«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη»

«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
2

Στο πλαίσιο της έκθεσης Contemporary Times, στην οποία συμμετέχουν 10 καλλιτέχνες από 8 χώρες και εστιάζουν στον ρόλο της κοινωνίας ως ένα θεσμικό δομικό στοιχείο και πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Metamatic:taf, ο Ιταλός καλλιτέχνης Jupiterfab δημιούργησε μία τοιχογραφία στην οδό Ρήγα Παλαμήδου στου Ψυρρή, που μας έκανε εντύπωση. Με έμπνευση από την πολιτική επικαιρότητα της Ελλάδας ο Jupiterfab ζωγράφισε την Μέρκελ και τον Τσίπρα να δίνουν το "Discord Kiss" (το φιλί της διχόνοιας) – που είναι και ο τίτλος του έργου. Το έργο αυτό θυμίζει έντονα το φιλί που έδωσαν ο Μπρέζνιεφ και ο Χόνεκερ. Θυμίζει επίσης και το "My God, Help Me to Survive This Deadly Love", το διάσημο γκραφίτι του Ρώσου Dmitri Vrubel που αποτυπώνει την στιγμή του ιστορικού φιλιού στο τοίχος του Βερολίνου και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γκραφίτι που έχουν γίνει ποτέ. Πώς του ήρθε η ιδέα και τι θέλει να πει με την μεταφορά του διάσημου φιλιού στα δεδομένα της Ελλάδας του 2015;

«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter

«H έμπνευση για το έργο ήρθε όντως από το έργο του Dimitri Vrubel», λέει ο Jupiterfab. «Νομίζω πως είναι πολύ δυνατή εικόνα, κάπως σατιρική και ταυτόχρονα μία εικόνα που έμεινε στην ιστορία. Το έργο μου βγήκε αυθόρμητα και στόχος μου ήταν να κάνω τους ανθρώπους να σκεφτούν και να αναρωτηθούν για όλα αυτά που συμβαίνουν. Μία απλή εικόνα ένα φιλί αλλά με πολλά και διαφορετικά μηνύματα. Και από την άλλη είναι η δική μου ματιά και ένας τρόπος να συνεισφέρω στον σκοπό. Ελπίζω ο κόσμος να βρει διάφορα σημεία για να προβληματιστεί: Ένα φιλί αποτελεί μία χειρονομία αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων ή μπορεί και μεταξύ δύο χωρών ή μήπως μία χειρονομία που συμβολίζει το ξεπούλημα του ενός στον άλλο. Αυτό το φιλί δείχνει αληθινά συναισθήματα ή μήπως ο ένας ή και οι δύο προσποιούνται; Αν παρατηρήσεις τα χείλη της Μέρκελ, είναι σκούρα και μωβ, είναι δηλητήριο ή απλά θέλει να φαίνεται πιο όμορφη από ότι είναι, για να ξεγελάσει τον Τσίπρα;»

Με έμπνευση από την πολιτική επικαιρότητα της Ελλάδας ο Jupiterfab ζωγράφισε την Μέρκελ και τον Τσίπρα να δίνουν το "Discord Kiss" (το φιλί της διχόνοιας) – που είναι και ο τίτλος του έργου. Το έργο αυτό θυμίζει έντονα το φιλί που έδωσαν ο Μπρέζνιεφ και ο Χόνεκερ. Θυμίζει επίσης και το "My God, Help Me to Survive This Deadly Love", το διάσημο γκραφίτι του Ρώσου Dmitri Vrubel που αποτυπώνει την στιγμή του ιστορικού φιλιού στο τοίχος του Βερολίνου και αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά γκραφίτι που έχουν γίνει ποτέ.

«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter

- Τι ξέρεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και πώς την σχολιάζεις;

Τελευταία διαβάζω πολύ για αυτό και νομίζω πως η κατάσταση είναι παρόμοια με την Ισπανία και την Ιταλία. Οι άνθρωποι δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τα κόμματα που κυβερνούσαν στο παρελθόν, ο Τσίπρας αντιπροσωπεύει το καινούριο και υπόσχεται να φέρει αλλαγές και από ότι έχω καταλάβει ο κόσμος τον εμπιστεύεται ακόμη. Ξέρω επίσης πως το κόμμα των ναζιστών είναι τρίτο κόμμα στην Βουλή των Ελλήνων και αυτό δείχνει και πάλι ότι οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση όμως η δυσαρέσκεια βάζει την δημοκρατία σε ρίσκο και είναι κάτι που το έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν. Στην Ισπανία και στην Ιταλία η κατάσταση είναι παρόμοια: οι φόροι είναι υψηλοί και οι κοινωνικές παροχές δεν αντιπροσωπεύουν το ύψος τους. Δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις κλείνουν και τα νέα παιδιά αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν καλύτερες δουλειά.

- Συνηθίζεις να κάνεις έργα με κάποιο πολιτικό σχόλιο; Γιατί;

Κάνω κατά βάση τοιχογραφίες και οι τοιχογραφίες στις πόλεις ξεκίνησαν να γίνονται με πολιτικό σκοπό (Ρωσία ή Μεξικό) για να μεταφερθούν μηνύματα στον απλό κόσμο. Κατά την προσωπική μου άποψη οι τοιχογραφίες αποτελούν μια ευκαιρία να «μιλήσεις» ευθέως σε πολύ κόσμο και να τους παρουσιάσεις ένα θέμα το οποίο μπορεί να μην το έχουν σκεφτεί. Ειδικά σε μία εποχή που η παραπληροφόρηση υπάρχει παντού. Μου αρέσουν οι street καλλιτέχνες που είναι δημιουργικοί αλλά έχουν και κάτι να πούνε και πιστεύω ότι η street art δεν είναι απλά όμορφή, διακοσμητική και μία προέκταση της τέχνης της γκαλερί αλλά ένα δυνατό εργαλείο για κριτική του συστήματος και του τρόπου που αυτό λειτουργεί.

- Πιστεύεις ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Η ιστορία είναι ένας καλός σύμβουλος και κάποιες φορές κάποιες τάσεις επαναλαμβάνονται γιατί οι άνθρωποι έχουν παρόμοιους στόχους από γενιά σε γενιά και στο πέρασμα των χρόνων. Δεν θα έπρεπε να επαναλαμβάνεται και όμως επαναλαμβάνεται, ίσως γιατί τελικά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

info

Η έκθεση Contemporary Times πραγματοποιείται στο the Art Foundation [taf], Νορμανού 5, Μοναστηράκι.

Επιμέλεια: Πάνος Αντωνόπουλος, διάρκεια έκθεσης: 24.09 – 18.10.2015, ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σαβ 12.00-21.00, Κυρ 12.00-19.00, είσοδος ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες: http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/Event/3194/Contemporary_Times/

«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
«Θεέ μου! Βοήθα με να επιζήσω από αυτήν την τοξική αγάπη» Facebook Twitter
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Πιο πολυ μοιαζει ο Τσιπρας σαν να εχει φαει μπουνια στο στομαχι! Αλλα για μερικους κι αυτο αγαπη ειναι! Τουλαχιστον η Μερκελ κρατουσε λεφτα οταν το κανε!