Πρόωρη απώλεια μνήμης στους μεσήλικες που πίνουν πολύ

Πρόωρη απώλεια μνήμης στους μεσήλικες που πίνουν πολύ Facebook Twitter
1

Οι άνδρες που στη μέση ηλικία πίνουν πολύ αλκοόλ, είναι πιθανότερο ότι θα αρχίσουν να εμφανίζουν νωρίτερα τα κλασικά σημάδια απώλειας μνήμης λόγω γήρανσης, έως και έξι χρόνια πριν από τους υπόλοιπους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η νέα έρευνα του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Σέβεριν Σάμπια του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας βρήκε ότι οι συχνοί πότες (πάνω από 36 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα) εμφάνιζαν πρόωρη απώλεια μνήμης και έκπτωση των άλλων νοητικών λειτουργιών τους, από 18 μήνες έως έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που πίνουν από λίγο έως καθόλου. Η γενικότερη πρόωρη νοητική επιδείνωση ισοδυναμούσε με δύο πρόσθετα χρόνια γήρανσης, ενώ ειδικότερα η επιδείνωση της μνήμης ισοδυναμούσε με έξι πρόσθετα χρόνια γήρανσης.

Όσοι όμως έπιναν με μέτρο (λιγότερα από 20 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα) ή ήταν πρώην πότες, δεν εμφάνισαν τέτοια πρόωρη νοητική γήρανση. Δεν έγινε όμως δυνατό, όπως σημειώνει και το ΑΠΕ, να προσδιοριστεί ένα ελάχιστο επίπεδο κατανάλωσης, πέρα από το οποίο αρχίζει ο κίνδυνος πρόωρης νοητικής γήρανσης για τους άνδρες. Για τις γυναίκες, η έρευνα δεν κατέληξε σε ανάλογο οριστικό συμπέρασμα, επειδή ήταν το μικρό δείγμα που έπιναν πολύ σε καθημερινή βάση.

Η πρόωρη απώλεια μνήμης μπορεί να αποτελεί πρόδρομο φαινόμενο άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
«Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Living / «Προτιμώ να δώσω τον σκύλο, παρά να είναι μαζί σου»: Όταν χωρίζεις (και) από το κατοικίδιό σου

Ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς; Ιστορίες –με αίσιο και μη τέλος– για ανθρώπους που χώρισαν εκτός από τους συντρόφους τους και από το κατοικίδιό τους.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
ΕΠΕΞ CHECK «Ο τρόπος που βλέπω το ντύσιμο καθορίστηκε απ’ τον αυτισμό μου»

Living / «Δεν ήμουν το παράξενο παπί, απλώς δεν ήμουν ποτέ πάπια»: Όταν μια γυναίκα της μόδας διαγνώστηκε με αυτισμό στα 50

Για τη Ζ. τα ρούχα δεν είναι απλώς αισθητική επιλογή – είναι μια γλώσσα. Η διάγνωση της νευροδιαφορετικότητάς της την έκανε να ξαναδεί τη ζωή της, την αφοσίωσή της στα υλικά και την υφή τους μέσα από αυτό το πρίσμα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

1 σχόλια