Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει κατά 33% τον κίνδυνο καρκίνου

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει κατά 33% τον κίνδυνο καρκίνου Facebook Twitter
0

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει κατά ένα τρίτο τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο, τόνισε η επικεφαλής του ειδικού Κέντρου για τον Καρκίνο στην Αυστραλία.

Μερικές ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο, στις 4 Φεβρουαρίου, η αρμόδια του κέντρου Έλεν Ζορμπάς συμβουλεύει πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος για να αποφύγει τον καρκίνο είναι να κόψει το κάπνισμα, να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ και του κόκκινου κρέατος.

Ο καρκίνος είναι η πιο επαχθής ασθένεια στην Αυστραλία, όπως δείχνουν τα ποσοστά πρόωρου θανάτου και η διάρκεια επιβίωσης μετά την προσβολή από τη νόσο.

Το Συμβούλιο Καρκίνου της Αυστραλίας εκτιμά ότι ένας στους δύο Αυστραλούς θα διαγνωσθεί με καρκίνο μέχρι την ηλικία των 85 ετών, ενώ αναμένεται να εκδηλωθούν 134.000 νέες περιπτώσεις μέσα στο 2018.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ πεθαίνουν από καρκίνο, ο αριθμός των θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους που αποδίδονται στη νόσο αυτή, μειώθηκε κατά 24%.

Στην Αυστραλία μειώθηκε επίσης και ο αριθμός αυτών που καπνίζουν, ωστόσο το κάπνισμα παραμένει ο πιο σημαντικός παράγοντας εκδήλωσης καρκίνου.

«Στην Αυστραλία, το ποσοστό των ενηλίκων που καπνίζει καθημερινά μειώθηκε σταθερά από 22% το 2001, σε λιγότερο από 15% το 2014-15, ποσοστό χαμηλότερο σε σύγκριση με χώρες όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο» λέει η κα Ζορμπά.

Ωστόσο, το κάπνισμα εξακολουθεί να συμβάλλει άμεσα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 13% σε όλους τους καρκίνους στην Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου του τραχήλου, του εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του πνεύμονα, προκαλώντας σχεδόν το 1/4 όλων των θανάτων από καρκίνο.

Ενώ η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους ανθρώπους, αποτελεί επίσης ζωτικής σημασίας για τη μείωση εμφάνισης καρκίνου. Άλλοι μεγάλοι παράγοντες κινδύνου αποτελούν η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στην Αυστραλία.

«Η συνολική κατανάλωση οινοπνευματωδών στην Αυστραλία έχει μειωθεί σημαντικά από τότε που κορυφώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '70. Εξακολουθεί όμως να είναι υψηλή σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Το 2013, το αλκοόλ συνέβαλε στην εκδήλωση σχεδόν 3.500 καρκίνων του μαστού, του οισοφάγου και του ήπατος στην Αυστραλία» λέει η κα Ζορμπά.

Περίπου 1 στους 20 καρκίνους στην Αυστραλία συνδέονται με το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία. Ήδη το 28% του ενήλικου πληθυσμού στη χώρα χαρακτηρίζεται παχύσαρκο, ποσοστό το οποίο είναι ελάχιστα συγκρίσιμο με πολλές άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ