Συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την "επιδημία" των καισαρικών

Συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την "επιδημία" των καισαρικών Facebook Twitter
5
Συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την "επιδημία" των καισαρικών Facebook Twitter

Οι καισαρικές δεν θα πρέπει να πραγματοποιούνται παρά μόνο αν είναι «ιατρικά απαραίτητες», συνέστησε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καταγγέλλοντας «την επιδημία των καισαρικών» σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.

"Σε πολλές αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες παρατηρείται πραγματικά μια επιδημία γεννήσεων με καισαρική, ακόμη κι όταν δεν είναι καν ιατρικά απαραίτητο", δήλωσε η δρ Μαρλίν Τέμερμαν, διευθύντρια του τομέα Υγείας και Γενετικής Έρευνας του ΠΟΥ.

"Σε πολλές χώρες αυτή η «επιδημία» εξηγείται κυρίως από την επιθυμία των γιατρών να απλουστεύσουν τη ζωή τους, καθώς οι γεννήσεις με καισαρική μπορούν να προγραμματιστούν με ακρίβεια και να κρατήσουν πολύ λιγότερο", πρόσθεσε.

Είναι η πρώτη φορά που ο οργανισμός συστήνει ξεκάθαρα να περιοριστεί η χρήση των καισαρικών τομών, εξήγησε ο δρ. Μετίν Γκουλμεζόγλου του ΠΟΥ.
Μέχρι στιγμής ο ΠΟΥ είχε περιοριστεί να ανακοινώσει ότι «το ιδανικό ποσοστό καισαρικών τομών» κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 15% των γεννήσεων. Κάτι που είχαν καθορίσει οι γιατροί το 1985.


Έκτοτε οι γεννήσεις με καισαρική έχουν γίνει σχεδόν κανόνες τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στις αναπτυσσόμενες.

Το ποσοστό των καισαρικών φτάνει το 23% στην Ευρώπη, το 35,6% στην αμερικανική ήπειρο και το 24,1% στην περιοχή του δυτικού Ειρηνικού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει ο ΠΟΥ και χρονολογούνται από το 2008. Μόνο η Αφρική (3,8%) και η νοτιοανατολική Ασία (8,8%) έχουν γλιτώσει από το φαινόμενο αυτό.

Σε κάποιες χώρες έχει δημιουργηθεί μια πραγματική «κουλτούρα καισαρικής», όπως στη Βραζιλία, όπου σχεδόν τα μισά μωρά γεννιούνται με καισαρική, καθιστώντας τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις με αυτό τον τρόπο, εξήγησε η Τέμερμαν.

Επίσης ο ΠΟΥ έχει προχωρήσει σε νέες έρευνες σε μια προσπάθεια να καθορίσει το ιδανικό ποσοστό καισαρικών, κάτι που ακόμη δεν έχει καταφέρει να κάνει. Παρόλα αυτά οι έρευνες επέτρεψαν να αποδειχθεί ότι τα ποσοστά των καισαρικών άνω του 10% δεν συνδέονται με μείωση του ποσοστού θνησιμότητας των μητέρων και των νεογνών.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Στην πρώτη μου γέννα παράτησα σύξυλο τον τότε γιατρό μου όντας 9 μηνών έγκυος!! Με πήγαινε για καισαρική άνευ λόγου, 25 χρόνων κορίτσι και με μια τέλεια εγκυμοσύνη. Κορίτσια μη μασάτε σε ότι σας λένε, είναι ασφαλώς άσχημο να μην μπορείς να εμπιστευθείς τον γιατρό σου αλλά ενημερωθείτε!! Δεν είναι παιχνιδάκι και ευκολία η καισαρική, είναι βαρύ κοιλιακό χειρουργείο .
Κ εγω με καισαρικη γεννησα σε δημοσιο νοσοκομειο επειτα απο 32 ωρες που σπασαν τα νερα μου και δεν ειχα διαστολη! Τι να εκανα? Επεφταν οι παλμοι του μωρου μου! Η καισαρικη καλως ή κακως εχει σωσοι πολλες μαμαδες και τα παιδακια τους! Ας γινεται λοιπον ΜΟΝΟ εκει που χρειαζεται! Ελεος πια με το "βολεμα" των γιατρων! Γυναικες ξυπνηστε! Φυσιολογικα να γεννατε! Μην βολευεστε κ εσεις!!
Εγώ θυμόμουνα, από όταν το είχα ψάξει παλιότερα, ότι το ποσοστό είναι μεγαλύτερο στην Ελλαδα.Κι όντως με μια απλή αναζήτηση στο google βρίσκω αμέσως το εξής: Η γέννηση με καισαρική τομή στην Ελλάδα έχει λάβει τις διαστάσεις πραγματικής επιδημίας. Το ποσοστό των καισαρικών τομών ανέρχεται περίπου στο 40% του συνόλου των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία και έως και 65 % στα ιδιωτικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΣΥ.!!!
Γέννησα με καισαρική πριν 4 μήνες λόγω κάποιας επιπλοκής πάνω στον φυσιολογικό τοκετό και το λέω σε όσες διαβάσουν το σχόλιο: κορίτσια αν μπορείτε να την αποφύγετε κάντε το η εμπειρία του φυσιολογικού είναι μοναδική και για όσες φοβούνται σας λέω το εξής η καισαρική πονάει πολύ περισσότερο και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.