ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Σε ποια ηλικία θα αισθανθούμε ευτυχισμένοι με τη ζωή μας;

Σε ποια ηλικία θα αισθανθούμε ευτυχισμένοι με τη ζωή μας; Facebook Twitter
4

Η αναζήτηση της ευτυχίας σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Σχεδόν ποτέ κανείς δεν είναι απόλυτα ευτυχισμένος και σχεδόν όλοι κάποτε διερωτώνται αν θα γίνουν ποτέ. Οι ερευνητές προσπάθησαν να δώσουν μια απάντηση και η απάντηση είναι πως ναι. Ενδεχομένως όμως όταν θα είμαστε πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία.

 Σε πρόσφατη έρευνα του Office for National Statistics στη Βρετανία, ζήτησαν στους πολίτες να βαθμολογήσουν μέχρι το 10 πόσο ικανοποιημένοι είναι με τη ζωή τους αλλά και πόσο αγχωμένοι ή χαρούμενοι νιώθουν. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άνθρωποι ηλικίας 65-79 σημείωσαν τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης και ευτυχίας και τα χαμηλότερα επίπεδα άγχους. 

Στις ηλικίες 45-59 τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα, καθώς οι περισσότεροι απάντησαν πως είναι ελάχιστα ικανοποιημένοι από τη ζωής τους.  

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία εξέτασε περισσότερους από 300.000 ενήλικες στο διάστημα 2012-2015 κι όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, η κρίση της μέσης ηλικίας είναι παραπάνω από υπαρκτή. 

Το παράδοξο είναι πως η ικανοποίηση που βιώνει κάποιος για τη ζωή του ξεκινά στην ηλικία των 16-19 ετών, οπότε και βρίσκεται στο απόγειό της, αλλά στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 και μετά. Τα χρόνια περνούν, η ικανοποίηση πέφτει, αλλά σε κάποιο σημείο αρχίζει να ανεβαίνει ξανά, αγγίζοντας σε πολύ μεγάλη ηλικία τα υψηλά επίπεδα της πολύ νεαρής ηλικίας. 

Το γιατί ο συγκεκριμένος δείκτης σχηματίζει τόσο μεγάλη καμπύλη είναι ακόμη σαφές. Οι ερευνητές πιθανολογούν πως οι απολύσεις ενδεχομένως οφείλονται σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Οι πολύ νεαρής ηλικίας και εκείνοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό- έχουν λιγότερες ευθύνες και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, συνεπώς είναι πιο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους. Όσοι είναι μεταξύ 45-54 ετών παλεύουν ακόμη να καταφέρουν μια ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις. 

Ένα άλλο συμπέρασμα είναι πως παρόλο που οι γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με τους άντρες, την ίδια στιγμή εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από εκείνους. Επίσης, αν και σε γενικές γραμμές δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ εθνικοτήτων, οι άνθρωποι της Αραβικής Κοινότητας στη Βρετανία σημείωσαν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και τα χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας σε όλες τις ηλικίες. 

4

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια