Πάρτε σκύλο - Μπορεί να ζήσετε περισσότερο

Πάρτε σκύλο - Μπορεί να ζήσετε περισσότερο Facebook Twitter
2

Οι άνθρωποι αγαπούν υπερβολικά τα σκυλιά και μπορεί αυτή η λατρεία να φαίνεται παράλογη, ακριβή και ακαθάριστη για όσους δεν έχουν σκύλο, αλλά ίσως τελικά να είναι και μια καλή επένδυση ζωής.

Η ιδιοκτησία σκυλιών, σύμφωνα με νέα έρευνες, είναι μια μορφή φυσικής ασφάλισης που προσφέρει υγεία και μακροζωία, μαζί με την αγάπη και την συντροφικότητα.


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports στις 17 Νοεμβρίου ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την υγεία 3,4 εκατομμυρίων Σουηδών σε διάστημα 12 ετών και τα συνέκρινε με δεδομένα σχετικά με την ιδιοκτησία σκύλων στο απαιτούμενο εθνικό μητρώο κατοικίδιων ζώων.

Από τα εκατομμύρια των Σουηδών, των οποίων τα ιατρικά αρχεία αναλύθηκαν, το 13% είχε σκύλο και από αυτούς οι ιδιοκτήτες σκύλων μεταξύ 40 και 80 ετών έτειναν να ζουν περισσότερο από αυτούς σε παρόμοια ηλικιακή ομάδα που δεν είχαν.


Ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο επιδημιολόγος Tove Fall του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, συνόψισε τα ευρήματα για το Quartz  δηλώνοντας: «Στον γενικό πληθυσμό (τόσο μονογονεϊκοί όσο και μη), οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και κατά 23% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακό θάνατο κατά τη διάρκεια των 12 ετών παρακολούθησης».

Ειδικότερα, η ιδιοκτησία σκύλου συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές προσφέρουν τη θεωρία ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων ζουν περισσότερο επειδή τα κατοικίδια ζώα παρέχουν ένα είδος κοινωνικής στήριξης και κίνητρο για τους ανθρώπους τους να είναι πιο δραστήριοι σωματικά.

Ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες σκύλων βγήκαν περισσότερο και είχαν περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση από εκείνους χωρίς σκύλους.


Επιπλέον, για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι, η ιδιοκτησία σκύλων έδειξε δραματικά οφέλη για την υγεία. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η μοναχική ζωή οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Στην ανάλυση αυτή, οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν γενικά 33% μείωση του κινδύνου θανάτου γενικά και 11% μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς σκύλους. Άλλες εξηγήσεις για τα ευρήματα αυτά περιλαμβάνουν τις επιδράσεις του σκύλου στο βακτηριακό μικροβίωμα των ιδιοκτητών.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πελώριο φίλτρο του νερού της Αθήνας και του Πειραιά | Σπάνιες εικόνες

Ρεπορτάζ / Το πελώριο φίλτρο νερού που λύτρωσε τους Αθηναίους πριν από έναν αιώνα

Την ώρα που η συζήτηση για το νερό έχει ανοίξει για τα καλά στον δημόσιο διάλογο, μας δημιουργήθηκε η απορία από πού διανέμεται στα σπίτια μας το πόσιμο νερό και τι ακριβώς γίνεται εκεί. Η ιστορική εγκατάσταση της ΟΥΛΕΝ, και σήμερα της ΕΥΔΑΠ, από την κατασκευή της μέχρι σήμερα ξεδιψάει και ποτίζει την πρωτεύουσα που ολοένα μεγαλώνει και ζεσταίνεται.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ