ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τα πικάντικα φαγητά κάνουν καλό στην υγεία

Τα πικάντικα φαγητά κάνουν καλό στην υγεία Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα*, η συχνή κατανάλωση καυτερών και πικάντικων φαγητών, με καυτερές πιπεριές, κάρι και άλλα μπαχαρικά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου και να ευνοήσει την μακροζωία.

Η μελέτη, που διήρκεσε επτά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων πέθαναν περίπου 20.000 άτομα, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά τρεις ή περισότερες φορές την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά εβδομαδιαίως.

Όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρκίνο, καρδιά, διαβήτη κ.α.). Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για ποιο λόγο η κατανάλωση καυτερών φαγητών φαίνεται να απομακρύνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας. Μεταξύ των πιθανών βιολογικών μηχανισμών, είναι η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η καλύτερη διάσπαση των λιπών στο σώμα, η μεταβολή της σύνθεσης των βακτηρίων στο έντερο κ.α.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η μελέτη τους διαπίστωσε απλώς μια συσχέτιση ανάμεσα στα καυτερά φαγητά και στον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι ανάμεσά τους υπάρχει όντως σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Η επιδημιολόγος δρ Νίτα Φορούχι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ δήλωσε ότι είναι ακόμη πρόωρο να πει κανείς με σιγουριά κατά πόσο είναι ωφέλιμο να τρώει κανείς συχνά καυτερά φαγητά, καθώς η σχετική επιστημονική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. 'Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι καλύτερα να κάνει κάποιος μια ισορροπημένη διατροφή και να μη δίνει έμφαση στα καυτερά φαγητά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", συσχέτισαν τις διατροφικές συνήθειες σχεδόν 500.000 Κινέζων ηλικίας 30 έως 79 ετών (ιδίως πόσο συχνά έτρωγαν καυτερά φαγητά) με το ιατρικό ιστορικό τους.

0

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Radio Lifo / Η εμμονή με την πρωτεΐνη: Τάση στη διατροφή ή υπερβολή;

Στην αρχή ήταν οι μπάρες πρωτεΐνης, μετά ήρθαν τα ροφήματα κι έπειτα, σιγά–σιγά, η μανία με την πρωτεΐνη εξαπλώθηκε σε ένα σωρό προϊόντα. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Living / Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η ψυχεδελική θεραπεία;

Πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν τις θεραπευτικές δυνάμεις των ψυχδελικών ουσιών όπως το MDMA συχνά αμαυρώνονται από τη νοοτροπία οπαδού ή γκουρού που διακρίνει κάποιους από τους ερευνητές, με αποτέλεσμα να μη δηλώνονται πλήρως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.
THE LIFO TEAM