Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές με ατμοποιητές που μιμούνται το κάπνισμα, αφαιρώντας όμως το επικίνδυνο κομμάτι του, δηλαδή την εισπνοή της πίσσας από τον καπνό, αφήνοντας όμως τη νικοτίνη. Δεν προκαλούν ουλίτιδα η καρκίνο του πνεύμονα στους χρήστες, ούτε αφήνουν δυσάρεστες οσμές η ενοχλητικούς καπνούς στους γύρω. Σύμφωνα με τον Εconomist, πολλοί πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να σώσουν εκατομμύρια ζωές, άρα πρέπει να αντιμετωπίζονται θετικά. Τώρα όμως η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει και το «άτμισμα» στους δημόσιους χώρους, ενώ η Βρετανία σκοπεύει να εντάξει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στην κατηγορία των φαρμάκων από το 2016.
Η στάση που τηρείται απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η Αυστρία και η Νέα Ζηλανδία τα κατατάσσουν στην κατηγορία των ιατρικών συσκευών και περιορίζουν την πώλησή τους. Η Αυστραλία η Βραζιλία ο Λίβανος και η Σιγκαπούρη τα έχουν απαγορεύσει εντελώς. Οι ηλεκτρονικές αυτές συσκευές μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν και σε αεροπλάνα, η Ryanair τα πουλάει κιόλας, όμως oι American και οι Scandinavian Airlines τα απαγορεύουν. Το 2009 ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εντόπισε ίχνη καρκινογόνων ουσιών αλλά και μια επικίνδυνη αντι-ψυκτική ουσία σε δύο μάρκες ηλεκτρονικού τσιγάρου και ακολούθως μπλόκαρε τις εισαγωγές από την Κίνα. Αυτό ήταν η αφορμή που τροφοδότησε τις αμφιβολίες για την καταλληλότητά τους, αν και τα επιστημονικά στοιχεία ήταν ελάχιστα.
Μια εκδοχή έχει να κάνει με την ανησυχία ότι μια συσκευή χωρίς καπνό ίσως ενθαρρύνει τους χρήστες να προσλαμβάνουν περισσότερη νικοτίνη, η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι δηλητηριώδης. (Αν και η δυνατότητα των τσιγάρων να προσφέρουν τόσο μεγάλες δόσεις δεν είναι σαφώς εξακριβωμένη). Αλλά ακόμα και αν αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλή, τα μέλη του «λόμπι της υγείας» ανησυχούν ότι μπορούν να αποτελέσουν για τους νέους μια πρώτη επαφή με το κάπνισμα, η οποία θα μπορούσε να τους οδηγήσει και στο παραδοσιακό τσιγάρο.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει δεχτεί πυρά από όλες τις πλευρές και αυτό ίσως είναι καλό για τους γίγαντες της καπνοβιομηχανίας, όμως μόνο προς το παρόν, αφού ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι σε μια δεκαετία, οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων θα έχουν ξεπεράσει αυτές των παραδοσιακών. Στο μεταξύ η συζήτηση για τη ρύθμισή τους θα συνεχιστεί, με νόμους και περιορισμούς αλλά ίσως και φόρους. Σίγουρα, καταλήγει ο Εconomist πρέπει να διασφαλιστεί η υγεία, αλλά μια υπερβολικά αυστηρή νομοθεσία ίσως φέρει το τέλος σε μια βιομηχανία που θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο καλό παρά κακό.