Προσωπαγνωσία ή αλλιώς το να μην αναγνωρίζεις, ενίοτε, ούτε το πρόσωπο της μητέρας σου

Προσωπαγνωσία ή αλλιώς το να μην αναγνωρίζεις, ενίοτε, ούτε το πρόσωπο της μητέρας σου Facebook Twitter
Ο Brad Pitt έχει παραδεχτεί σε παλιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Esquire» πως πάσχει από προσωπαγνωσία. «Πολλοί νομίζουν ότι είμαι υπέρμετρα σνομπ. Η αλήθεια είναι πως αδυνατώ να θυμηθώ ονόματα και πρόσωπα. Κάποιοι μέχρι που με μισούν, προσβάλλονται που δεν τους γνωρίζω».
6

Η προσωπαγνωσία ή αλλιώς «τύφλωση του προσώπου» αποτελεί διαταραχή του εγκεφάλου κατά την οποία παρατηρείται αδυναμία αναγνώρισης προσώπων. Όσοι πάσχουν από αυτή δεν δύνανται να αναγνωρίσουν τον απέναντί τους από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν στο πλήθος ακόμη και φίλους ή συγγενείς και, σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και το ίδιο τους το πρόσωπο. Και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα περίπου 2% του πληθυσμού πάσχει από αυτή.


Μηδαμινό ποσοστό, ίσως σκεφτεί κάποιος. Σε απλά μαθηματικά ωστόσο ισοδυναμεί με χιλιάδες ανθρώπους. Αναλογιστείτε αυτό- αν έπασχε μόνο το 1%, αυτό, ενδεικτικά, μεταφράζεται σε 600.000 Βρετανούς!

Μπορεί να φαντάζει απίθανο σενάριο, αλλά σύμφωνα με την Sarah Bate, επικεφαλής του τμήματος Face Processing Disorders του Πανεπιστημίου Bournemouth, μελέτες έχουν αποδείξει πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσωπαγνωσία είναι αναπάντεχα μεγάλος. «Το φάσμα είναι ευρύ» αναφέρει η Sarah Bate. «Υπάρχουν άνθρωποι που περιστασιακά δεν αναγνωρίζουν πρόσωπα και άλλοι που δεν αναγνωρίζουν ούτε το δικό τους».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την προσωπαγνωσία, ωστόσο οι πάσχοντες έχουν εφεύρει μόνοι τους τρόπους και στρατηγικές για να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, αποτυπώνουν στη μνήμη τους το στυλ των μαλλιών ή τα ρούχα που φορούν οι δικοί τους.


Η ίδια διευκρινίζει πως οι πάσχοντες δεν έχουν πρόβλημα όρασης, αλλά αντίληψης. «Βλέπουν τα πράγματα κανονικά- τα μάτια, τη μύτη, το στόμα. Απλά δεν μπορούν να εντοπίσουν διαφορές μεταξύ τους» εξηγεί. «Είναι όπως δεν μπορείς να ξεχωρίσεις φυσιογνωμίες ατόμων διαφορετικής φυλής από εσένα, επειδή δεν είσαι εξοικειωμένος μαζί τους» σχολιάζει, για να το κάνει πιο σαφές.

Οι άνθρωποι με προσωπαγνωσία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.
- Από τη μία υπάρχουν εκείνοι που το πρόβλημά τους εντοπίζεται στον τρόπο που κοιτάζουν τους άλλους- βλέπουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά αλλά δεν μπορούν να κάνουν τη σύνθεση.
- Υπάρχουν, όμως, και αυτοί που βλέπουν το πρόσωπο απολύτως φυσιολογικό, με το πρόβλημα να ξεκινά όταν αρχίζουν την επεξεργασία του. Βλέπουν επίσης τα χαρακτηριστικά αλλά εδώ δεν μπορούν να καταλάβουν τι τα διαφοροποιεί από των υπολοίπων.


Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την προσωπαγνωσία, ωστόσο οι πάσχοντες έχουν εφεύρει μόνοι τους τρόπους και στρατηγικές για να διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, αποτυπώνουν στη μνήμη τους το στυλ των μαλλιών ή τα ρούχα που φορούν οι δικοί τους.


Η ζωή τους είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, όμως. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μέχρι να το ανακαλύψουν ή και στην πορεία αρχίζουν να αναπτύσσουν κοινωνικό άγχος και αγοραφοβία, καθώς μπορεί να μην έχουν φίλους επειδή ο κόσμος τους θεωρεί σνομπ που δεν χαιρετούν πίσω στο δρόμο...


Ο Guardian στο σχετικό ρεπορτάζ του αναφέρει διάφορες περιπτώσεις ανθρώπων, από μητέρες που δεν αναγνωρίζουν τα παιδιά τους όταν πηγαίνουν να τα πάρουν από το σχολείο μέχρι παντρεμένα ζευγάρια που ο πάσχων δεν αναγνωρίζει τον επί πολλά χρόνια σύζυγο του.


«Μπορεί να μην μπορώ να παρακολουθήσω ούτε ένα απλό σήριαλ, καθώς χάνομαι με τόσους πρωταγωνιστές, που μοιάζουν όλοι ίδιοι αλλά η προσωπαγνωσία έχει και τα θετικά της» λέει η 42χρονη Hayley Sisher, που στην αρχή νόμιζε πως πάσχει από αυτισμό επειδή ήταν πολύ αντικοινωνική. «Μια γνωριμία σε μπαρ είναι σχεδόν απίθανη, μετά δεν τον θυμάμαι καν. Αλλά έτσι γλιτώνω το να πέφτω στην 'παγίδα' όμορφων τύπων- αναγκαστικά έχω γίνει πιο απαιτητική».

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM
O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Living / O «ξαφνικός θάνατος» της εξ αποστάσεως εργασίας

Στον απόηχο της πανδημίας, οι πολιτικές «εργασίας από το σπίτι» έμοιαζαν να δείχνουν τον δρόμο για τον χώρο εργασίας του μέλλοντος, αλλά πλέον οι αποκλειστικά remote θέσεις είναι είδος προς εξαφάνιση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ

σχόλια

6 σχόλια
Μην το γελάτε, το θέμα δεν έχει καθόλου πλάκα όταν το αντιμετοπίζεις. Να δείτε πόσες φορές μου μιλάει κάποιος στο δρόμο, και να παρακαλώ να ανοίξει η γη να με καταπιεί γιατί δεν ξέρω ποιός είναι!