Πώς η Ιαπωνία μετατρέπεται σε μια χώρα γεμάτη παρθένους και singles

Πώς η Ιαπωνία μετατρέπεται σε μια χώρα γεμάτη παρθένους και singles Facebook Twitter
Φωτό: Γιώργος Κολλιδάς
8

Οι δημογραφικές προκλήσεις της Ιαπωνίας είναι γνωστές καθώς είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό υπέργηρων ανθρώπων στον πληθυσμό της και παράλληλα γνωρίζει ανησυχητική συρρίκνωση των γεννήσεων.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δοθούν κίνητρα για γάμο και δημιουργία οικογενειών με παιδιά, τα πράγματα δεν δείχνουν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τους Japan Times, μια νέα έρευνα μεταξύ Ιαπώνων ηλικίας 18 έως 34 διαπίστωσε ότι το 70 τοις εκατό των άγαμων ανδρών και το 60 τοις εκατό των άγαμων γυναικών δεν είναι σε σχέση. Όμως υπάρχει ένα ακόμη χειρότερο στοιχείο, καθώς η ίδια έρευνα δείχνει πως περίπου το 42 τοις εκατό των ανδρών και το 44,2 τοις εκατό των γυναικών αυτών παραδέχτηκαν πως ήταν ακόμη παρθένοι.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Πληθυσμού και Έρευνας Κοινωνικής Ασφάλισης και γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Οι αριθμοί από τα φετινά δεδομένα δείχνουν μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με την έρευνα του 2010 όπου τα ποσοστά των αδρών ήταν 36,2 και των γυναικών 38,7.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θέλει να αυξήσει το ποσοστό γονιμότητας του έθνους σε ποσοστό 1,4 έως 1,8 μέχρι το 2025, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και φορολογικά κίνητρα για τα παντρεμένα ζευγάρια. Οι αριθμοί δείχνουν πως το πρόγραμμα δεν αποδίδει καρπούς, αναφέρει η Washington Post.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ρωτήθηκαν είπαν ότι θέλουν να παντρευτούν κάποια στιγμή, αλλά δεν ορίζουν το χρόνο με τον επικεφαλής της έρευνας να σημειώνει πως η αναβολή γίνεται κυρίως λόγω του κενού μεταξύ των ιδανικών τους και της πραγματικότητας. "Γι' αυτό παντρεύονται αργότερα ή μένουν ελεύθεροι για μια ζωή, συμβάλλοντας έτσι και στην υπογεννητικότητα" εξηγεί ο Futoshi Ishii. Ένα 30 τοις εκατό των ερωτηθέντων από ένα δείγμα 2.706 ανδρών και το 26 τοις εκατό από 2.570 γυναίκες απάντησαν πως αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουν για σχέση.

 

 

Σύμφωνα με άλλο συμπέρασμα της έρευνας, ο μέσος όρος των παιδιών σε ζευγάρια παντρεμένα περίπου 15-19 χρόνια είναι 1,94 κάτι που εν μέρει εξηγεί την αύξηση σχεδόν κατά 50 τοις εκατό των γυναικών που επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά την γέννηση του πρώτου τους παιδιού. 

 

Στην έρευνα που διεξήχθη πέρυσι τον Ιούνιο, συμμετείχαν 8.754 ελεύθεροι άνθρωποι και 6.598 παντρεμένα ζευγάρια σε όλη τη χώρα, ενώ δεν συμπεριλήφθηκαν ζευγάρια του ίδιου φύλου. 

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM