Οι γυναίκες έκλεισαν την «ψαλίδα» με τους άντρες, όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνοντας τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία τους, σύμφωνα με μία διεθνή επιστημονική μελέτη, η οποία εξέτασε τις καταναλωτικές συνήθειες τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων, για περισσότερο από έναν αιώνα.
Αυτή η αλλαγή αποτελεί εν μέρει αποτέλεσμα επιτυχημένων διαφημιστικών εκστρατειών και μείωσης των τιμών, αλλά και αποτέλεσμα της δημιουργίας πιο γλυκών προϊόντων που απευθύνονται σε γυναίκες, όπως αναφέρει o Guardian. Μερικές μελέτες μάλιστα υπονοούν ότι νεότερες γυναίκες πιθανότατα πίνουν περισσότερο από τους άντρες, σύμφωνα με τους συντάκτες της νέας έρευνας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τιμ Σλέιντ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», εξέτασαν τις συνήθειες των δύο φύλων στην κατανάλωση αλκοόλ, από το 1891 έως το 2014. Συγκεκριμένα, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 68 διεθνείς έρευνες, που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1980-2014.
Η βασική διαπίστωση είναι ότι, όσο περνάνε τα χρόνια, μικραίνει η διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες, κυρίως επειδή οι τελευταίες πίνουν παραπάνω, ενώ από την άλλη και κάποιοι άντρες δείχνουν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Μια ανάλογη τάση έχει καταγραφεί και στο κάπνισμα, με τις γυναίκες να καπνίζουν πια περισσότερο, ενώ περισσότεροι άντρες πλέον το κόβουν.
Ενδεικτικά, οι άντρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1891-1910, είχαν 2,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πίνουν αλκοόλ από ό,τι οι γυναίκες. Όμως για τους άντρες που γεννήθηκαν μεταξύ 1991-2000 η «ψαλίδα» με τις γυναίκες είχε πια σχεδόν κλείσει.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι για κάθε πενταετία που περνούσε, το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ μειωνόταν κατά 3,2%. Η «ψαλίδα» άρχισε να κλείνει με ταχύτερο ρυθμό για τις γυναίκες και τους άντρες που γεννήθηκαν μετά το 1966.
σχόλια