Νέα μέθοδος αδυνατίσματος «χτυπάει» το πρόβλημα στη ρίζα του, στα νεύρα του λίπους

Νέα μέθοδος αδυνατίσματος «χτυπάει» το πρόβλημα στη ρίζα του, στα νεύρα του λίπους Facebook Twitter
4

To όλο και αυξανόμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας μελετούν ερευνητές, προσπαθώντας να εντοπίσουν πιο αποτελεσματικές μεθόδους καταπολέμησής του.

Όπως αναφέρει σήμερα το ΑΠΕ μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν για πρώτη φορά ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί απώλεια βάρους, αν ενεργοποιήσει κανείς τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται μέσα στο λίπος. Μελλοντικά, μπορεί να υπάρξει μια νέα μέθοδος αδυνατίσματος, που θα αξιοποιεί τα νεύρα του σώματος για να διασπάσει τα λίπη.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροβιολόγο 'Αννα Ντομίνγκο του πορτογαλικού Ινστιτούτου Γκουλμπενκιάν και τον Τζέφρι Φρίντμαν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell", σύμφωνα με το "Science", χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, των οποίων οι νευρώνες του λίπους ήταν δυνατό να ενεργοποιηθούν με μπλε φως.


Η εν λόγω τεχνική λέγεται οπτογενετική και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σε αυτό το πεδίο. Με τον τρόπο αυτό, αποδείχθηκε ότι ήταν εφικτό να προκληθεί διάσπαση των λιπών και χάσιμο βάρους.


Ο λιπώδης ιστός συνιστά το 20% έως 25% του βάρους του ανθρώπινου σώματος, αποθηκεύοντας ενέργεια κυρίως με την μορφή τριγλυκεριδίων. Η ορμόνη λεπτίνη, που παράγεται από τα κύτταρα του λίπους, πληροφορεί τον εγκέφαλο συνεχώς πόσο λίπος υπάρχει στο σώμα. Όταν τα επίπεδα της λεπτίνης πέσουν, αυξάνεται η όρεξη, ενώ το αντίστροφο (μείωση όρεξης και επιτάχυνση μεταβολισμού) συμβαίνει, όταν αυξηθεί η λεπτίνη. Με αυτό τον τρόπο, η λεπτίνη -επιδρώντας πάνω στον εγκέφαλο- παίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο του βάρους.


Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος, με τη σειρά του, μπορεί μέσω του νευρικού συστήματος να διασπάσει τον λιπώδη ιστό, χωρίς να επέμβει η λεπτίνη. Η ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων του λίπους οδηγεί στην έκκριση της νορεπινεφρίνης, μιας ουσίας-νευροδιαβιβαστή που «πυροδοτεί» μια αλυσίδα βιοχημικών εξελίξεων μέσα στα λιπώδη κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται.


Όπως είπε η Ντομίνγκος, ο εγκέφαλος πολλών παχύσαρκων ανθρώπων δεν αντιδρά στην επίδραση της λεπτίνης, γι' αυτό δεν χάνουν βάρος. Όμως η νέα μέθοδος -που υποκαθιστά τη δράση της λεπτίνης- θα μπορούσε να φανεί εν προκειμένω πολύ πιο αποτελεσματική. Κάτι που πρέπει πάντως να αποδειχθεί στην πράξη, αφού πρώτα θα πρέπει να αναπτυχθούν φάρμακα, τα οποία θα ενεργοποιούν τα νευρικά κύτταρα του λίπους.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

4 σχόλια