Συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την "επιδημία" των καισαρικών

Συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την "επιδημία" των καισαρικών Facebook Twitter
5
Συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την "επιδημία" των καισαρικών Facebook Twitter

Οι καισαρικές δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται παρά μόνο αν είναι «ιατρικά απαραίτητες», συνέστησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καταγγέλλοντας «την επιδημία των καισαρικών» σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.

"Σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται πραγματικά μια επιδημία γεννήσεων με καισαρική, ακόμη κι όταν δεν είναι καν ιατρικά απαραίτητο", δήλωσε η δρ Μαρλίν Τέμερμαν, διευθύντρια του τομέα Υγείας και Γενετικής Έρευνας του ΠΟΥ.

"Σε πολλές χώρες αυτή η «επιδημία» εξηγείται κυρίως από την επιθυμία των γιατρών να απλουστεύσουν τη ζωή τους, καθώς οι γεννήσεις με καισαρική μπορούν να προγραμματιστούν με ακρίβεια και να κρατήσουν πολύ λιγότερο", πρόσθεσε.

Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός συστήνει ξεκάθαρα να περιοριστεί η χρήση των καισαρικών τομών, εξήγησε ο δρ. Μετίν Γκουλμεζόγλου του ΠΟΥ.
Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ είχε περιοριστεί να ανακοινώσει ότι «το ιδανικό ποσοστό καισαρικών τομών» κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 15% των γεννήσεων. Κάτι που είχαν καθορίσει οι γιατροί το 1985.


Έκτοτε οι γεννήσεις με καισαρική έχουν γίνει σχεδόν κανόνες τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες.

Το ποσοστό των καισαρικών φτάνει το 23% στην Ευρώπη, το 35,6% στην αμερικανική ήπειρο και το 24,1% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο ΠΟΥ και χρονολογούνται από το 2008. Μόνο η Αφρική (3,8%) και η νοτιοανατολική Ασία (8,8%) έχουν γλιτώσει από το φαινόμενο αυτό.

Σε κάποιες χώρες έχει δημιουργηθεί μια πραγματική «κουλτούρα καισαρικής», όπως στη Βραζιλία, όπου σχεδόν τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική, καθιστώντας τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις με αυτό τον τρόπο, εξήγησε η Τέμερμαν.

Επίσης ο ΠΟΥ έχει προχωρήσει σε νέες έρευνες σε μια προσπάθεια να καθορίσει το ιδανικό ποσοστό καισαρικών, κάτι που ακόμη δεν έχει καταφέρει να κάνει. Παρόλα αυτά οι έρευνες επέτρεψαν να αποδειχθεί ότι τα ποσοστά των καισαρικών άνω του 10% δεν συνδέονται με μείωση του ποσοστού θνησιμότητας των μητέρων και των νεογνών.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM
Η εκδίκηση του γραφείου

Living / Η εκδίκηση του γραφείου

Πολλά διευθυντικά στελέχη αμφισβητούν έντονα πλέον την τηλεργασία και πιστεύουν ότι το να βρίσκονται οι εργαζόμενοι κάθε μέρα στο γραφείο είναι καλό για την επιχείρηση – και το να βρίσκονται στο γραφείο όσο περισσότερες ώρες γίνεται, είναι ακόμη καλύτερο.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Στην πρώτη μου γέννα παράτησα σύξυλο τον τότε γιατρό μου όντας 9 μηνών έγκυος!! Με πήγαινε για καισαρική άνευ λόγου, 25 χρόνων κορίτσι και με μια τέλεια εγκυμοσύνη. Κορίτσια μη μασάτε σε ότι σας λένε, είναι ασφαλώς άσχημο να μην μπορείς να εμπιστευθείς τον γιατρό σου αλλά ενημερωθείτε!! Δεν είναι παιχνιδάκι και ευκολία η καισαρική, είναι βαρύ κοιλιακό χειρουργείο .
Κ εγω με καισαρικη γεννησα σε δημοσιο νοσοκομειο επειτα απο 32 ωρες που σπασαν τα νερα μου και δεν ειχα διαστολη! Τι να εκανα? Επεφταν οι παλμοι του μωρου μου! Η καισαρικη καλως ή κακως εχει σωσοι πολλες μαμαδες και τα παιδακια τους! Ας γινεται λοιπον ΜΟΝΟ εκει που χρειαζεται! Ελεος πια με το "βολεμα" των γιατρων! Γυναικες ξυπνηστε! Φυσιολογικα να γεννατε! Μην βολευεστε κ εσεις!!
Εγώ θυμόμουνα, από όταν το είχα ψάξει παλιότερα, ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στην Ελλαδα.Κι όντως με μια απλή αναζήτηση στο google βρίσκω αμέσως το εξής: Η γέννηση με καισαρική τομή στην Ελλάδα έχει λάβει τις διαστάσεις πραγματικής επιδημίας. Το ποσοστό των καισαρικών τομών ανέρχεται περίπου στο 40% του συνόλου των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία και έως και 65 % στα ιδιωτικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΣΥ.!!!
Γέννησα με καισαρική πριν 4 μήνες λόγω κάποιας επιπλοκής πάνω στον φυσιολογικό τοκετό και το λέω σε όσες διαβάσουν το σχόλιο: κορίτσια αν μπορείτε να την αποφύγετε κάντε το η εμπειρία του φυσιολογικού είναι μοναδική και για όσες φοβούνται σας λέω το εξής η καισαρική πονάει πολύ περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.