Όταν μια θερμίδα δεν είναι απλώς μια θερμίδα

Όταν μια θερμίδα δεν είναι απλώς μια θερμίδα Facebook Twitter
0

Ως τώρα πιστεύαμε ότι μια θερμίδα είναι μία θερμίδα και η αξία της είναι δεδομένη. Όμως όταν πρόκειται για σύγκριση ωμών τροφίμων με μαγειρεμένα, ή φασόλια με δημητριακά, αυτή η σκέψη μπορεί να είναι εσφαλμένη. Αυτό ήταν το συμπέρασμα ενός πάνελ ερευνητών που εξήγησε τους διάφορους λανθασμένους τρόπους με τους οποίους αθροίζονται οι θερμίδες στις ετικέτες των τροφίμων, γράφει το Wired.

Το συμπέρασμα αυτό ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης που έγινε στις 18 Φεβρουαρίου. «Το τωρινό μας σύστημα για την αξιολόγηση των θερμίδων είναι σίγουρα λάθος», δήλωσε ο βιολόγος Richard Wrangham του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, συνδιοργανωτής του πάνελ.

Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι η στείρα θερμιδική καταμέτρηση για πολλά τρόφιμα είναι λανθασμένη, επειδή δεν λαμβάνεται υπ'όψη η ενέργεια που απαιτείται για τη χώνεψη του φαγητού, το ρόλο που παίζουν τα βακτήρια του εντέρου και του στόματος και τις ιδιότητες των διαφόρων τροφίμων που επιβραδύνουν ή επιταχύνουν το ταξίδι τους μέσα από το πεπτικό σύστημα, όπως το αν είναι ανθεκτικά ή όχι στην πέψη.
Γιατί είναι σημαντικό αυτό το θέμα; Επειδή η καταμέτρηση των θερμίδων, όπως γίνεται σήμερα, είναι παραπλανητική. «Η ποιότητα των θερμίδων είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα των θερμίδων», δήλωσε ο David Ludwig, ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.


Όμως όσοι κάνουν δίαιτα δεν πρέπει να ανησυχούν για την ακρίβεια καταμέτρησης. «Μπορείτε να χάσετε πολύ χρόνο καταμετρώντας θερμίδες», δήλωσε ο Christopher Gardner του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. «Αλλά γιατί να το κάνετε αυτό; Αν θέλετε πραγματικά να χάσετε βάρος, λίγες από εδώ και λίγες από κει δεν κάνουν μεγάλη διαφορά για τους περισσότερους ανθρώπους». Για τα μέλη του πάνελ όμως, κάθε πρόοδος είναι σημαντική.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Living / Ο μήνας μπαίνει, ο μισθός φεύγει: Tips και κόλπα για να εξοικονομήσετε χρήματα

Με αφορμή το ο νέο microtrend «no buy challenge» του TikTok, τέσσερις άνθρωποι εξιστορούν τι έκοψαν και πώς, για να εξοικονομήσουν χρήματα και να κάνουν τους μικρούς οικονομικούς τους στόχους πραγματικότητα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ