Όσοι συμμετέχουν σε κοινωνικές ομάδες μετά τη σύνταξη, ζουν περισσότερα χρόνια

Όσοι συμμετέχουν σε κοινωνικές ομάδες μετά τη σύνταξη, ζουν περισσότερα χρόνια Facebook Twitter
KONSTANTINOS TSAKALIDIS/ SOOC
0

Σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που μετά τη συνταξιοδότησή τους συμμετέχουν σε κοινωνικές ομάδες, συλλόγους, ομίλους, λέσχες κ.α., είναι πιο υγιείς και έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια. Μάλιστα, σε όσες περισσότερες ομάδες συμμετέχει κανείς, τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Νίκλας Στέφενς του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal Open", εκτίμησαν ότι τα οφέλη από την κοινωνική ζωή των ηλικιωμένων είναι ανάλογα - αν όχι μεγαλύτερα- με την τακτική σωματική άσκηση. «Αν ετοιμάζεστε να βγείτε στη σύνταξη και δεν ανήκετε σε κάποια ομάδα, βρείτε αμέσως μία», συμβούλευσε ο Στέφενς. «Αν ανήκετε σε μία ή δύο, αξιοποιήστε τις στο έπακρο και, αν μπορείτε, συμμετέχετε και σε άλλες» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές μελέτησαν 424 άτομα λίγο πριν βγουν στη σύνταξη, τα οποία παρακολουθήθηκαν επί έξι έτη. Οι επιστήμονες συσχέτισαν τη σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων με το πόσο κοινωνικά ενεργοί ήσαν.

 

Αν ένας άνθρωπος ήταν μέλος δύο κοινωνικών ομάδων προτού πάρει σύνταξη και διατηρούσε αυτή τη συμμετοχή επί χρόνια μετά, τότε ο κίνδυνος να πεθάνει -μέσα στην εξαετία που διήρκεσε η έρευνα- ήταν 2% κατά μέσο όρο. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αύξανε στο 5% αν ο άνθρωπος αυτός εγκατέλειπε στην πορεία την μία κοινωνική ομάδα και στο 12% αν παρατούσε και τις δύο ομάδες.


Συγκριτικά, αν ένας άνθρωπος ασκείτο μία φορά την εβδομάδα προτού πάρει σύνταξη και συνέχιζε αυτή τη συνήθεια και μετά, τότε ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου του ήταν 3%, ενώ αύξανε στο 11% αν σταματούσε την άσκηση. Κάθε εγκατάλειψη κοινωνικής ομάδας μετά τη σύνταξη ισοδυναμιούσε με μια μείωση κατά 10% στην ποιότητα ζωής μετά από μια εξαετία.


«Οι άνθρωποι επενδύουν πολλή ενέργεια και προσπάθεια στο να σχεδιάσουν τα οικονομικά τους, την ιατρική κάλυψή τους ή τη σωματική άσκησή τους, καθώς ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν. Όμως, όπως δείχνει η έρευνά μας, ο "κοινωνικός σχεδιασμός" , δηλαδή η συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες, είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία και την ευτυχία μετά τη σύνταξη», δήλωσε ο Στέφενς.


Η μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία σε τι είδους ομάδες συμμετέχει κανείς, είτε πρόκειται για την ενορία της εκκλησίας του, για κάποια λέσχη ανάγνωσης βιβλίων, για έναν φιλανθρωπικό σύλλογο, ακόμη και μια λέσχη χαρτοπαιξίας, αρκεί να πρόκειται για κάποια οργανωμένη ομαδική κοινωνική δραστηριότητα με πρόγραμμα. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί αυτό ωφελεί κάποιον στην τρίτη ηλικία και του χαρίζει πρόσθετα χρόνια ζωής. Πιθανώς επειδή οι άνθρωποι ανέκαθεν ήθελαν να έχουν μια ταυτότητα, μία αίσθηση σκοπού και να ανήκουν σε μια ομάδα, έτσι ώστε η ζωή τους να έχει νόημα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια / Περιμένοντας το τέλος του κόσμου σε καταφύγια που μοιάζουν με σουίτες

Living / Περιμένοντας την Αποκάλυψη σε πολυτελή πυρηνικά καταφύγια

Η ζήτηση για υπερπολυτελή πυρηνικά καταφύγια έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αν και εξακολουθούν να απευθύνονται σε λίγους, τα σύγχρονα κρησφύγετα, θυμίζουν περισσότερο δωμάτια πεντάστερων ξενοδοχείων παρά ζοφερά bunkers κι εκτός από ασφάλεια παρέχουν άνεση υψηλής ποιότητας.
THE LIFO TEAM
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Living / Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ομολογεί ότι τα social media έχουν τελειώσει

Καταθέτοντας στη δίκη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας του, ο ιδιοκτήτης της Meta παραδέχτηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ελάχιστη σχέση έχουν πια με τη διαπροσωπική επικοινωνία.
THE LIFO TEAM
Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια;

Living / Παχύφυτα και κάκτοι: Πού θα βρεις τα καλύτερα και τα πιο σπάνια

Ένα φυτώριο στο Καπανδρίτι, είναι το απόλυτα εξειδικευμένο μέρος για να αποκτήσεις πανέμορφους κάκτους, αγαύες και κρασούλες σε περίεργα σχήματα και χρώματα – φυτά που δεν θα σε ταλαιπωρήσουν με τη φροντίδα τους.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM