηγαίνουν για ύπνο, σε βαθμό που αυτό να περιλαμβάνεται στην καθημερινή ρουτίνα τους. Περίπου όπως συμβαίνει όταν φοράμε τις πιτζάμες μας και το μυαλό αρχίζει να μας προετοιμάζει για τον ύπνο. 

Βέβαια, όλο αυτό μπορεί να έχει τελικά και εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα και αντί να μας κοιμίζει, να μας κρατά ακόμη περισσότερο ξύπνιους. «Αν έχει κοπεί το ρεύμα ή είσαι κάπου όπου δεν έχεις τηλεόραση, μπορεί να αρχίσει να σε πιάνει άγχος ή να δυσκολεύεσαι πάρα πολύ για να καταφέρεις να κοιμηθείς», καταλήγει ο Jamie Zeitzer.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Τα τελευταία 10 χρόνια απέκτησα αυτό το συνηθειο, ακριβώς για να μην σκέφτομαι και να μπορώ να κοιμηθώ. Το μόνο μείον σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι δεν βλέπω πια όνειρα.
Ο κύριος καθηγητής πέτυχε διάνα. Όταν τύχει να ξυπνήσω το βράδυ και στριφογυρνώ σαν το σουβλάκι μην μπορώντας να κοιμηθώ σηκώνομαι και ανοίγω την τηλεόραση και παρακολουθώ την πρώτη σαβούρα που θα δω (συνήθως εκπομπές τηλεμάρκετινγκ) για είκοσι λεπτά και μετά πάω στο κρεβάτι και κοιμάμαι σαν πουλάκι.